null

Ružičkový kel odvodňuje a pomáha pri chudnutí!

Štvrtok 4. 2. 2010 | AUTOR: Irena Voříšková  | Diéty a zdravé jedlo

Drobné guľôčky ružičkového kelu majú v sebe množstvo látok, ktoré naše telo potrebuje na zdravé fungovanie. Obsahuje draslík, ktorý podporuje vylučovanie nadmerného množstva vody z tela, pomáha detoxikácii organizmu a vylučovaniu odpadových látok. Odvodňuje a pomáha pri chudnutí.

 

Pravidelné e-maily s informáciami o zľavách,
súťažiach, módnych trendoch a akciách.
Vlož svoj e-mail a získaj mnoho výhod!
Súhlasím s pravidlamiOdoslať >>
Vysoký obsah vlákniny v ružičkovom keli prospieva tráveniu. Ružičkový kel posilňuje imunitný systém, krvotvorbu a rast buniek, zvyšuje pevnosť tkanív, pôsobí na zdravie pleti a vlasov. Obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných minerálov a vitamínov. Za zmienku stojí predovšetkým vitamín B1 – thiamín, kyselina listová a vitamín C. Konzumácia vitamínu B1 je dôležitá hlavne na prekonanie únavy a stresu.

Ružičkový kel je na trhu od jesene do jari, pestovateľom dokonca vydrží na záhradke v mraze, a to až do -15 °C. Ak prejde mrazom, má dokonca jemnejšiu chuť.

Ružičkový kel sa hodí nielen do polievok a mäsových vývarov, ale dá sa konzumovať i ako dusená príloha k mäsu alebo zapečená či smažená. Na živiny bohatá, pritom diétna zelenina pôsobí podporne na našu imunitu a zlepšuje našu kondíciu.

Ružičkový používame v kuchyni do polievok, spoločne s ďalšou zeleninou alebo na prípravu kelovej polievky, môžeme ho využiť i ako zdravú prílohu k mäsu, tiež ho zapekať a dusiť s mäsom či syrom, chutí i preliaty syrovým bešamelom, hodí sa k cestovinám i do rizota, je možné ho upraviť i ako nákyp.

Na zachovanie vitamínov ružičkový kel nevaríme a nepečieme veľmi dlho, stačí pár minút, niekedy dokonca len sparenie horúcou osolenou vodou, keď sú ružičky malé.

Vyskúšajte zdravé recepty z ružičkového kelu!  


Dusený ružičkový kel

  • Ružičkový kel očistíme a krátko povaríme v slanej vode, väčšie ružičky zľahka narežeme do kríža, aby sa rýchlejšie uvarili, potom ich scedíme a necháme odkvapkať.
     
  • Do vody môžeme na ochutenie pridať trochu drvenej rasce či plátky cesnaku.
     
  • Dusenú ružičkový kel podávame k mäsu, najlepšie údenému.
     
  • Dusené ružičky sa často pridávaju k ryži.
     
  • K bravčovej pečeni sa môžu podávať dusené ružičky, ktoré osmažíme na panvici s trochou strúhanky.
     
  • Z ružičiek môžeme pripraviť i samostatný zeleninový pokrm, keď ho po uvarení prelejeme bylinkovou alebo syrovou omáčkou, dresingom alebo ho posypeme postrúhaným syrom. Ružičkový kel môžeme premiešať i s inou zeleninovou zmesou – napríklad s mrkvou a hráškom.
     
  • Dusené ružičky môžeme tiež obaliť v trojobale ako rezne a vypražiť. 


Zapečený ružičkový kel

Ružičkový kel uvaríme domäkka, po uvarení ružičky osolíme a vložíme do maslom vymastenej formy. Husto ich zasypeme syrom a zapečieme. K ružičkám môžeme pridať nakrájanú šunku.

Ružičkový kel so syrom

  Potrebujeme 500 g ružičkového kelu, 3 strúčky cesnaku, olivový olej, balkánsky syr alebo syr s modrou plesňou – napríklad Nivu.

Ružičkový kel očistíme a rozkrojíme na štvrtiny. Na olivový olej s prelisovaným cesnakom pridáme ružičkový kel a za stáleho miešania krátko orestujeme. Podlejeme malým množstvom vody, osolíme, pridáme oregano podľa chuti a dusíme pod pokrievkou do zmäknutia. Nakoniec, keď sa takmer všetka voda odparí, pridáme rozdrobený syr a necháme ho zľahka rozpustiť.  

Ružičkový kel s hovädzím mäsom

Na prípravu potrebujeme 400 g ružičkového kelu, 400 g hovädzieho mäsa, 1 pór, 100 g zeleru, 100 g mrkvy, 2 cibule, 1 bobkový list, 2 klinček, olej na vyprážanie, muškátový oriešok, soľ a korenie.

Jednu cibuľu pretkáme bobkovým listom a klinčekmi. Nakrájame pór, zeler a mrkvu a spoločne s mäsom a pripravenou cibuľou vložíme do hrnca. Zalejeme horúcou vodou, osolíme a okoreníme a prikryté varíme asi hodinu. Ružičky očistíme, krížom narežeme a sparíme, pokrájame druhú cibuľu a spolu s ružičkami krátko opražíme. Prilejeme šálku vývaru z mäsa a pod pokrievkou dusíme 10 minút, dosolíme, dokoreníme a ochutíme muškátovým orieškom. Podávame s mäsom.


Zapečené cestoviny s kapustou

Potrebujeme 1 kg ružičiek, 500 g cestovín, syr na strúhanie, šunku, 6 väčších vajec, cibuľu, 3 lyžice mlieka, olej, strúhanku a soľ.

Do uvarených cestovín zamiešame nakrájené surové ružičky, pokrájanú šunku podľa chuti, cibuľu a nastrúhaný syr. Premiešame, osolíme a dáme do zapekacej misy potretej olejom a vysypanej strúhankou. Potom zalejeme rozšľahanými vajíčkami s mliekom a zapečieme.

Ružičkový kel dusený s ryžou a hubami

Pripravíme si 500 g ružičkového kelu, 250 g ryže, 100 g húb, 60 g masla, polovicu cibule, cesnak a soľ.

Očistený ružičkový kel uvaríme v slanej vode a necháme odkvapkať. Ryžu opražíme na časti masla s nadrobno pokrájanou cibuľkou, zalejeme 500 ml vody a dusíme domäkka. V zvyšku masla podusíme pokrájané huby. Ryžu pomiešame s ružičkami, hubami, prelisovaným cesnakom a osolíme. Dáme do vymastenej zapekacej misky a krátko zapečieme.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

comments powered by Disqus
MÓDA DOPORUČUJE
POSLEDNÉ KOMENTÁRE
ŽITE S MÓDOU

Nebojte sa poslať nám tip!
Viete čo sa práve deje na módnej scéne? Pracujete v módnom, textilnom či odevnom priemysle? Pošlite nám svoje informácie a tipy na články. Píšte na moda@moda.sk.

Tip pre mladých módnych tvorcov.
Študujete alebo ste práve vyšli zo školy a baví vás navrhovať odevy, obuv alebo módne doplnky? Pošlite nám svoj profesionálny životopis, kresby a fotografie vašich modelov a radi vás predstavíme na stránkach Moda.sk našim čitateľom. Neváhajte a využite svoju šancu! Dostaňte sa s nami do sveta módy!