Varte zo zdravej žihľavy, ktorá plnohodnotne nahradí predražené šaláty a špenát!

Žihľava je na jednu stranu nepríjemná plevel, na druhú stranu sa na ňu môžete pozerať ako na zdravú časť vášho jedálničku. Nemusíte nakupovať predražené šaláty alebo špenát, ktoré určite naviac pri pestovaní prešli chemickou ochranou proti škodcom. Stačí si na záhradke alebo v prírode natrhať čerstvé listy žihľavy a pustiť sa do zdravého varenia. Zadarmo! Peniaze sa predsa dajú lepšie utrácať za nejaké nepekné oblečenie alebo topánky.

Žihľava sa tešila veľkej obľube už u našich predkov. Hlavne preto, že obsahuje veľké množstvo vitamínu skupiny C, ale tiež A a B, minerály – najmä železo a ďalšie zdraviu prospešné látky, napríklad chlorofyl.

Využívaná bola preto tiež aj v ľudovom liečiteľstve – pri liečení zápalu dýchacích a močových ciest, pri tráviacich problémoch, ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky a podobne. Žihľava nemôže chýbať ani v jarných očisťovacích kúrach.

Žihľava je silne močopudná a pitie žihľavového čaju urýchľuje vyplavovanie choroboplodných zárodkov z tela. Pomáha aj pri diétách pri odbúravaní tuku a čistí krv. Žihľava pozitívne ovplyvňuje tiež trávenie a užíva sa rovnako pri chudokrvnosti.

Obvykle sa zo žihľavy pripravuje čaj, používajú sa aj bylinné zmesi, v ktorých je žihľava obsiahnutá. Na jar, pokiaľ sú rastlinky ešte čerstvé a svieže, sa žihľava využíva aj v kuchyni. Mladé výhonky sa používajú na prípravu polievok, môžeme ich jesť aj ako špenát. Do pokrmov, napríklad do šalátov použijeme sparené listy, nie surovú rastlinu. Poďte s nami vyskúšať niekoľko skvelých receptov zo žihľavou.

Žihľavový šalát

Potrebujeme 250 g mladých výhonkov žihľavy, zväzok mladých cibuliek, drobne ich nasekáme a spolu s cibuľkou umelieme na mäsovom stroji. Pokvapkáme citrónovou šťavou a trochou oleja a ozdobíme štvrťkami vajíčok.

Žihľavová roláda

Pripravíme si asi 250 g mladých výhonkov žihľavy, 3 vajcia, 3 lyžice hladkej múky, 2 lyžice masla, 1/8 litra mlieka, rajčinový pretlak a soľ. Umyté výhonky sparíme a nadrobno ich nasekáme. Z masla a z múky pripravíme zápražku, zriedime ju z mliekom, povaríme asi 3 minúty a dáme dole z platne. Do hmoty zašľaháme potom 3 žĺtky, trochu soli a postupne žihľavu a sneh zo zvyšných bielkov. Na plech dáme papier na pečenie, na ten rozotrieme zmes a pečieme asi 15 – 20 minút. Upečený korpus potrieme rajčinovým pretlakom a zvinieme. Roládu podávame teplú zo zemiakovou kašou, dá sa jesť aj za studena.

Žihľavová polievka

Potrebujeme hrnček žihľavy, 4 hrnčeky vody, cibuľu, 4 lyžice ryže, plátok šunky, 3 lyžice oleja, soľ a pažítku. Drobne nakrájanú cibuľu osmažíme na tuku, prisypeme prepranú ryžu, zamiešame a zalejeme vodou. Varíme a tesne pred tým než je ryža mäkká, prisypeme nadrobno posekanú vňať, na rezance pokrájanú šunku a varíme ešte 5 minút. Pred podávaním ozdobíme nasekanou pažítkou.

Zdravý žihľavový sirup

Dva citróny nakrájame na kolieska a spolu s nasekanými asi štyridsiatimi kusmi mladej žihľavy zalejeme predvarenou vychladenou vodou (1,5 litra) a necháme 24 hodín lúhovať. Potom precedíme, pridáme 1,5 kg cukru a 3 lyžičky kyseliny citrónovej a krátko povaríme. Potom ihneď zlejeme do fliaš, ktoré potom uskladníme v tme. Môžeme aj sterilizovať.

Žihľavová ryža

Na 1 kg žihľavy potrebujeme 200 g ryže, 100 g pórku, 2 rajčiny, soľ, lyžičku mletej papriky a olivový olej. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, pokrájané žihľavy, rajčiny nakrájané na drobno a pór a zalejeme všetko teplou vodou. Keď už sa voda varí, pridáme ryžu, osolíme a varíme až je ryža mäkká.

Zapečená žihľava

Pripravíme si 2 kg mladej žihľavy, 30 g masla, 50 g strúhaného syra, 0,5 l mlieka, lyžicu hladkej múky, soľ, korenie, muškátový orech a strúhanku. Očistenú žihľavu povaríme asi 4 minúty v osolenej vode, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom žihľavu nadrobno nakrájame. Z masla a múky urobíme svetlú zásmažku, ktorú zalejeme teplým mliekom a pridáme muškátový oriešok. Za stáleho miešania povaríme bešamel asi 10 minút, dokiaľ nezhustne a potom vmiešame väčšiu časť
nastrúhaného syra, prisolíme a okoreníme. Bešamel zmiešame nakoniec zo žihľavou, nalejeme do vymastenej zapekacej misky a povrch posypeme strúhankou zmiešanou zo zbytkom syru. Zapekáme asi 20 minút v predom rozohriatej trúbe.

Prečítajte si článok o tom, že žihľava je zdravá tiež pre vašu pleť a vlasy.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek