1. diel: Obilniny sú dôležitou zložkou našej stravy. Zistite prečo!

Obilniny sú ušľachtilé trávy, ktoré vo svojich semenách obsahujú potrebné látky pre naše telo. Sú nielen zdrojom škrobov (teda zložitých cukrov) a ďalších užitočných látok, ale sú tiež dôležitou zložkou našej výživy. Bez nich by naša strava bola veľmi ochudobnená. Najznámejšie a najpoužívanejšie obilniny sú u nás pšenica, jačmeň, raž a ovos.

Niektoré sú prospešné viac, iné menej

Pšenica, najmä pšeničné klíčky patria medzi hlavné zdroje vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom. Ďalšou prospešnou obilninou je ovos, a to vďaka vysokému obsahu bielkovín oproti ostatným obilninám (v ovse je obsiahnuté 14-21% bielkovín, ktoré majú vynikajúcu skladbu aminokyselín), prospešných tukov (z ktorých väčšinu tvoria nenasýtené kyseliny, ktoré sú pre naše telo veľmi dôležité ) a ľahko rozpustné vlákniny.
Klas pšenice

Obilniny obsahujú množstvo prospešných látok.

Čo obsahujú, a prečo tú ktorú obilninu jesť

Obilniny sú hlavným zdrojom polysacharidov, teda škrobov, ktoré sú v nich obsiahnuté v 55 až 80%. V obilninách nájdeme tiež vlákninu, ktorá podporuje pohyb čriev, pomáha odstraňovať z tela odpadové látky, dáva pocit sýtosti a tiež znižuje glykemický index škrobu. Škrob je zdroj energie, izolovaný škrob má vysoký glykemický index. Obilniny obsahujú aj malé množstvo tuku, 1-7%, vody 14-15% a neplnohodnotné bielkoviny, teda neobsahujú všetky potrebné aminokyseliny a je potrebné ich kombinovať s inými zdrojmi bielkovín, najlepšie s bielkovinami živočíšneho pôvodu. Bielkoviny pšenice, jačmeňa, raže a ovsa obsahujú lepok. Obilniny sú zdrojom vitamínu E, ktorý je antioxidantom, vitamínov skupiny B (okrem vitamínu B12) a minerálov fosforu, draslíka, sodíka, horčíka, kremíka, železa, vápnika.

Pšenica

Je najrozšírenejšou a u nás najviac používanou obilninou. Z pšenice sa vyrába hlavne múka, ktorá je súčasťou mnohých potravín a pokrmov. Nášmu zdraviu je prospešná celozrnná, teda vysokovymletá múka, ktorá obsahuje nielen sacharidy, ale aj rastlinné tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály. Biela pšeničná múka (nízkovymletá) obsahuje iba škrob a lepok, teda nášmu telu dodá iba energiu, nič viac. Pšenica slúži tiež na výrobu krupice a pšeničných vločiek. Z lúpanej pšenice sa vplyvom tlaku a teploty vyrábajú pufované a extrudované výrobky, tzv. pšeničné chlebíčky. Pre našu výživu majú význam aj pšeničné otruby a pšeničné klíčky, z ktorých sa vyrába olej.

Jačmeň

Z jačmeňa sa vyrába predovšetkým krúpy a slad, ktorý je základnou surovinou pri výrobe piva. Jačmeň je súčasťou kávovín, náhradiek kávy. Menej používaná je jačmenná múka.

Raž

Raž slúži najmä na výrobu hladkej ražnej múky, ktorá je surovinou ražných a pšenično-ražných chlebov. Raž je tiež súčasťou kávovín, náhradiek kávy, z raže sa tiež vyrába liehovina zvaná gin.

Ovos

Ovos slúži predovšetkým na výrobu ovsených vločiek. Ovsené zrná sa čistia, lúpu, naparujú, lisujú a sušia, a tak vznikajú vločky. Ovsené vločky nie je možné dlho skladovať, kvôli vysokému obsahu tukov čoskoro žltnú.
Bageta

Obilniny sú obvyklou zložkou našej stravy.

Čo, z ktorej z nich variť

Pšenica
Používa sa najmä na výrobu múky, a to hladkej, polohrubej, hrubej, chlebovej a krupica. Hrubá múka je vhodná na varenie, používa sa k príprave knedlí, halušiek a pod. Polohrubá pšeničná múka je vhodná na pečenie pečiva (okrem chleba), možno z nej pripraviť ale aj placky. Hladká múka je vhodná na pečenie, napr. na prípravu piškótového cesta, na zahusťovanie a obaľovanie. Pšeničná krupica sa často používa na prípravu krupicovej kaše, krupica z tvrdej pšenice (tzv. semolina) slúži na výrobu cestovín. Chlebová múka je hlavnou surovinou na výrobu chleba. Z lúpaných naparených a lisovaných pšeničných zŕn sa vyrábajú pšeničné vločky. Tie sa konzumujú s bielym jogurtom a ovocím alebo slúžia k príprave müsli, možno ich tiež pridať napr. do ovocných šalátov. Pšeničné klíčky sa hodia do zeleninových šalátov.

Jačmeň
Jačmenné krúpy a krúpky sa pridávajú do dusených jedál a do polievok. Jačmenná múka sa dá použiť do krémov, do pečiva, knedlí a tiež ako zátrepku..

Raž
Ražná múka slúži na prípravu chleba a perníkov. V obchodoch zdravej výživy si možno tiež kúpiť ražné vločky, ktoré sa pridávajú do zeleninových šalátov alebo sa konzumujú s bielym jogurtom.

Ovos
Z ovsených vločiek možno pripraviť chutné sladké aj slané kaše, napr. sladkú ovsenú kašu s jablkami a škoricou alebo slanú kašu s mrkvou, ovsené placky. Ovsené vločky sú hlavnou surovinou na prípravu müsli. V obchodoch nájdeme jeho rôzne druhy, ale vždy sa jedná o výrobky s vysokým obsahom kalórií. Je vhodnejšie si pripraviť doma zdravú variantu, kde pražíme vločky na sucho, nepridávame do nich tuk, čokoládu, ani cukor. Do pražených vločiek na sucho možno pridať med alebo hrozienka a sušené ovocie, čerstvé ovocie a oriešky. K müsli je vhodný biely jogurt a čerstvá šťava z jabĺk, pomarančov alebo grapefruitov. Müsli je nabité energiou a zdraviu prospešnými látkami, je preto vhodným jedlom na začiatku dňa.

Zdroj: www.povetrnik.cz/rs/view.php?cisloclanku=2008040402, www.vladahadrava.xf.cz/obiloviny.html
Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek