Sušené ovocie je zdravou alternatívou nezdravých maškŕt

Vianoce, sviatky plné hojnosti v jedle aj pití. Pre mnohých sú to aj sviatky nabratých kilogramov.
Nemusí to tak ale byť vždy. Pokiaľ viete, čo maškrtiť. Okrem čerstvého exotického aj tuzemského
ovocia a orechov prichádza na náš stôl aj sušené ovocie. A na tom si pochutnať môžete. Bez
výčitiek.
Sušené ovocie je skvelou alternatívou za kalorické sladkosti, tučné maslové koláče alebo presolené
chipsy a arašidy. Rozhodne je zdravšie, čo sa týka obsahu živín. Pokiaľ by sme ale porovnávali
kalorické hodnoty sušeného ovocia a klasických cukrárskych pochutín, asi by sme nedošli k tak
uspokojivému výsledku, aký by sme na prvý pohľad očakávali.

Ovoce a zvlášť sušené je bohaté na cukry. Ovocie pri sušení stráca väčšinu vody a razantne
stráca na objeme. Môže sa nám napríklad zdať, že keď zjeme hŕstku sušených banánov, je to ako by
sme len ochutnali. V skutočnosti sme už spratali celý banán! Medzi tie kalorickejšie druhy ovocia
patria práve banány, broskyne nebo marhule. Tie musíte jesť naozaj opatrne. Naopak sušené jablká,
ananás (nesladený) alebo jahody majú kalorické hodnoty nižšie. Sušené slivky sú účinným prírodním
preháňadlom. Ak si naozaj pozorne strážite líniu, mali by ste si na sušenom ovocí pochutnávať skôr
v dopoludňajších hodinách. Na raňajky si ho nasypte do müsli, tvarohu, jogurtu, samotné ho
zajedajte na desiatu. Ak ste ale zvyknutá jesť niečo aj večer pri televízii, dajte si radšej sušené
ovocie ako sušienky a koláče.

Nejväčším plusom sušeného ovocia je vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Vitamíny,
minerály a antioxidanty sa v nich vyskytujú v naozaj veľkom množstve. Vysoký je aj obsah vlákniny,
ktorá je dôležitá pre správnu funkciu čriev a správne vyprázdňovanie.

Sušené ovocie si môžete sama kúpiť, čo je jednoduchšie, alebo sama nasušiť, čo je lacnejšie a často
aj chutnejšie. Jablčné plátky si nasušíte aj na papieri na kúrení, na ostatné ovocie budete
potrebovať sušičku na ovocie. Zoženiete ju v cene od jedného tisíca až do štyroch tisíc korún.
Sušiť v nej môžete nielen mnoho druhov ovocia, ale aj niektoré druhy zeleniny. Zaujímavá je
napríklad sušená mrkva.

Zo sušeného ovocia a orieškov potom ľahko vytvoríte aj chutné nepečené sladkosti, ktoré
môžete maškrtiť miesto kalorických rohlíčkov a zlepovaných koliesok.

Taká maškrta ale nezostane len pre vás. Zachutí celej vašej rodine aj návštevám. Preto
odporúčame nakúpiť alebo nasušiť ovocie určite vo väčšom množstve. Exotickú kuchyňu môžete vyskúšať
použitím sušeného ovocia pri príprave pečeného mäsa alebo omáčok.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek