Chudnutie po Vianociach

Máte po Vianociach niekoľko kilogramov naviac? Recept na zázračné chudnutie síce neexistuje, ani
zázračná pilulka, po ktorej by sme chudli, aj keď budeme jesť dosýta a ležať celý deň na gauči, ale
pri dodržaní niekoľkých zásad to určite pôjde.
Najdôležitejšie je znížiť spotrebu tukov – hôavne živočíšnych a cukru a zvýšiť spotrebu vlákniny,
tekutín a vitamínu C. Okrem toho je treba obmedziť pitie alkoholu. Nízkoenergetický jedálniček je
jeden z faktorov redukčného režimu, druhým je zmena návykov podieľajúcich sa na tvorbe nadbytočných
kilogramov – jesť by sme mali pravidelne, v pokoji – najlepšie 5krát denne malé porcie, na raňajky
ovocie. Tretím faktorom chudnutia je zvýšený výdaj energie – pohyb. Človek, ktorý nie je zdravotne
celkom v poriadku by mal redukciu váhy absolvovať pod dohľadom lekára.

V lekárni nám zase poradia pomocné prípravky na potlačenie hladu – napríklad tablety, ktoré
dávajú pocit sýtosti a zabraňujú pocitu hladu alebo obmedzujú chuť na sladké – to sú prípravky s
obsahom chrómu.

Existujú aj prípravky na podporu a reguláciu trávenia, ktoré obsahujú celé rady enzýmov,
ktoré trávenie podporujú.

Chudnutie nám tiež môže podporiť rôzne kozmetické metódy, ako škoricové zábaly prekrvujúce tkanivá,
termozábaly a ďalšie kúry a masáže. To všetko má ale skôr vplyv na kvalitu pokožky.

Ďalším podporným prostriedkom je aj špeciálna psychoterapia, ktorá sa vykonáva v skupinách a
ktorej cieľo je pohybová aktivita a zmena prístupu k jedlu a stravovacím návykom. K nim patrí aj
to, že štvrtinu zdravého jedálnička by mala tvoriť zelenina, a to v rôznych podobách.



Kalerábová nátierka

Potrebujeme jeden tvaroh, biely jogurt, 15 dkg jemne nastrúhaného kalerábu a 10 dkg jemne
nastrúhanej surovej mrkvy. To všetko zmiešame, ochutíme citrónovou šťavou a osolíme. Pre
pikantnejšiu chuť možno aj operiť. Namažeme na veku a ozdobíme zeleným petržlenom.

Kapustový salát

Kyslú kapustu (400g) nakrájame na menšie rezance, pridáme 3 nakyslé jablká a 2 mrkvy – oboje
nastrúhame a všetko zmiešame s jednou nakrájanou cibuľou. Ochutíme citrónovou šťavou, cukrom, 3
lyžicami oleja a osolíme.

Mrkvová nátierka

Potrebujeme 500g mrkvy, 3 jablká, citrónovú šťavu a 5-6 lyžíc medu. Mrkvu jemne nastrúhame,
olúpané jablká nakrájame, pokvapkáme citrónovou šťavou a doplníme medom.

Zelerový šalát

Pol kilogramu zeleru (na tenšie plátky nakrájaného) uvaríme v štvrť litri vody s 3 zrnkami
pepru a bobkovým listom. Mäkký zeler vyberieme, do vývaru pridáme šťavu z jedného citrónu, lyžicu
cukru a lyžicu oleja. Zeler poliaty zálievkou podávame potom k mäsám všetkého druhu.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek