Až sa leto opýta, čo sme robili v zime, bude už neskoro hľadať odpoveď na otázku, prečo sa nám veci v šatníku záhadne zrazili!

Ak hodláme vyraziť k vode v plavkách a nechceme riešiť zaoblené bruško, ochabnutý zadoček alebo tukové vankúšiky na bokoch, je najvyšší čas zabojovať s kilogramami, ktoré sa na nás nabalili od Vianoc do prvého jarného dňa. Máme ešte pár týždňov k dobru, aby sme všetko napravili. Dôležité je nepanikáriť, postrážiť si jedálniček a zapojiť do života pravidelný pohyb.

Prečo v zime priberáme

Na vine nie sú zďaleka len Vianoce, ale celé ročné obdobie. Naše telo je odnepamäti zvyknuté robiť si zásoby na horšie časy, bez ohľadu na to, či mrzne, až praští, alebo sa teplota pohybuje nad nulou, ako sme to zažili tento rok. „V zime máme kvôli kratším dňom nižšiu hladinu vitamínu D, čo napomáha ukladaniu tukov, a zvyšuje sa nám tak hladina spánkového hormónu melatonínu, ktorý je zodpovedný za väčší pocit únavy a hladu. Aby sme rýchlo doplnili energiu, automaticky siahame po energeticky bohatých potravinách, ktoré však zároveň zvyšujú aj našu hmotnosť. Navyše sa v zimných mesiacoch menej hýbeme, radšej trávime popoludnie a večery doma než v nepríjemnom počasí vonku.

Všetky tieto faktory spolu vytvárajú ideálne podmienky na priberanie, ak si váhu nepostrážime,“ vysvetľuje Katarína Jirková, špecialistka na výživu a chudnutie z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. Keď pripočítame občasnú neodolateľnú chuť na ťažšie jedla alebo panáčika na zahriatie, aby sme sa pred zimou totálne obrnili, nemožno sa čudovať, že sme na jar razom o pár kíl ťažšia.

Koniec jari je najvyšší čas zhodiť zimné kilá – čas plaviek sa blíži.

Ako s kilogramami zatočiť

„Ak nestrávime zimu v aktívnom diétnom režime, nie je nijako výnimočné, že dve až tri kilá priberieme. Nemusíme to ale brať tragicky,“ uvádza Jirková. Odborníci na zdravú výživu už tradične varujú pred radikálnymi diétami a neodporúčajú ani najrôznejšie detoxikačné kúry, pri ktorých väčšinou hladujeme, a navyše telo klameme o podstatnú časť živín, ktoré nám dodávajú energiu. „Bohato postačí, keď sa zameriame na zdravý spôsob stravovania, obmedzíme prísun jednoduchých sacharidov a vynecháme vysokoenergetické pokrmy, ako sú napríklad omáčky alebo vyprážané jedlá. K večeru by sme mali voliť jedlá s nízkou energetickou hustotou čiže density a vysokou sýtivosťou. Ideálna je zelenina, ktorú môžeme upravovať na mnoho spôsobov a kombinovať s mäsom, vajíčkom alebo rôznymi druhmi syra,“ radí Jirková.

Aj šalát je jedlo! V kombinácii napríklad s vajíčkom, ľahkou šunkou alebo syrom z neho urobíte sýtejšie, ale stále zdravé a kaloricky menej náročné jedlo.

Na jar nahrávajú zdravému jedálničku aj širší výber a priaznivejšie ceny sezónnej zeleniny, ktorú možno využiť čerstvú na prípravu šalátov alebo je možné ju tepelne spracovať. Našu stravu môžeme aktuálne spestriť napríklad pečeným alebo grilovaným baklažánom alebo cuketou, u šalátov sa ponúka vedľa zelného, hlávkového či rímskeho napríklad čakanka. Zaujímavé sú kombinácie a variácie s červenou repou.

Jar v pohybe

Nájdete si pohybovú aktivitu, ktorá vás bude baviť. Potom sa pre vás šport stane zábavou a nie nenávidenou

„Ďalšou dôležitou zložkou redukčného režimu je pohyb. V našom harmonogramu by sa mal objaviť minimálne dvakrát týždenne, „odporúča Jirková. Využime to, že nastali dlhé slnečné dni, a vydajme sa športovať do prírody. Netreba trápiť telo v posilňovni, keď sa dá vyraziť von na bicykli, na pešiu túru alebo vyskúšať nordic walking. „Pri hodine svižnej chôdze spálime okolo tisícovky kilojoulov, pri severskej chôdzi si môžeme pripočítať ešte ďalších 20 percent navyše, približne 1200 kilojoulov zo seba vydáme na bicykli,“ vypočítava Jirková.

Naštartujme telo na spaľovanie

Ak nás trápia dva, tri kilogramy navyše a vezmeme si dobré rady k srdcu a pravidelným cvičením spevníme telo, privítame leto bez obáv. „Aktuálne ponúkame našim klientom mesačný program so zameraním na problematické partie. Za túto dobu si klient osvojí jedálniček, zredukuje váhu o dva až štyri kilogramy a naštartuje organizmus k ďalšiemu chudnutiu,“ upozorňuje Eva Janigová, manažérka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. Niekedy ide o prvé kilá na začiatku dlhej cesty, inokedy naopak o posledné kilogramy, s ktorými zvádzame nekonečný boj. V oboch prípadoch nás môže zo slepej uličky vyviesť práve konzultácia s odborníkom.

O Inštitúte redukcie a prevencie nadváhy kompliment

Inštitút kompliment je ojedinelé zariadenie, kde klienti efektívne chudnú podľa osobného programu zostaveného im na mieru. Redukcia telesnej hmotnosti je založená na odbornom výživovom poradenstvo, osobným vedenie, edukáciu klienta a cvičenia v špeciálnych mechanoterapeutických lôžkach. Vďaka metóde kompliment zredukuje hmotnosť 98% klientov. Tempo chudnutia je 0,5-1,5 kg týždenne. Na celý proces dozerajú profesionáli vysokoškolsky vzdelaní v oblasti výživy a telovýchovy. Inštitút kompliment bol založený v roku 1992 na Slovensku, kde získal záštitu Ministerstva zdravotníctva. Pobočky Inštitútu kompliment nájdete v Bratislave, Košiciach či Trenčíne.

Zdroj obrázkov: FL

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek