Arašidové maslo – je alebo nie je zdravé?

Máte radi arašidové maslo? Niektorí z vás ho možno už zaradili do zoznamu svojich obľúbených potravín, iní ho možno ešte nikdy neochutnali. Arašidové maslo alebo arašidový krém má pôvod v Amerike a v anglicky hovoriacich krajinách je veľmi rozšírené. Pripravuje sa zo zomletých arašidov a má špecifickú chuť – ako pražené oriešky, určite sa ho však oplatí vyskúšať!

Vyberte si svoje obľúbené

Arašidové maslo (po anglicky Peanut Butter) sa vyrába v dvoch rozdielnych variantách, čo sa týka konzistencie: Smooth je na hladko zomletá a ľahko sa roztiera, Crunchy obsahuje nezomleté kúsky arašidov. Záleží len na vašej chuti a na plánovanom použití, ktoré si vyberiete.

Čo sa týka zloženia, rozlišujeme tiež dva typy – jeden obsahuje okrem arašidov ešte štipku soli, druhý zase malý prídavok cukru. V naozaj kvalitnej arašidovej nátierke žiadne ďalšie prísady nenájdete. Sladká a slaná verzia sa chuťovo i použitím v kuchyni líšia len minimálne, keďže prídavok soli alebo cukru je naozaj malý.

Ak vlastníme dobrý mixér, môžeme si arašidové maslo pripraviť aj sami. Výhodou je, že budeme presne vedieť, čo obsahuje. Pripravíme si ho rozmixovaním pražených nesolených arašidov s trochou soli alebo medu – podľa toho, ktorú chuť uprednostníme.

Ukážka na hladko zomletého arašidového masla
Môžete si vybrať chrumkavú alebo dokonale hladkú variantu.

Zdravšie ako maslo!

Nutrične už podľa samotného názvu „maslo“, je to potravina bohatá na tuky. Sú to však nenasýtené tuky rastlinného pôvodu, preto je arašidový krém zdravší ako bežné maslo vyrobené z mlieka. Nevýhodou je, že arašidový krém je veľmi kalorický, takže sa nehodí na redukčnú diétu.

Pozor by si mali dávať aj alergici, arašidy sú totiž častým alergénom. Vo všeobecnosti arašidové maslo do zdravého jedálneho lístka určite patrí, aj keď by sme sa ním nemali prejedať. Ak teda netrpíte alergiou a váš metabolizmus vám dovoľuje jesť výživnejšie jedlá, neváhajte!

Táto pochúťka je nielen zdravá, ale aj výživná a neobsahuje zďaleka iba tuky. Je to aj výborný zdroj bielkovín. 100 gramov arašidového masla má energetickú hodnotu približne 2500 kJ. Z toho je trochu viac ako 50 % tukov a cca 25 % bielkovín. Obsahuje vitamín E potrebný na správnu činnosť nervov, vitamíny B1 a B3, koenzým Q10, kyselinu listovú, horčík a fosfor. O jeho vyváženej výživovej hodnote vypovedá i to, že sa používa ako potravinová pomoc pre krajiny postihnuté hladomorom.

Vedecké výskumy navyše dokázali, že pravidelná konzumácia menšieho množstva arašidového masla účinkuje preventívne proti infarktu a kardiovaskulárnym chorobám. Súvisí to s tým, že má vysoký obsah nenasýtených tukov.

Názorná ilustrácia ovsenej kaše s arašidovým maslom
Arašidové maslo určite patrí do zdravého jedálnička.

Slané alebo sladké?

Najobľúbenejšia je jeho sladká verzia. Arašidový krém môžete bez obáv kombinovať s  pomarančovým džemom a celú túto dobrotu si môžete natrieť na toasty, ako to robia v anglicky hovoriacich krajinách. Populárna je tiež kombinácia arašidového masla pokvapkaného trochou medu a posypaného škoricou na horúcej hrianke. Ako bonus môžete ešte na vrch nakrájať koliečka banánu. Keď už je reč o banáne, arašidové maslo je skvelým pomocníkom aj do vašej obľúbenej raňajkovej misky s vločkami a rastlinným mliekom.

Arašidové maslo má tiež obrovské uplatnenie aj pri pečení. Okrem rôznych návodov na omáčky z arašidového krému, existuje veľké množstvo receptov na chutné torty a koláče. Veľmi obľúbené je v tzv. snickers torte, ktorá sa v kombinácii s čokoládou skutočne podobá na obľúbenú sladkú tyčinku. Taktiež ho môžete využiť ako prísadu do rezov alebo muffinov so slaným karamelom.

Ak sa chystáte v lete na turistiku na hory, skúste si do ruksaku pribaliť pohár arašidovej nátierky. Dodá vám potrebnú energiu, zdravo vás zasýti a keďže je trvanlivá, vydrží čerstvá i v teplom počasí!

ukážka snickers torty, ktorá sa dá tiež upiecť pomocou arašidového masla
Arašidové maslo je základnou ingredienciou pre „Snickers“ tortu.

Čo sa týka slanej verzie, najčastejšie sa so zeleninou používa v tepelnej úprave ázijských pokrmov, či už s mäsom alebo vegánskych. V skratke nakrájajte všetkú zeleninu, ktorú máte doma – od mrkvy, zelenej cibuľky, brokolice až po pór. Dochuťte obľúbenými bylinkami ako koriander, petržlen či thajská bazalka a sójovou omáčkou spolu s kari korením, cesnakom a limetkou. Podlejte trochou vývaru. Ak preferujete veľmi tekutú verziu, pridajte kokosové mlieko.

Fanúšikovia pikantného jedla môžu pridať chilli papričky alebo zázvor. Podľa vašej nálady pridajte buď mäso, alebo vyskúšajte vegánsku verziu s tofu / cícerom. A nakoniec nezabudnite na nášho hrdinu – arašidové maslo. Servírujte s jasmínovou ryžou alebo rezancami, dobrú chuť!

Príklad azijského jedla na slano s použitím arašidového masla
Je veľkým pomocníkom aj v ázijskej kuchyni.

Zdroj obrázkov: Pinterest.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek