null

Zdravé ríbezle využijete nielen do koláčov, ale aj k mäsu

Štvrtok 10. 7. 2008 | AUTOR: Irena Voříšková  | Diéty a zdravé jedlo

Ríbezle sú zdravé, či už si pochutnáme na ríbezliach červených, bielych alebo čiernych, vždy prospejú nášmu zdraviu a kráse, a to hlavne vysokým obsahom vitamínu C, ktorého majú najviac čierne ríbezle. Plod ríbezle čiernej napomáha aj látkovej výmene.

Pravidelné e-maily s informáciami o zľavách,
súťažiach, módnych trendoch a akciách.
Vlož svoj e-mail a získaj mnoho výhod!
Súhlasím s pravidlamiOdoslať >>
Okrem vitamínu C je v ríbezliach dôležitý aj rutín zo skupiny vitamínov P, ktorý je prospešný predovšetkým pre zdravie cievneho systému. Ďalej majú ríbezle aj vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre kvalitu vlasov a kože. Čo sa týka minerálov, obsahujú hlavne vápnik a železo, ďalej horčík, draslík a mangán. Ríbezle sú pre vysoký obsah pektínov vhodné na prípravu džemov, želé a sirupov, ale hodia sa aj na prípravu ovocných šalátov, v zmesi s iným ovocím (môžu to byť napríklad jahody, maliny, jablká, marhule, broskyne či banány) sa tak zároveň tlmí ich kyslosť. Poďte si s nami zdravo zamaškrtiť, vyskúšajte pár skvelých receptov.

Ríbezľová polievka

Potrebujeme 500 g ríbezlí, liter a pol vody, asi 4 g cukru (alebo sladidlo) a 2 lyžice škrobovej múčky. Ríbezle povaríme s polovicou dávky vody a s cukrom, necháme prejsť varom a prepasírujeme potom cez sitko – alebo rozmixujeme a precedíme. V zvyšnej vode rozmiešame škrob a krátko povaríme, za stáleho miešania prilejeme ríbezľovú zmes. Podáva sa buď teplá (vlažná) so sladkým pečivom, alebo vychladená.


Pohár s čiernymi ríbezľami

Na prípravu potrebujeme dva malé jogurty, 400 g čiernych ríbezlí, 4 lyžice smotany, šálku vody, 4 lyžice cukru a 2 lyžice citrónovej šťavy. Ríbezle s cukrom zalejeme vodou, podusíme domäkka a prilejeme citrónovú šťavu. Jogurt dobre premiešame so smotanou, rozdelíme do pohárov a prelejeme ríbezľami. Podáva sa dobre vychladené.

Víno z čiernych ríbezlí – delikatesa nad delikatesy!

Zrelé bobule čiernych ríbezlí prelisujeme a vyrobíme z nich šťavu. V studenej vode rozpustíme cukor (v pomere 60 dkg kryštáľového cukru na 1 liter ríbezľovej šťavy a 2 litre vody). Prevarenú vodu s cukrom zamiešame so šťavou, pridáme kvasinky podľa návodu, uzavrieme kvasnou zátkou a necháme v primerane veľkej nádobe – pohári alebo demižóne – kvasiť dva mesiace. Potom stočíme do fliaš.

Ríbezle ako brusnice

Potrebujeme1 kg červených ríbezlí, 500 g cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 balíčka škoricového cukru (alebo trochu mletej škorice), 2 rozomleté klinčeky, 6 lyžíc rumu a šťavu z menšieho citrónu. Všetko premiešame a v hrnci varíme asi 10 minút, priebežne musíme zbierať penu. Ešte horúcu zmes dáme do pohárov a zazátkujeme, nemusíme už sterilizovať. Pikantnú zavareninu možno použiť k sviečkovej, alebo k mäsu, najlepšie k divine. Ale tiež k smaženému hermelínu miesto tatárskej omáčky.

Kurča s ríbezľovou marmeládou

Z 3 lyžíc ríbezľovej zavareniny („ríbezle ako brusnice“), lyžičky soli, lyžičky čierneho korenia, lyžičky sladkej a lyžičky pálivej papriky, necelej lyžičky kari korenia a 3 lyžičiek horčice vyrobíme marinádu, ktorou potrieme kurča. A to ako na povrchu, tak aj zvnútra. Do pekáča potom dáme nakrájanú anglickú slaninu a na ňu položíme takto pripravené kurča. Naň dáme ďalšie plátky slaniny (spolu jej potrebujeme100 až 150 g). Obsypeme mrazenou zeleninou – francúzskou zmesou – alebo podľa chuti. Pridáme asi lyžicu rastlinného oleja a pečieme zhruba hodinu, podľa veľkosti kurčaťa, zakryté pekáčom v trúbe. Môžeme podliať trochou vody, prípadne prisoliť.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

comments powered by Disqus
MÓDA DOPORUČUJE
ŽITE S MÓDOU

Nebojte sa poslať nám tip!
Viete čo sa práve deje na módnej scéne? Pracujete v módnom, textilnom či odevnom priemysle? Pošlite nám svoje informácie a tipy na články. Píšte na moda@moda.sk.

Tip pre mladých módnych tvorcov.
Študujete alebo ste práve vyšli zo školy a baví vás navrhovať odevy, obuv alebo módne doplnky? Pošlite nám svoj profesionálny životopis, kresby a fotografie vašich modelov a radi vás predstavíme na stránkach Moda.sk našim čitateľom. Neváhajte a využite svoju šancu! Dostaňte sa s nami do sveta módy!