null

Ovsené vločky sú základom zdravej výživy

Štvrtok 8. 1. 2009 | AUTOR: Irena Voříšková  | Diéty a zdravé jedlo

Ovsené vločky sú cenenou potravinou v zdravej výžive a mali by byť aj súčasťou vášho jedálnička. Okrem toho, že obsahujú vitamíny, minerály a pre telo potrebnú vlákninu, obsahujú aj lecitín, ktorý je dôležitý pre výživu nervov. Pomôže vám sústrediť sa a ľahšie vstrebávať nové informácie alebo sa učiť.

Pravidelné e-maily s informáciami o zľavách,
súťažiach, módnych trendoch a akciách.
Vlož svoj e-mail a získaj mnoho výhod!
Súhlasím s pravidlamiOdoslať >>
Ovos sa pestuje hlavne na zrno, ktoré slúži na výrobu ovsených vločiek, krupice, alebo sa melie na múku. Práve ovsené vločky, z ktorých sa robí rad pokrmov spadajúcich do kategórie „zdravej výživy”, a to nielen pripravenej ako müsli, ale aj ako surovina pri výrobe celozrnného pečiva.

Ovsené vločky sú cenené predovšetkým pre svoj obsah bielkovín, minerálnych látok, vitamínov skupiny B, vápnika, železa, fosforu a lecitínu. Majú priamy vplyv na trávenie a chránia nás pred ochoreniami hrubého čreva, ale aj pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a ischemickou chorobou srdca.

Ovos obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú formu vlákniny. Tieto formy vlákniny slúžia pre správnu funkciu čriev, podporujú peristaltiku čriev a pôsobia proti zápche.

Ovsené vločky majú vhodnú skladbu aminokyselín, nevyhnutných pre stavbu a výživu svalov – sú výbornou zložkou stravy pre športovcov aj rekonvalescentov. Z ovsených vločiek možno pripraviť spústu pokrmov, kaše, polievky, fašírky, slané aj sladké nákypy. Pred varením sa majú asi pol hodiny máčať, čím sa skráti doba varenia. Ovsené vločky sú používané hlavne ako zavárka do polievok, ale vhodné sú aj pre prípravu rôznych plniek – napríklad nahradia aj plnku do buchiet a koláčov - možno využiť hrsť mletých vločiek, ktoré zmiešame s mletým makom, uvaríme ich spolu v mlieku a prisladíme. Obaľujeme v nich aj mäso alebo fašírky určené na smaženie - ako v strúhanke, opražené vločky používame zase na posypanie hotových pokrmov miesto syra a miesto orieškov. Možno ich využiť na prípravu sladkých dezertov.


Vločková polievka

Potrebujeme 30 g ovsených vločiek, lyžicu oleja, 80 g zeleniny – (karotku, zeler, pór a kúsok kelu), lyžičku kari korenia, kúsok bujónovej kocky, 100 ml mlieka, 3 zrnká pepru, petržlen, vajcia a soľ. Ovsené vločky na oleji osmažíme za stáleho miešania s nadrobno pokrájanou zeleninou, prilejeme vriacu vodu, pridáme bujón, peper a soľ a varíme do zmäknutia zeleniny. Primiešame koreniacu zmes a v mlieku rozmiešané vajce a krátko povaríme. Polievku potom podávame posypanú petržlenom.

Nákyp z vloček

Asi 20 dkg vločiek necháme hodinu bobtnať v 150 ml mlieka. Vymiešame 4 žĺtky s 15 dkg cukru do peny, pridáme lyžičku citrónovej kôry, lyžicu hrozienok, lyžičku škorice a 2 lyžice hrubej múky. Potom vmiešame sneh zo zvyšných bielkov. Do vymastenej a múkou vysypanej formy dáme asi tretinu cesta, nakladieme nakrájané 2 jablká a sušené slivky a doplníme zvyšným cestom. Vo vyhriatej trúbe pečieme asi hodinu.

Ovsené medové koláčiky s orieškami a hrozienkami

Potrebuje 150 g ovsených vločiek, 75 g lieskových orieškov, 100 g hrozienok, 5 lyžíc medu, 1 vajce, 60 g tuku, šťavu z 1,5 citróna, pol lyžičky prášku do pečiva, lyžičku škorice a vanilkový cukor. Opražené vločky a oriešky pomelieme (alebo rozmixujeme), do vychladnutej zmesi pridáme prášok do pečiva, hrozienka a primiešame do krému, ktorý pripravíme z tuku našľahaného so žĺtkom, citrónovou šťavou, škoricou a cukrom a primiešame aj rozšľahaný bielok a med. Utvoríme potom lyžicou malé hromádky a upečieme ich v trúbe.

Ovsený nápoj

Dve lyžice ovsených vločiek opražíme nasucho na panvici, presypeme do mixéra a rozmixujeme (alebo pomelieme) na prášok. Pridáme 2 lyžice sušeného mlieka, môžeme dosladiť podľa chuti cukrom, sladidlom alebo medom, zalejeme 150 ml horúceho (alebo studeného) mlieka a rozmixujeme. Možno pridať na kúsky nakrájané ovocie.

Ovsené vločky s jogurtom

Dve lyžice ovsených vločiek opražíme, zmiešame ich s naberačkou vylisovanej šťavy z ovocia – napríklad ananásu, lyžičkou medu a polovicou jogurtu.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

comments powered by Disqus
MÓDA DOPORUČUJE
POSLEDNÉ KOMENTÁRE
ŽITE S MÓDOU

Nebojte sa poslať nám tip!
Viete čo sa práve deje na módnej scéne? Pracujete v módnom, textilnom či odevnom priemysle? Pošlite nám svoje informácie a tipy na články. Píšte na moda@moda.sk.

Tip pre mladých módnych tvorcov.
Študujete alebo ste práve vyšli zo školy a baví vás navrhovať odevy, obuv alebo módne doplnky? Pošlite nám svoj profesionálny životopis, kresby a fotografie vašich modelov a radi vás predstavíme na stránkach Moda.sk našim čitateľom. Neváhajte a využite svoju šancu! Dostaňte sa s nami do sveta módy!