Cuketa patrí do zdravého jedálnička

Tekvice, ku ktorým patrí cuketa, nachádzajú široké uplatnenie v kuchyni. Prospievajú nielen nášmu
zdraviu, ale aj kráse a ľahko ich kedykoľvek počas roka kúpime v ktoromkoľvek supermarkete alebo v
zelenine. Cukety sú pre náš organizmus zdrojom dôležitých látok a vitamínov, hlavne A a B, významný
podiel tvorí aj zdraviu prospešná vláknina. Z minerálov stojí za zmienku vápnik a horčík, tiež
draslík, železo, fosfor, meď a zinok. Vďaka vysokému obsahu vlákniny majú cukety čistiaci účinok
pre náš zažívací trakt a pomáhajú udržať črevné sliznice zdravé.
Cukety sa dajú v kuchyni upravovať na mnoho rôznych spôsobov. Mladé plody sú surové vhodné do
šalátov – napríklad s paradajkami, paprikou, uhorkou, bylinkami a jogurtovou zálievkou. Cukety sa
tiež hodia na tepelnú úpravu – smaženie v cestíčku, zapekanie s mäsom, syrom, cestovinami či
zeleninou, môžeme ich aj grilovať alebo pripravovať z nich polievky, omáčky a možno z nich
pripravovať zavareniny – konzervovať ich ako uhorky, alebo s hubami a ďalšou zeleninou.

Vyskúšajte s nami niekoľko osvedčených zdravých receptov. Najlepšou diétou nie je hladovanie,
ale zdravé jedlo.

Naložený karfiol s cuketou

Potrebujeme na ružičky rozobratý karfiol, malé cibuľky, cuketu nakrájanú na kocky, chren, horčičné
semienka a na nálev ocot, peper, kôpor a estragón. Na dno pohára dáme niekoľko snietok kôpru, na
kolieska nakrájanú cibuľku a horčičné semienka. Na karfiol a cuketu pridáme do pohára pár koliesok
chrenu. Zalejeme potom nálevom z octu. Zavareniny sterilizujeme.

vCuketová horčica

Cuketu (2kg) a veľkú cibuľu olúpeme, nakrájame na drobno, podlejeme a dusíme do mäkka. Vmiešame
ostatné prísady – 4 lyžice strúhaného chrenu, 1 dl octu, lyžicu soli, 13 dkg cukru, chilli, peper a
malú horčicu a všetko rozmixujeme. Plníme do pohárov a potom sterilizujeme. Podáva sa ako príloha k
mäsu, hlavne hu grilovaným mäsám.

Grilovaná cuketa

Potrebujeme cuketu, syr Nivu (alebo iný výraznejší syr), soľ, peper, prelisovaný cesnak a olej.
Cuketu nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky, ktoré z oboch strán potrieme olejom a cesnakom a podľa
chuti okoreníme. Plátky grilujeme asi 5 minút z jednej strany, otočíme, posypeme strúhaným syrom a
grilujeme ďalších 5 minút. Grilovaná cuketa je vhodná ako príloha k mäsám, chutí výborne aj
samotná.

Slaný cuketový koláč

Do misy nastrúhame nahrubo pol kila cukety, 200 g tvrdého syru, na kocky nakrájame 200 g šunkovej
salámy a nasekáme 30 g pažítky. Pridáme 150 ml oleja, 200 g hrubej múky a 1 prášok do pečiva.
Osolíme a cesto vlejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Podávame hneď po upečení –
teplý.

Cuketový múčnik

Asi 500 g cukety olúpeme a nastrúhame, necháme chvíľu stáť, aby pustila vodu, ktorú potom
vytlačíme. Vymiešame 3 žĺtky s 250 g práškového cukru do peny, pridáme vytlačenú cuketu, 500 g
hladkej múky a 1 prášok do pečiva. To zalejeme 2 dcl oleja, pridáme 1 lyžičku škorice, trochu
hrozienok a nakoniec zľahka vmiešame ušľahaný sneh z 3 bielkov. Cesto nalejeme na tukom vymazaný a
múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnutý korpus nakrájame na rezy, ktoré nakoniec polejeme
čokoládovou polevou.

Orechový múčnik z cukety

Potrebujeme 2 vajcia, pol hrnečka oleja, pol hrnčeka medu a 1 vanilkový cukor – to všetko vyšľaháme
do peny. Postupne pridávame 2 hrnčeky strúhanej cukety, pol hrnčeka strúhaných orechov, hrnček
hladkej múky a hrnček polohrubej múky, zmiešaný s 1 práškom do pečiva a lyžičkou sódy. Cesto
rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v stredne vyhriatej trúbe. Múčnik potrieme
marmeládou a ozdobíme rozpustenou čokoládou.

Začnite jesť zdravo a diétne ešte dnes!

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek