Vianočné menu netradične

Vianočné pokrmy sú síce výborné, ale väčšinou veľmi kalorické a nie každý takému výdatnému hodovaniu holduje. Mnoho ľudí dá radšej prednosť niečomu ľahšiemu.

Pri obmenách tradičných jedál môžeme napríklad nahradiť vyprážaného kapra plávajúceho v oleji, diétnejšou úpravou kapra, alebo ho vymeniť za inú rybu či rybie filé. So zemiakovým šalátom sa dá tiež čarovať, majonézu nahradiť jogurtom, namiesto údeniny a vajíčok pridať viac zeleniny, alebo údeninu vymeniť za chudšie mäso – napríklad kúsok kuraťa. Pri príprave rybej polievky nemusíme tiež použiť najtučnejšie kúsky kapra a namiesto opraženého chleba na dochutenie a ozdobenie pridáme skôr čerstvo nasekaný petržlen, alebo iné bylinky. Namiesto vianočky poslúži diétnejší závin s nedosladeným ovocím a dezert vymeníme za ovocný šalát, ktorý ešte dodá vitamíny. Kačku alebo hus nahradí kurča v nejakej sviatočnej úprave.

 

Zdravšie alternatívy na vianočné menu

Kapor netradične

Potrebujeme kilogram kapra, petržlen, soľ a korenie, muškátový orech, šťavu z veľkého citróna, šálku vývaru, fľašu bieleho vína, cibuľu, lyžicu sardelovej pasty, pol lyžice karí a pol lyžičky muškátového kvetu, 100 g masla (alebo rastlinného tuku) a 4 paradajky.

Kapra nakrájame, osolíme, okoreníme a potom obalíme v nasekanom petržlene. Na polovici masla hu sprudka opečieme z oboch strán, podlejeme vývarom a šťavou z citróna, ktorou nešetríme. Na druhej polovici tuku speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme korenie, pokrájané paradajky, sardelovú pastu a víno. Krátko podusíme a omáčkou nakoniec prelejeme cez sitko kapra na tanieri.

Diétny kaprí perkelt

Na prípravu potrebujeme 2 porcie kapra, soľ, citrónová šťava, lyžica hladkej múky, lyžica paradajkového kečupu, 1 dl kyslej smotany.

Porcie kapra pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu odležať. Podlejeme ich trochou vody, osolíme, pridáme kečup a dusíme. Mäkké porcie vyberieme, šťavu zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody a povaríme. Potom vmiešame smotanu, omáčku uvedieme do varu, pridáme porciu kapra a ohrejeme. Výborne si pochutnáte, ak zvolíte ako prílohu ryžu.

Pečený kapor so zeleninou

 

Ďalšie zdravé recepty na prípravu nájdete v článku Užite si zdravého kapra na 10 spôsobov.

Losos s krevetami

Štyri filé z lososa potrieme citrónovou šťavou a na troške oleja z oboch strán opečieme. Ryby vyberieme a do výpeku dáme lyžicu masla, 160 g olúpaných kreviet a krátko opečieme. Potom osolíme, okoreníme, podlejeme 120 ml sladkokyslej ázijskej omáčky a necháme prejsť varom. Na tanieri rozdelíme ryby, pridáme k nim kolieska limetky a trochu kôpru a zalejeme omáčkou z kreviet. Podávame s dusenou zeleninou (fazule, hrášok, brokolica, alebo nebo karfiol) a s ryžou.

Kurča s kokosom

K príprave potrebujeme 4 kuracie stehná, 500 g ananásu, 2 papriky (žltú a červenú), kúsok zázvoru, 2 červené cibule, 2 chilli papričky, lyžicu karí, soľ, 400 ml kokosového mlieka a petržlen na ozdobenie.

Kuracie stehná rozpolíme na dva kúsky, osolíme a opečieme dozlata. Potom mäso vyberieme a do výpeku pridáme cibuľu nakrájanú na tenká kolieska, papriku, zázvor a ananás – pokrájané na kúsky. Ľahko osmažíme, pridáme karí a zalejeme kokosovým mliekom. Potom zmes dáme do pekáča, navrch kurča a pečieme v trúbe asi 25 minút.

Pikantné kurča

Umyté a očistené kurča osolíme, vložíme na pekáč, podlejeme vodou a bez tuku upečieme za občasného podlievania. Keď je mäso mäkké pridáme k nemu malú konzervu leča, povaríme a nakoniec prilejeme 1/8 litra smotany, alebo šľahačky. Ako prílohu môžeme zvoliť ryžu.

 

Klobúčiky šampiňónov

 

Ak patríte medzi milovníčky húb, vyskúšajte napríklad šampiňóny s cibuľovou náplňou.

Potrebujete 100 g cibule, lyžicu diétneho rastlinného tuku, 100 g ryže, 200 ml zeleninového vývaru, 4 veľké šampiňóny, strúčik cesnaku, lyžicu olivového oleja, lyžicu paradajkového pretlaku, čierne korenie, soľ, lyžičku citrónovej šťavy a jeden rozdrvený plátok celozrnného chleba.

Príprava: Rúru predhrejeme na 200 °C. Cibuľu olúpeme. 70 g nastrúhame na plátky, zvyšok jemnepokrájame. Plátky cibule osmahneme na rozpálenom tuku, pridáme ryžu a zeleninový vývar a varíme prikryté 8 min. na miernom ohni. Šampiňóny očistíme, vykrútime nôžky a jemne pokrájame.

Nakrájanú cibuľu a nôžky s prelisovaným cesnakom podusíme na rozohriatom oleji, potom vmiešame paradajkový pretlak. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Hubovou náplňou naplníme šampiňóny a posypeme ich strúhankou. Ryžu dáme do vymastenej zapekacej formy. Navrch pokladieme plnené hríby. V rúre pečieme na prostrednom rošte cca 20 min.

Zdroj obrázkov: Canstockphoto.com, Pinterest.com, Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek