Nahliadnite s nami do zákulisia Bratislavských módnych dní a prečítajte si trend report!

Letné Bratislavské módne dni by Mercedes-Benz (BMD) boli opäť špecifické a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  • konali sa na Hlavnom námestí, takže sa bratislavská móda otvorila aj širokej verejnosti
  • všetci sme sa modlili, aby sa predpovedaná búrka nestrhla práve počas prehliadok, keďže to bola open air show
  • samotná pani Reháková hodnotila úroveň kolekcií tak vysoko, že podľa nej prvý krát predčili úroveň viedenských modelov a zároveň boli kúsky veľmi nositeľné

Trend report –  alebo čo všetko som na móle spozorovala:

V aktuálnych kolekciách sme mali možnosť vidieť asymetriu nielen v šatách, ale aj overaloch. V prípade Zuzany Hakovej boli asymetrické overaly doplnené výraznými mašlovým zaväzovaním pri krku. Veľmi zaujímavé boli tiež plysované detaily napríklad na rukávoch šiat od Zariny Šimkovič.

Prehľad 6 modelov z dielne Zuzany Hakovej a Zariny Šimkovič
Zuzana aj Zarina očarili prepracovanými detailami na ich modeloch.

Keďže máme letné obdobie, videli sme väčšinou kvetinovú potlač, raz výraznú v prevedení od Zariny, inokedy jemnú a nežnú v podobe šiat od Emy Klein. Izabela Komjati odľahčila romantické kvety športovým lookom. Tento kontrast dosiahla doplneným športových šiltoviek, ľadviniek a čeleniek. 

Šaty sme mohli vidieť naozaj rôzne, väčšinou však voľného strihu a v rôznych kombináciách v podobe volánov, balonových rukávov a odhalených ramien. Nezabudlo sa ani na zvýraznenie línie pásu a Izabela neodolala ani nadčasovým “zavinovačkám”, ktoré krásne definujú postavu. 

Tri modely šiat od Izabely Komjati
Izabela Komjati vo svojej kolekcii stavila na športovo-elegantný look a oplatilo sa!

Emina kolekcia, ktorá pripomínala nežné lúčne víly a zároveň statočné grécke bohyne s olivovníkovými venčekmi vo vlasoch, sa niesla v pastelových odtieňoch belasej, smotanovej a pudrovej, mala som doslova pocit, že som v rozprávke. Takisto čarovne som sa cítila počas záverečnej prehliadky súrodencov pod menom Poner, ktorí predviedli nádherné šaty na rôzne spoločenské udalosti, prepracované do posledných detailov. 

Vzorka kolekcie Emy Klein a značky Poner
Modely Emy Klein aj značky Poner sú zárukou sofistikovanej ženskosti.

Plavkové kolekcie boli výnimočné, nakoľko mali zastúpenie obľúbené Lemonky a ich háčkovaný svet si podmaní asi každú ženu. Tento krát sa modelky predviedli v nádherných pastelových, ale aj žiarivých farbách ako napríklad cyklaménová. 

Bikini boli tiež zastúpené krásnou kolekciou plaviek od Relleciga, kde dominovala výrazná azúrová, sýta červená a svetlá olivová. Materiály mali metalický odlesk a boli doplnené čipkou, čo pôsobilo veľmi pekne a sofistikovane. 

Ukážka trendov v plavkovej móde značky Relleciga a Lemonky
Veselé žiarivé farby na plavkách sú tou správnou letnou voľbou!

Kabelky Katie Q boli rôznorodé, väčšinou v menších formátoch, avšak našli sa aj veľké transparentné kúsky. Farby boli tiež rozmanité od neutrálnych pudrových, cez výrazné červené a končiace hadím vzorom. 

Tri modelky drziace rôzne kabelky od Katie Q
Kabelky Katie Q som videla vo všetkých možných farbách, veľkostiach aj materiáloch!

 

Rozhovor s návrhármi – inšpirácia, aktuálna kolekcia a „must have“ šatníka

Zistila som, že Zuzku Hakovú chytá tvorivá nálada, keď vidí zaujímavý materiál, z ktorého si vizualizuje jeho ďalšie spracovanie. Taktiež ju “kopne múza” pri počúvaní jej blízkej r ‘ n ‘ b alebo klasickej hudby. Jej aktuálna kolekcia je veľmi nositeľná a jednoduchá, keďže tú predchádzajúcu poňala trošku extravagantne, ako tvrdí sama. Čisté modely vytvárali dokonalú súhru so vzorovanými pestrofarebnými šatkami od Jany Keketi. Tie boli multifunkčne previazané ako čelenky, turbany alebo voľne namiesto gumičky do vlasov. Záverom mi Zuzka poskytla jej tipy na kľúčové kúsky dámskeho šatníka. Podľa nej to sú určite koktejlové šaty, dobre padnúci kostým a jednoznačne overal, ktorý je veľmi praktický. 

Nádherná Ema Klein vidí inšpiráciu v samotných ženách. Tiež sa riadi svojim intuitívnym pocitom, aké kúsky by si ona sama obliekla a aké zas nie. Prezradila mi, že každé šaty si skúša a popritom vychytáva ich nedokonalosti, až kým nie sú perfektné. Súčasná kolekcia Venus stelesňuje mladú éterickú ženu so siluetou antickej bohyne, takže šaty majú vzdušné prvky. Kolekcia inšpirovaná obrazom Zrodenie Venuše od Botticelliho je dokonalým zdôraznením ženskosti, nežnosti a zároveň má aj sexy nádych. Na otázku “must have” kúskov v šatníku sa Ema usmeje a suverénne odpovedá: “Čím som staršia, zisťujem stále viac, že šaty k žene patria. Žiadna žena sa nezaobíde bez tých, ktoré výborne sadnú na jej typ postavy.”

Názorná ukážka zákulisia BMD - vizážisti, hair stylisti, nácvik na móle
Náhľad do backstage BMD: všade chaos, vizážisti, hairstylisti.Ema Klein si aj napriek tomu našla čas na náš rozhovor. Úctyhodné!

Backstage s organizátormi a modelkami – aj tými najmenšími!

 

Takže ako zorganizovať niečo tak veľkolepé ako je BMD 2018?

Celé sa to začína plánovaním, ktoré sa odohráva približne pol roka pred dátumom akcie, prípadne ešte skôr. Po zabezpečení miesta nasleduje výber návrhárov, kde je dôležité, aby bol mix prehliadok zostavený rovnomerne. To znamená, že sa kombinujú prehliadky dizajnérov, ktorí majú svojich stabilných fanúšikov s novými tvárami slovenskej módnej scény.

Pre budúcich fashionistov, ktorí by chceli byť súčasťou organizačného tímu v rámci BMD som zisťovala, aké zručnosti sa od nich očakávajú. Jedná sa o prácu s ľuďmi, takže je potrebné udržať si nadhľad a šíriť okolo seba pozitívnu náladu. Práve tá je dôležitá pre zachovanie dobrej atmosféry mimo prehliadkového móla.

Nácvik úvodnej detskej prehliadky s organizátorkou a tučniakmi
Nácvik úvodnej detskej prehliadky s organizátorkou. Highlight pre modelky – tučniaci.

V zákulisí sme odchytili aj sympatickú šestnásťročnú modelku Lolu, ktorá predvázala kolekciu kabeliek Katie Q. Lola okrem modelingu túži študovať “veterinu”, keďže miluje zvieratá. Tiež nám prezradila aj tajomstvo jej žiarivo dokonalej pleti. “Je to jednoduché, treba piť veľa vody. Ja pijem päť až šesť litrov denne.” Tak som sa nad mojím príjmom tekutín opäť raz zamyslela a išla som ďalej. 🙂

Na spestrenie záveru vám ponúkam sumár pikošiek od najmenších modeliek (5-7 rokov), ktoré predvádzali detskú módu Loragazzi:

  • netušili, koho model majú oblečený, keďže pizza štangle v zákulisí boli top priorita
  • predsalen boli najväčším highlightom prehliadok nafukovací tučniaci, ktorých si po defilé mohli zobrať domov
  • na práci modelky ich najviac bavilo to, že môžu robiť pózy

 

Čo dodať. Verím, že sa vás zaujalo nielen zákulisie Bratislavských módnych dní by Mercedes-Benz, ale v prvom rade krásne kolekcie šikovných slovenských a českých návrhárov. Ktorý model si získal vaše srdce najviac? Napíšte nám o tom komentároch!

Majte krásny deň,

Zuzana

 

Fotografie: Ivan Medveď a redakcia moda.sk

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek