Klasický slovenský rožok je plný „mŕtvej“ energie – nahraďte ho zdravším pečivom!

Pečivo kupujeme takmer denne. Niekedy si preňho zájdeme do pekárne, ale väčšinou ho kupujeme v hypermarketoch spolu s ostatnými vecami. Pre niekoho je klasický slovenský biely rožok základom nákupu. Zarytí zástancovia zdravej výživy vám budú tvrdiť, že by ho nikdy nedali do úst. Aký teda biely slovenský rožok je? Máme sa mu skutočne oblúkom vyhýbať, alebo si ho môžeme bežne dopriať?

Hypermarkety sa predháňajú v cene rožku a ľudia si hypermarket vyberajú podľa nej!

Ľudia najviac nakupujú vo veľkých hypermarketoch, ako je Tesco, Globus, Kaufland, Albert alebo trochu špecifické Makro. Na druhom mieste v počte nákupov sú menšie hypermarkety, napr. Billa alebo Lidl. Pečivo patrí medzi tovary, ktoré denne kupujeme, mnoho ľudí denne kupuje obyčajné rožky. Dôvodom je hlavne cena – cena bežného rožku sa pohybuje okolo 7 centov V hypermarketoch je cena rožku okolo 6 centov.

V dôsledku konkurenčného boja o zákazníka sa hypermarkety predháňajú v jeho cene. A ľudia si všímajú ceny, najmä ceny tovarov, ktoré sú denne alebo takmer denne v ich nákupných vozíkoch. Ak je rožok v akčnej ponuke, jeho cena môže byť dokonca aj 5 centov. Tak nízka cena priláka do daného hypermarketu veľa ľudí nielen z blízkeho okolia.

Biele rožky
Jesť rožky pri držaní diéty nie je vhodné.

Je ale slovenský rožok prospešný nášmu zdraviu?

Obyčajný rožok je vyrobený z bielej pšeničnej múky, ktorá obsahuje iba škrob a lepok. Biely rožok dodá nášmu telu iba sacharidy, teda len energiu, nič iné. Rožok, ako všetky potraviny s vysokým glykemickým indexom, má malú schopnosť nasýtiť. Po konzumácii rožku rýchlo stúpne hladina glukózy v krvi, následkom toho pankreas vylúči vyššie množstvo hormónu inzulínu a hladina glukózy prudko klesne, to má za následok okrem iného hlad. Ak nie je energia z rožku okamžite využitá, premení sa na tuk a uloží sa do tukových zásob. Inzulín podporuje ukladanie tuku do tukových zásob, najmä v oblasti brucha.

Obyčajný rožok nie je prospešný ani našej štíhlej línii, ani nášmu zdraviu. Niekto môže namietnuť, že potrebujeme sacharidy, najmä škroby. To je síce pravda, ale škroby sú obsiahnuté aj v iných potravinách, ktoré okrem škrobov obsahujú látky prospešné nášmu zdraviu.

Za ingredienciami slovenského rožku nečakajte žiadne tajomstvo

Výroba nami toľko obľúbeného obyčajného rožku je lacná. K výrobe rožku sa používa biela pšeničná múka, soľ, voda, margarín, droždie a cukor alebo sladový výťažok.

Prečo už rožky nie sú to, čo bývali?

Hypermarkety sa predháňajú v znižovaní ceny rožku, a tým dochádza k znižovaniu hmotnosti i kvality rožku. U rožkov sa znížila nielen hmotnosť z 50 g na 40 g, ale aj obsah tuku, a to z ôsmich na štyri percentá. Obsah tuku má vplyv na chrumkavosť rožkov, preto už nie sú rožky chrumkavé, ale sú „gumové“. Doby, kedy nám obyčajné rožky v ústach chrumkali, sú minulosťou, terajšie obyčajné rožky musíme žuť.

Kalorická hodnota rožku je vysoká!

Obyčajný rožok patrí medzi potraviny s vysokým obsahom kalórií. Rožok má hmotnosť 40 g a nášmu telu dodá energiu v hodnote 420 kJ, 3,12 g bielkovín, 0,560 g tukov a 20,48 g sacharidov.

Naučte sa rožky nahradiť zdravším pečivom!

KOšík s celozrnným pečivom
Klasické rožky môžete nahradiť zdravším pečivom!

Obyčajný rožok nie je vhodný pre chudnutie ani pre udržanie štíhlej línie. Jeho častá konzumácia môže zmariť naše snahy o štíhlu líniu. V našom jedálničku nemá chýbať pečivo, ale má sa jednať o pečivo, ktoré nám okrem energie poskytne vlákninu, rastlinné bielkoviny, rastlinné tuky, minerály a vitamíny.

Obyčajný rožok z bielej pšeničnej múky môžeme nahradiť:

  • Žitným pečivom: Ražné pečivo musí obsahovať minimálne 90 % ražnej múky.
  • Viaczrnným pečivom: Viaczrnné pečivo je pečivo, do ktorého cesta sú s výnimkou pšenice a raže pridané iné obilniny, strukoviny, olejniny v celkovom množstve aspoň 5 %.
  • Celozrnným pečivom: Je upečené z celozrnnej múky, teda z múky, ktorá je pripravená mletím celého obilného zrna, ražného, pšeničného alebo iného, vrátane obalu a klíčka. Celozrnné pečivo musí obsahovať minimálne 80 % celozrnných múk z celkovej hmotnosti.
  • Grahamovým pečivom: Je vyrobené z celozrnnej múky a naviac sú do neho pridané mleté otruby. Otruby sú vonkajší obal zrna.
  • Špeciálnym pečivom: Špeciálne pečivo, napr. vločkové, sójové, z obilných klíčkov, zemiakové, strukovinové, apod., je vyrobené z pšenice a raže a navyše obsahuje najmenej 10 % ďalších zložiek, napr. strukoviny, sóju, ovsené vločky, zemiaky, obilninové klíčky.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek