Zdravé bylinky v šalátoch

Zdravé šaláty by nemali na našom jedálničku chýbať každý deň, aj keď tradičná slovenská kuchyňa sa
k nim chová pomerne macošsky. Súčasťou zeleninových šalátov môžu byť aj bylinky, a to nielen
klasické ako pažitka, kôpor a petržlen, ale aj menej využívané ako estragón, bazalka, rozmarín
alebo šalvia.
Vypestovať si ich môžeme sami na záhradke alebo v truhlíku na okne, kde sa im darí aj v zime, či si
ich kúpiť v obchode. Niektoré dokonca nemusíme pestovať, vyrastú samé, ako napríklad žihľava,
púpava a šťaveľ. Šťaveľ sa používa nielen do polievok a omáčok, ale práve aj do šalátov.

Niektoré bylinky do šalátov dávame výhradne čerstvé, iné môžeme použiť aj sušené, ako
napríklad lístky tymiánu, ktorý sa hodí hlavne do cestovinových šalátov.

Na okne sa dá pestovať aj cez zimu žerucha, ktorá plní aj funkciu zelenej dekorácie a lístky
s korenenou príchuťou sa dávajú do polievok a šalátov.

Púpavový šalát s jogurtom

Potrebujeme misku mladých lístkov púpavy, ktorá ešte nekvitla, 6 lyžíc jogurtu alebo kyslej
smotany, hrsť strúhaného syra a plátok šunky, ktorý nadrobno nakrájame. Na zálievku je treba lyžicu
citrónovej šťavy, 2 lyžice oleja a trochu soli. Dobre premyté listy premiešame so zálievkou necháme
odležať. Pred podávaním prelejeme jogurtom, posypeme syrom dozdobíme šunkou.

Uhorkový šalát s kôprom

Uhorku umyjeme a nakrájame na kolieska. Pripravíme marinádu z 3 lyžíc oleja, 2 lyžíc octu
(alebo citrónovej šťavy), trochy cukru, lyžičky horčice, soli a pepru. Do marinády nakrájame zväzok
kôpru a zalejeme ňou uhorku. Pred podávaním v chladničke vychladíme.



Redkvičkový šalát

Umyjeme tri zväzky redkvičiek, nakrájame na rezance a pridáme olúpané, pokrájané a citrónom
pokvapkané jablko, 150 g na rezance nakrájanej šunky, 2 nakrájané vňaťové cibuľky a premiešame.
Potom musíme rozmiešať 250 g kyslej smotany (alebo jogurtu) so soľou, peprom, trochou citrónovej
šťavy a cukru a niekoľkými nasekanými lístkami rokety alebo pažitkou a nalejeme na šalát.

Fenyklový šalát

Očistíme a nakrájame na jemné rezance jeden väčší fenykel, osolíme, pokvapkáme lyžicou
olivového oleja a necháme pol hodiny odležať. Zatiaľ do misky natrháme asi šesť listov ľadového
šalátu, pridáme fenykel, 200 g pečeného, vareného či grilovaného kuracieho mäsa, nakrájaného na
rezance a 6 natvrdo uvarených a na polovičky prekrojených prepeličích vajec a nakrájenú červenú
papriku. Osolíme, opepríme zalejeme citrónovou šťavou.

Brokolicový šalát

Potrebujeme hlávku brokolice, zväzok pažitky, kelímok jogurtu, soľ, lyžicu oleja, lyžicu
citrónovej šťavy, peper, lyžičku cukru, jedno vajce papriku. Brokolicu varíme asi päť minút v
osolenej vode, vybratú necháme odkvapkať, vychladnúť a potom ju rozoberieme na ružičky. Na kúsky
nakrájame aj olúpaný hlúb, papriku a vajce. Všetko polejeme zálievkou z jogurtu, citrónovej šťavy,
oleja a cukru, osolenú a opeprenú. Šalát posypeme posekanou pažitkou.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek