null

Varte zo zdravej žihľavy, ktorá plnohodnotne nahradí predražené šaláty a špenáty!

Streda 13. 5. 2009 | AUTOR: Irena Voříšková  | Diéty a zdravé jedlo

Žihľava je na jednu stranu nepríjemná plevel, na druhú stranu sa na ňu môžete pozerať ako na zdravú časť vášho jedálničku. Nemusíte nakupovať predražené šaláty alebo špenát, ktoré určite naviac pri pestovaní prešli chemickou ochranou proti škodcom. Stačí si na záhradke alebo v prírode natrhať čerstvé listy žihľavy a pustiť sa do zdravého varenia. Zadarmo! Peniaze sa predsa dajú lepšie utrácať za nejaké nepekné oblečenie alebo topánky.

Pravidelné e-maily s informáciami o zľavách,
súťažiach, módnych trendoch a akciách.
Vlož svoj e-mail a získaj mnoho výhod!
Súhlasím s pravidlamiOdoslať >>
Žihľava sa tešila veľkej obľube už u naších predkov. Hlavne preto, že obsahuje veľké množstvo vitamínu skupiny C, ale tiež A a B, minerály – najmä železo a ďalšie zdraviu prospešné látky, napríklad chlorofyl.

Využívaná bola preto tiež aj v ľudovom liečiteľstve – pri liečení zápalu dýchacích a močových ciest, pri tráviacích problémoch, ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky a podobne. Žihľava nemôže chýbať ani v jarných očisťovacích kúrách.

Žihľava je silne močopudná a pitie žihľavového čaju urýchluje vyplavovanie choroboplodných zárodkov z tela. Pomáha aj pri diétách pri odbúravaní tuku a čistí krv. Žihľava pozitívne ovplyvňuje tiež trávenie a užíva sa rovnako pri chudokrvnosti.

Obvykle sa zo žihľavy pripravuje čaj, používajú sa aj bylinné zmesy, v ktorých je žihľava obsiahnutá. Na jar, pokiaľ sú rastlinky ešte čerstvé a sviežé, sa žihľava využíva aj v kuchyni. Mladé výhonky sa používajú na prípravu polievok, môžeme ich jesť aj ako špenát. Do pokrmov, napríklad do šalátov použijeme sparené listy, nie surovú rastlinu.

Poďte s nami vyskúšať niekoľko skvelých receptov zo žihľavou
 


Žihľavový šalát

Potrebujeme 250 g mladých výhonkov žihľavy, zväzok mladých cibuliek, drobne ich nasekéme a spolu s cibulkou umelieme na mäsovom stroji. Pokvapkáme citrónovou šťavou a trochou oleja a ozdobíme štvrťkami vajíčok.

Žihľavová roláda

Pripravíme si asi 250 g mladých výhonkov žihľavy, 3 vajcia, 3 lyžice hladkej múky, 2 lyžize masla, 1/8 litra mlieka, rajčinový pretlak a soľ. Umyté výhonky sparíme a nadrobno ich nasekáme. Z masla a z múky pripravíme zápražku, zriedime ju z mliekom, povaríme asi 3 minúty a dáme dole z plotne. Do hmoty zašľaháme potom 3 žĺtky, trochu soli a postupne žihľavu a sneh z ostalých bielkov. Na plech dáme papier na pečenie, na ten rozotreme zmes a pečieme asi 15 – 20 minút. Upečený korpus potrieme rajčinovým pretlakom a zvinieme. Roládu podávame teplú zo zemiakovou kašou, dá sa jesť aj za studena.

Žihľavová polievka

Potrebujeme hrnček žihľavy, 4 hrnčeky vody, cibulu, 4 lyžice ryže, plátok šukny, 3 lyžice oleja, soľ a pažitku. Drobne nakrájanú cibulu osmažíme na tuku, prisypeme prepranú ryžu, zamiešame a zalejeme vodou. Varíme a tešne pred tým než je ryža mäkká, prisypeme nadrobno posekanú vňať, na rezance pokrájanú šunku a varíme ešte 5 minút. Pred podávaním ozdobýme nasekanou pažitkou.


Zdravý žihľavový sirup

Dva citróny nakrájame na kolečká a spolu s nasekanými asi štyridsiatimi kusami mladých žihľáv zalejeme predvarenou vychladenou vodou ( 1,5 litra) a necháme 24 hodín lúhovať. Potom precedíme, pridáme 1,5 kg cukru a 3 lyžičky kyseliny citrónovej a krátko povaríme. Potom ihneď zlejeme do fliaš, ktoré potom uskladníme v tme. Môžeme aj sterilizovať.

Žihľavová ryža

Na 1 kg žihľáv potrebujeme 200 g ryže, 100 g pórku, 2 rajčiny, soľ, lyžičku mletej papriky a olivový olej. Na oleji zpeníme nakrájanú cibulu, pridáme mletú papriku, pokrájané žihľavy, rajčiny nakrájané na drobno a pór a zalejeme všetko teplou vodou. Keď už sa voda varí, pridáme ryžu, osolíme a varíme až je ryža mäkká.

Zapečená žihľava

Pripravíme si 2 kg mladej žihľavy, 30 g masla, 50 g strúhaného syra, 0,5 l mlieka, lyžicu hladkej múky, soľ, korenie, muškátový orech a strúhanku. Očistenú žihľavu povaríme asi 4 minúty v osolenej vode, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom žihľavu nadrobno nakrájame. Z masla a múky urobíme svetlú záprašku, ktorú zalejeme teplým mliekom a pridáme muškátový oriešok. Za stáleho miešania povaríme bešamel asi 10 minút, dokiaľ nezhustne a potom vmiešame väčšiu časť nastrúhaného syra, prisolíme a okoreníme. Bešamel zmiešame nakoniec zo žihľavou, nalejeme do vymastenej zapekacej misky a povrch posypeme strúhankou zmiešanou zo zbytkom syru. Zapekáme asi 20 minút v predom rozohriatej trúbe.

O tom, že žihľava je zdravá tiež pre vašu pleť a vlasy, si môžete prečítať tu>>
ANKETA
Jedli ste už nejaké jedlo zo žihľavy?
Áno, žihľava je pravidelná súčasť mojho jedálničku
Áno, ale jedávam ju len zriedka
Nie, ale rad(a) by som to skúsil(a)
Nie


Zdroj fotografií: Fotolia.com

comments powered by Disqus
MÓDA DOPORUČUJE
POSLEDNÉ KOMENTÁRE
ŽITE S MÓDOU

Nebojte sa poslať nám tip!
Viete čo sa práve deje na módnej scéne? Pracujete v módnom, textilnom či odevnom priemysle? Pošlite nám svoje informácie a tipy na články. Píšte na moda@moda.sk.

Tip pre mladých módnych tvorcov.
Študujete alebo ste práve vyšli zo školy a baví vás navrhovať odevy, obuv alebo módne doplnky? Pošlite nám svoj profesionálny životopis, kresby a fotografie vašich modelov a radi vás predstavíme na stránkach Moda.sk našim čitateľom. Neváhajte a využite svoju šancu! Dostaňte sa s nami do sveta módy!