Počas diéty sa síce odporúča jesť ovocie denne, ale nesmie sa to s ním preháňať, inak sa dočkáte nemilého prekvapenia v podobe nárastu hmotnosti. Cukor prosto v ovocí je a, napríklad, ak často konzumujete hrozno, môže vašu štíhlu líniu skutočne ovplyvniť. Jahody sú jedným z mála druhov ovocia, ktorého si možno dopriať aj väčšie množstvo a pritom majú stále tak obľúbenú sladkú chuť.
Kalorická hodnota jahôd je nízka
Jahody sú ideálnou potravinou počas diéty vďaka vysokému obsahu vody (až 90%), nízkemu obsahu kalórií a veľkému množstvu vlákniny. Vláknina dodá pocit sýtosti, zrýchľuje pohyby čriev a spomaľuje aj vstrebávanie sacharidov a tukov. Sú ľahko stráviteľné a sú bohatým zdrojom vitamínov A, B, C, E a minerálnych látok.
A aj napriek tomu, že sú jahody sladké, majú nízky glykemický index, a to ich radí k vhodným potravinám, ak chcete schudnúť.
Jahody sú nielen zdravé, ale pomôžu vám aj počas diéty!
Jahody obsahujú nielen veľké množstvo vody, vlákniny a vitamínu C, ale sú aj zdrojom tzv. fytochemikálií. Fytochemikálie sú látky s antioxidačnými, protizápalovými a proti rakovinovými účinkami. Okrem vitamínov a minerálov totiž jahody obsahujú aj kyselinu ellagovú, ktorá účinkuje priaznivo proti karcinogénom. Jahody sú aj zdrojom draslíka a kyseliny listovej. V ľudovom liečiteľstve sa používali na prečistenie tráviaceho traktu a zlepšenie látkovej výmeny. Už v antickom Ríme boli jahody pestované ako pochúťkové ovocie. Okrem iného sú vraj aj dobrým afrodiziakom.
Jednotlivé druhy ovocia neobsahujú rovnaké množstvo kalórií. Jahody patria aj s ríbezľami, ananásom, kivi, citrónmi, limetkami, grepmi alebo s pomelom k druhom ovocia s najnižším obsahom kalórií. 100 g jahôd obsahuje len 147 kJ.
Nezabudnite: 1 hrnček jahôd = denná dávka vitamínu C!
Jahody prospievajú ľuďom trpiacim dnou, reumatizmom aj chorobami z nachladnutia – majú antibakteriálne účinky a obsahujú aj kyselinu salicylovú. Do svojho jedálnička by ich mali zaradiť aj ľudia, ktorí trpia chudokrvnosťou, kvôli obsahu minerálov, hlavne železa.
V kuchyni môžeme jahody využiť v rôznych úpravách a vždy si pochutnáme. Klasika sú kalorické bomby – jahodový koláč, jahodová torta alebo knedlíky s jahodami. Pri ich príprave ale môžeme cukrom šetriť. Nedržte sa receptov a smelo uberte aj polovicu množstva cukru. Uvidíte, že to bude stačiť.
Klasický repný cukor je lepšie nahradiť ovocným alebo hroznovým cukrom. V lete oceníme rovnako mrazené jahodové drene. V Poľsku som ochutnala aj u nás netradičnú jahodovú polievku – studenú s rezancami aj jahodovú omáčku s hovädzím mäsom – raz so špagetami, potom s pšenovou kašou – oboje chutilo dobre.
Očistná jahodová kúra
Ak máte pocit, že vaše telo potrebuje pred letom poriadny detox, vyskúšajte po dobu 3 dní jesť denne asi 400 g jahôd, k tomu len ďalšie ovocie, ale nič iného. Kto by takú hladovku nevydržal, môže si dať ľahké jedlá – napríklad ryžu s dusenou zeleninou.
Vynechajte ale múku, mäso, tuky a kávu. Pritom je dôležité veľa piť, a to nesýtené minerálky, ovocné a bylinkové čaje. Pre spestrenie si môžete dať ovocné šťavy – nesladené a zeleninové šťavy – napríklad mrkvovú s pomarančom.
Pleťová maska z jahôd
Pripraviť si čerstvú „jahôdkovú“ masku môžeme aj doma.
- Na mastnú pleť použijeme pleťovú masku čistiacu, z 3 lyžíc jahodovej šťavy, lyžičky mlieka, vaječného bielku a štipky jedlej sódy. Všetko zmiešame, nanesieme na umytú tvár a necháme pol hodiny pôsobiť. Potom zmyjeme vlažnou vodou.
- Pre suchú pleť použijeme výživnú masku z rozmačkaných jahôd (asi 10 dkg), lyžičky smotany, lyžičky olivového oleja a lyžičky zemiakového škrobu (solamylu). Všetko zmiešame, nanesieme na čistú pokožku a necháme na nej pol hodiny pôsobiť. Potom masku zmyjeme a tvár opláchneme – najlepšie minerálnou vodou.
Recepty z jahôd
Jahody s jogurtom, tvarohom, palacinkami, jahodová bublanina, jahodové knedle sú známe jedlá z jahôd. Z jahôd možno pripraviť aj chutnú a osviežujúcu polievku alebo ovocný dezert bez cukru, tuku a dokonca aj bez múky. Jahody sa hodia aj ku kuraciemu a morčaciemu mäsu.
Pripravte si z jahôd chutný, zdravý a diétny pokrm.
Studena jahodová polievka (1 porcia)
Suroviny: 100 g jahôd, 1 polievková lyžica (10 ml) pomarančovej šťavy, 50 ml 12% smotany, drvené pistácie (ako ozdoba), čerstvé lístky mäty (ako ozdoba).
Postup: Jahody umyjeme, nakrájame na kúsky, z pomaranča vytlačíme 1 polievkovú lyžicu šťavy. Do mixéra dáme jahody, šťavu z pomaranča, smotanu, mixujeme a potom dáme vychladiť. Hotovú polievku zdobíme čerstvými lístkami mäty a drvenými pistáciami.
Jahodová polievka
Suroviny: 100 g jahôd, čerstvá šťava z citróna, mletá škorica, 1 biely nízkotučný jogurt
Jahody roztlačíme alebo rozmixujeme, pridáme šťavu z citróna, štipku škorice a zahrejeme, ale nevaríme. Do toho pridáme biely jogurt. Môžeme ju konzumovať teplú aj studenú.
Jahodový šalát s morčacím mäsom (1 porcia)
Suroviny: 100 g morčacích pŕs, 70 g jahôd, 70 g ananásu (najlepšie čerstvého), 1 polievková lyžica (10 ml) oleja, 10 ml šťavy z citróna, 5 g mandľových lupienkov, soľ
Postup: Umyté morčacie prsia osolíme a opečieme z oboch strán na rozpálenom oleji. Jahody umyjeme a nakrájame na kúsky. Ananás olúpeme a nakrájame na kocky. Jahody zmiešame s ananásom a šťavou z citróna. Opečené mäso nakrájame na kocky a zmiešame s ovocím. Zdobíme drvenými mandľovými lupienkami. Šalát môžeme jesť samostatne alebo ho podávať s varenou hnedou nelúpanou ryžou.
Osviežujúci šalát s jahodami
Suroviny: 400 g jahôd, 100 g mandlí, 4 banány, 1 lyžicu citrónovej šťavy
Jahody očistíme, umyjeme a rozkrájame na štvrtiny. Banány olúpeme a nakrájame na kolieska. Do misiek postupne rozložíme vrstvu jahôd, banánov a zase jahôd. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Mandle sparíme, olúpeme a rozpolíme. Šalát nimi posypeme a podávame.
Višňová omáčka s jahodami
V 250 ml vody rozvaríme 300 gramov vykôstkovaných višní, 200 g jahôd a 100 g cukru a zahustíme 10 g solamylu. Krátko povaríme, dáme vychladiť a dochutíme červeným vermutom. Podávať môžeme ako omáčku k palacinkám. Keď vynecháme časť cukru bude nám chutiť aj ku grilovanému mäsu.
Tvarohové halušky s jahodovou omáčkou
V miske vymiešame 2 žĺtky s 50 g masla, 250 g tvarohu, 2 lyžice mlieka a 60 g detskej krupice. Pridáme štipku soli a nakoniec pridáme sneh z dvoch bielkov. Lyžicou vykrojíme halušky a varíme krátko vo vriacej vode – než vyplávajú. Jahody s cukrom a smotanou – podľa chuti – roztlačíme na kašu a nalejeme na halušky. Na tanieri môžeme potom ozdobiť ešte jahodami.
Diétny dezert s jahodami (1 porcia)
Suroviny: 70 g jahôd, 50 g kivi, 50 g mandarínok, 5 g mandľových lupienkov, 2,5 g agaru (agar je morská riasa, náhrada želatíny, je rozpustná v horúcej vode v pomere 10 g agaru na 1 l vody)
Postup: Jahody umyjeme, kivi a mandarínky olúpeme. Jahody nakrájame na kocky, kivi na kolieska a mandarínky rozdelíme na mesiačiky. Ovocie dáme do formy, posypeme mandľovými lupienkami, zalejeme agarom rozpusteným v horúcej vode a necháme stuhnúť. Pre lepšiu chuť vychladíme v chladničke. Vychladený dezert môžeme vyzdobiť čerstvými lístkami medovky.
Jahodová dreň
Za horúcich letných dní vám zachutí mrazená jahodová dreň. Rozmixované jahody (neprisladzujeme, alebo len lyžicou medu) zmrazíme v pohárikoch od jogurtu či v mraziacich vrecúškach v mrazničke. Variantom je rozmixovať s jahodami olúpané jablko.
Jahodová zmrzlina
Jahody pokrájame na štvrtinky a zamiešame do jogurtu (400 g jahôd a 450 g jogurtu) a primiešame 3 lyžice cukru a lyžicu vanilkového cukru (v predajniach zdravej výživy je v predaji aj vanilkové sladidlo bez cukru). Všetko zmiešame s vyšľahanou šľahačkou a dáme zmraziť. Diétnejším variantom je zmiešať s jogurtom nízkotučný tvaroh v pomere 1:1.
Citrónový krém s jahodami
V pol litri vody rozšľaháme dva žĺtky, 20 g masla, lyžičku medu a zahrievame. V troche studenej vody zatiaľ rozmiešame jeden vanilkový (alebo iný) pudingový prášok, prilejeme k ostatnému a povaríme za stáleho miešania 2 minúty. Do krému vmiešame šťavu z dvoch citrónov a trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Do vyšších pohárov potom dáme jahody a zalejeme krémom. Naň ešte dáme vrstvu jahôd a nakoniec ozdobíme šľahačkou. Podáva sa chladené.
Tvaroh s jahodami
Nízkotučný tvaroh zmiešame s roztlačenými jahodami v pomere podľa chuti. Pridáme niekoľko lyžičiek müsli a pár hrozienok. Rýchlo tak získame chutné raňajky.
Jahody s jogurtom a müsli
Jahody rozkrojíme na štvrtinky a dáme do misky. Pridáme jeden biely nízkotučný jogurt a müsli – odporúčame orieškové. Zamiešame a počkáme, než müsli zmäkne. Alternatívou je miesto müsli použiť cornflakes ochutené medom a arašídami. Oba varianty sú dokonalou desiatou plnou energie a vitamínov.
Jahodový kokteil
V pol litri mlieka rozmixujte asi 100 g čerstvých jahôd. Pokiaľ musíte, prislaďte lyžičkou medu. Ozdobte lístkami medovky a pite príjemne vychladené.
TIP: Čerstvé jahody môžete maž aj v zime
Vedeli ste, že jahody možno pestovať aj doma počas zimných mesiacov, kedy je o naozaj dobré čerstvé jahody núdza. Izbové rastliny sa väčšinou nepovažujú za zdroj produktov na náš stôl, niektoré z nich je však možné práve s týmto cieľom pestovať. Ako napríklad lesné jahody. Konkrétne ide o
rastlinku menom jahodník (Duchesnea indica), ktorá je zároveň okrasná. Je nutné umiestniť ju na dobre osvetlené slnečné miesto, zalievať podľa potreby a pravidelne prihnojovať
Zdroj obrázkov: Fotolia.com, Wholefoodsmarket.com