null

Vianočné perníčky – maškrtenie aj dekorácia

Štvrtok 18. 12. 2008 | AUTOR: Irena Voříšková  | Diéty a zdravé jedlo

Tradičné perníčky, na ktorých môžeme uplatniť už pri pečení – ale najmä pri zdobení – svoju bohatú fantáziu, nie sú len klasickými vianočnými sladkosťami, ale môžeme si nimi tiež sviatočne vyzdobiť interiér, vianočný stôl či stromček.

Pravidelné e-maily s informáciami o zľavách,
súťažiach, módnych trendoch a akciách.
Vlož svoj e-mail a získaj mnoho výhod!
Súhlasím s pravidlamiOdoslať >>
Z perníčkov môžeme vyrobiť nielen klasické chalúpky a rôzne figúrky, ale aj betlehemy, perníkové svietniky, adventné vence, adventné kalendáre alebo vianočné zvončeky a ďalšie ozdoby.

Pečenie perníkov má v Čechách dlhú tradíciu. Zhruba od 18. storočia sa piekly medové perníky, vytláčané do drevených foriem z hruškového dreva. Obľúbené a známe formy boli srdce, koník, husár, bábika. Cesto sa pripravovalo z ražnej múky, medu a korenia. Odležané cesto sa stláčalo rukou do formy, vyklopilo a pieklo sa v peciach. Pernikári začali časom med nahradzovať cukrom a techniku výroby perníkov z foriem vystriedalo vykrajovanie plechovými formami. Perníky sa zdobily cukrovou polevou a lepením obrázkov.

Dnešné technológie výroby sú väčšinou trochu iné, naprik tomu perníčky zostávajú tradičným vianočným pečivom, na ktorom si môžeme pochutnať, ale si ním vianočne skrášliť Vianoce.

Na ich prípravu potrebujeme 65 dkg hladkej múky, 25 dkg práškového cukru, 10 dkg medu (aj zcukornateného), 10 dkg masla, 1 dkg jedlej sódy (3 zarovnané kávové lyžičky), 4 vajcia, kakao, prípadne trochu nastrúhanej čokolády. Perníkové korenie môžeme kúpiť ako zmes, alebo si ho pripravit. Potrebujeme po 1 lyžičke potlčeného anízu, škorice, klinčekov, pol lyžičky mletého nového korenia a rozomelieme aj dve hviezdičky badyánu.

Dobre vypracované cesto necháme v mikroténovom vrecúšku uležať v chladničke do druhého dňa. Z vyvaľkaného asi 1 cm širokého plátu vykrajujeme ľubovoľné tvary. Upečené perníčky ešte teplé, bezprostredne po vytiahnutí z trúby, potrieme rozšľahaným bielkom, aby sa leskli. Polevu na perníčky potom vyrobíme z 1 bielku, 15 dkg práškového cukru, 1 lyžice citrónovej šťavy a 1 lyžíce Solamylu.


Zdroj fotografií: Irena Voříšková

comments powered by Disqus
MÓDA DOPORUČUJE
POSLEDNÉ KOMENTÁRE
ŽITE S MÓDOU

Nebojte sa poslať nám tip!
Viete čo sa práve deje na módnej scéne? Pracujete v módnom, textilnom či odevnom priemysle? Pošlite nám svoje informácie a tipy na články. Píšte na moda@moda.sk.

Tip pre mladých módnych tvorcov.
Študujete alebo ste práve vyšli zo školy a baví vás navrhovať odevy, obuv alebo módne doplnky? Pošlite nám svoj profesionálny životopis, kresby a fotografie vašich modelov a radi vás predstavíme na stránkach Moda.sk našim čitateľom. Neváhajte a využite svoju šancu! Dostaňte sa s nami do sveta módy!