Recepty s pohánkou sú užitočné ako prevencia kŕčových žíl!

Pohánka patrila do jedálnička našich babičiek, ktoré z nej vedeli pripraviť chutné jedlá. V súčasnej dobe sa objavuje na pultoch obchodov, čo je dobre. Pohánka obsahuje veľa cenných látok pre naše telo, vďaka obsahu rutínu je výbornou prevenciou kŕčových žíl. Medzi ďalšie výhody pohánky patrí ľahká stráviteľnosť a malé množstvo kalórií. Pohánka neobsahuje lepok, čo ocenia všetci, ktorí musia držať bezlepkovú diétu. Mnohí z nás ale nevedia, ako pripraviť z pohánky chutné jedlá. Poradíme vám, ako na to.

Ak chcete z pohánky variť, musíte ju vedieť kúpiť a skladovať

Pohánka nasypaná v srdcovom tanieri
Pohánku nájdeme v regáloch hypermarketov alebo v obchodoch zdravej výživy. Môžeme kúpiť buď lúpanú pohánku vo forme krúp v sáčkoch po 0,5 kg alebo drvenú pohánku pod názvom pohánka lámanka. Kúpiť možno aj pohánkovú krupicu a pohánkovú múku. Záleží na tom, čo chceme z pohánky uvariť. Pohánku alebo pohánkovú múku a pohánkovú krupicu skladuje v uzavretej nádobe alebo v papierovom vrecúšku na chladnom a tmavom mieste maximálne do jedného roka.

Pohánka má v kuchyni široké použitie

Pohánku je možné použiť všade tam, kde sa používajú obilniny alebo múka. Možno ju použiť nielen na prípravu kaší, ale aj na prípravu nákypov, do polievok, ako prílohu k mäsu, rybám, do mletých mas, do zeleninových pokrmov. Pohánkovú múku, pohánkovú krupicu možné použiť rovnakým spôsobom ako pšeničnú múku a krupicu. Palacinky, lievance, buchty, bábovka, dezerty z pohánkovej múky sú veľmi chutné.

Vyskúšajte recepty z pohánky vo forme krúp

Pohánková polievka s rukolou

Suroviny: (1 porcia)
15 g pohánky, 10 ml (1 polievková lyžica) oleja, 10 g cibule, 10 g mrkvy, 10 g zeleru, 10 g petržlenu, soľ, čierne korenie, rukola

Postup:
Pohánku vyperieme v studenej vode a necháme odkvapkať. Mrkvu, zeler, petržlen očistíme a nahrubo nastrúhame. Olúpanú cibuľu nasekáme na jemno, cesnak olúpeme a vymiešame. Rukolu umyjeme a necháme osušiť. Mrkvu, zeler, petržlen zalejeme vodou a varíme na miernom ohni cca 45 minút, a potom precedíme, vznikne nám vývar. Na oleji orestujeme vypranú pohánku, zalejeme vodou, povaríme cca 3 minúty, potom ju zakryjeme pokrievkou, odstavíme z platne a necháme cca 25 minút napučať. K mäkkej pohánke prilejeme vývar, pridáme na jemno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, dochutíme soľou a korením a prehrejeme. Do hotovej polievky vmiešame rukolu a ihneď podávame.
Pohánková polievka v miskePohánka s mäsom na tanieri

Pohánka na taliansky spôsob

Suroviny: (1 porcia)
100 g pohánky, 10 ml (1 polievkovej lyžice) oleja, 30 g cibule, 20 g pretlaku, 50 g paradajok, 10 g cesnaku, čerstvá bazalka, soľ

Postup:
Pohánku sparíme horúcou vodou a prepláchneme studenou vodou. Varíme ju ako ryžu, teda na jeden diel pohánky dáme dva diely vody, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni 15 až 20 minút. Medzitým ošúpeme cibuľu, nasekáme ju na jemno a orestujeme na oleji. Pridáme olúpaný, rozotrený cesnak, soľ, paradajkový pretlak, mierne podlejeme vodou a povaríme cca 15 minút. Medzitým umyjeme paradajky a nakrájame ich na osminky. Čerstvé lístky bazalky natrháme a umyjeme. Ku zmesi z oleja, cibule, cesnaku a pretlaku pridáme pohánku, premiešame, zdobíme čerstvými lístkami bazalky a obložíme nakrájanými paradajkami.

Pohánkový nákyp s jablkami, orechmi a medom

Suroviny:
150 g pohánky, 50 g jabĺk, 5 g vlašských orechov, 1 vajce, 5 g (1 kávová lyžička) medu, 10 g (1 polievková lyžica) masla + maslo (vymazanie), škorica

Postup:
Pohánku sparíme horúcou vodou, prepláchneme studenou vodou a uvaríme tak, že na jeden diel pohánky dáme dva diely vody. Pohánku necháme vychladnúť. Žĺtok vyšľaháme s maslom, z bielka ušľaháme sneh a zmiešame s medom a vychladnutú pohánkou. Jablká umyjeme a nakrájame na tenké plátky, jadrá orechov rozdrvíme. Zapekaciu misku alebo formu vymastíme maslom a vrstvíme tak, že na dno dáme zmes pohánky, na nej dáme jablká s orechmi a sypeme škoricou a opäť zmes pohánky. Posledná vrstva je zmes pohánky. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút.

Pohánková kaša so slivkami a medom

Suroviny: (1 porcia)
150 g pohánky, 40 ml mlieka, 50 g čerstvých sliviek, 5 g (1 kávová lyžička) masla, 5 g medu, škorice

Postup:
Pohánku sparíme a scedíme. Zalejeme mliekom a privedieme k varu, ale nevaríme. Akonáhle ju privedieme do varu, odstavíme z platne, prikryjeme pokrievkou a necháme napučať a zmäknúť. K ešte horúce pohánke pridáme maslo. Medzitým umyjeme slivky a nakrájame ich na malé kúsky a pridáme med. Slivky s medom pridáme do pohánky, posypeme škoricou a podávame.

Dusená pohánka ako príloha k mäsu, k rybám

Suroviny: (1 porcia)
80 g pohánky, 10 ml oleja, soľ

Postup:
Pohánku preberieme, sparíme horúcou vodou a prepláchneme studenou vodou. Varíme ju ako ryžu, teda na jeden diel pohánky dáme dva diely vody, pridáme olej, soľ, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni 15 až 20 minút. Pohánku nemiešame, aby zrná zostala celá.

Recepty z pohánky vo forme lámanky vám budú takisto chutiť!

Pohánkové rizoto na tanieri
Pohánku lámanku dávame všade tam, kam dávame mleté mäso. Môžeme z nej napr. urobiť sekanú, kašu alebo s ňou môžeme naplniť papriky, ktoré uvaríme v paradajkovej omáčke. Než začneme z pohánky lámanky niečo pripravovať, vždy ju najprv uvaríme týmto spôsobom: Pohánku lámanku vždy prepláchneme v studenej vode a varíme tak, že na 1,5 dielu vody dáme 1 diel pohánky. Nezlievame, aby nedošlo k strate rutínu. Varíme 2 až 3 minúty, potom odstavíme a necháme 15 minút dôjsť, nemiešame.

Pohánková sekaná

Suroviny: (1 porcia)
80 g pohánky, 50 g cibule, 20 g cesnaku, strúhanka (podľa potreby), 1 vajce, soľ, čierne korenie, majorán, olej (pečenie), 5 g masla

Postup:
Pohánku lámanku uvaríme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame pohánku, vajcia, olúpanú, na jemno nasekanú cibuľu, olúpaný, rozotrený cesnak, majoránku, soľ, čierne korenie a pridáme strúhanku, aby vzniklo tvárne cesto, a vytvarujeme z neho šišku. Šišku dáme do pekáča vymasteného olejom, podlejeme vodou, na šišku dáme plátky masla a pečieme do zlatista, cca 45 minút. Podávame s varenými zemiakmi a kyslou kapustou alebo zeleninovým šalátom. Môžeme podávať aj k paradajkovej omáčke a ryžu.

Pohánková kaša

Suroviny: (1 porcia)
80 g pohánky, 50 g cibule, 20 g cesnaku, strúhanka (podľa potreby), 1 vajce, soľ, čierne korenie, majorán, olej (pečenie), 5 g masla

Postup:
Pohánku lámanku uvaríme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame pohánku, vajcia, olúpanú, najemno nasekanú cibuľu, olúpaný, rozotrený cesnak, majoránku, soľ, korenie a zahustíme strúhankou. Dáme do pekáča vymasteného olejom a pečieme do zlatista, najprv prikrytý, potom kašu odklopíme, cca 45 minút. Podávame s varenými zemiakmi a kyslou kapustou alebo studený s chlebom a strúhaným chrenom s jablkami.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek