Jarné bylinkové čaje a nápoje vám dodajú energiu aj skrášlia vašu pleť

Nič nedodá pokrmom takú chuť ako čerstvé bylinky. Nehľadiac na to, že vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok, ktoré hrajú významnú úlohu pri prevencii aj liečení ochorení alebo pri starostlivosti o pleť či vlasy, je škoda ich nevyužívať v kuchyni viac. Napríklad si z nich môžeme pripraviť zdravý čaj či iný osviežujúci nápoj, a to nielen z tých vyložene „kuchynských“ byliniek.

Šalvia v kvetináči

Bylinky sa práve na našich záhradkách prebúdzajú. Jarné slniečko im behom niekoľkých dní dodá silu a vy ich môžete použiť na zvýšenie svojej imunity, dodanie energie svojmu po zime vysilenému telu alebo nimi dodať krásu svojej pokožke či vlasom. Vyskúšajte s nami využiť niektoré z týchto byliniek.

Šalviový čaj

Šalvia je cenné korenie, ktoré sa používa pri príprave tučných jedál. Pri príprave čaju sa šalvia sparuje, na šálku berieme rovnú čajovú lyžičku bylinky a necháme lúhovať asi 5 minút. Šalviový čaj má priam zázračné účinky pri liečení zápalu ďasien, kedy je optimálne čaj kloktat ale tiež u iných zápalov organizmu, kedy sa čaj pije.

Púpavový čaj

Čaj z koreňa púpavy pripravíme tak, že 2 lyžičky drobne rezaného sušeného koreňa prelejeme štvrť litrom vriacej vody a necháme štvrť hodiny lúhovať. Čaj sa pije vlažný a pomáha pri bolestiach žalúdka, obličiek a čistí močové cesty.Čaj z čerstvých púpavových listov sa pije pre získanie dobrej kondície. Pripravíme ho zo štvrť šálky čerstvých listov, natrhaných na kúsky, ktoré prelejeme vriacou vodou a necháme 5 minút lúhovať. Vraví sa tiež, že čaj z púpavových listov pomáha pri chudnutí.

Žihľavový čaj

Čaj sa pije zásadne bez cukru. Na zlepšenie chuti možno pridať trochu harmančeka alebo mäty. V ľudovom lekárstve je pitná kúra žihľavového čaju navrhovaná proti neduhom pečene a žlčníka aj dýchacích orgánov a je najznámejšou jarnou očistnou kúrou. Čaj nesmie byť prevarený, len sparený, aby sa nezničili účinné látky. Odporúča sa piť po dobu troch týždňov. V tejto dobe sa vypije denne po dúškoch jeden liter čaju, alebo tri šálky (250 ml). Používame zásadne čerstvo natrhanú, umytú bylinu, len v zimnom období využijeme sušené byliny.

Lipový čaj

Čaj z lipových kvetov má krásnu farbu aj lahodnú chuť. Pripravíme ho sparením jednej lyžice kvetov (môžu byť čerstvé aj sušené) na jednu šálku horúcej vody. Jeho účinok, ktorý sa zvyšuje teplotou čaju, je známy proti prechladeniu. Menej sa vie, že je to aj vhodný prostriedok proti črevnej kolike, bolesti hlavy a dobre sa po ňom spí.Lipový čaj môžeme prisladiť medom a ochutiťt citrónovou šťavou, ďalšou možnosťou je kombinácia lipového kvetu s fermentovaným jahodovým a ostružinovým lístím, alebo vytvoriť čajovú zmes lipového kvetu a sušených jablkových šupiek

Skorocelový čaj

Čaj zo skorocela sa používa v prvom rade proti všetkým ochoreniam dýchacích ciest (zvlášť v kombinácii s tymiánom – zmiešaný rovnakým dielom), ale tiež čistí krv a pomáha proti vyrážkam. Pijeme ho nesladený, prípadne osladený medom.

Medovkový čaj

lMedovka je jedinou bylinkou, z ktorej možno čaj piť dlhodobo. Na šálku čaju potrebujeme spariť lyžičku medovky. V kombinácii s ľubovníkom upokojuje nervy, s harmančekom a mätou pôsobí proti žalúdočným problémom. V ľudovom liečiteľstve je známa zmes medovkový list, koreň kozlíka a chmeľové šištice – rovnakým dielom.Odporúčame používať vždy čerstvú medovku, pretože sušená rýchlo stráca vonné silice.

Tip redakcie – Medovkový čaj s medom a limetou:
Do skleneného čajníka z varného skla dáme niekoľko vetvičiek čerstvej medovky a zalejeme vriacou vodou. Pridáme jednu nakrájanú limetu a osladíme medom. Odporúčame sladiť len jemne, aby došlo k vytiahnutiu chuti, nie jej prebitiu sladkou chuťou.

Mätový koktejl

Mätový čaj môžeme piť osladený medom – teplý aj studený, alebo si z neho vyrobiť koktejl. Rozmixujeme 1/8 litru silného (studeného) mätového čaju so 100 ml kefíru, 2 cl mätového sirupu a šťavou s polovice citrónu. Miesto sirupu možno pridať lyžicu medu. Nalejeme do pohára a môžeme do neho pridať aj lyžicu citrónovej zmrzliny.

Bazové „šampanské“

Bazové kvety nemusíme len sušiť na čaj, ale môžeme si z nich pripraviť aj penivý nápoj. Veľkú fľašu od uhoriek naplníme očistenými kvetmi čiernej bazy, pridáme lipový kvet (čerstvý, ale môže byť aj sušený), dva pokrájané citróny, a pokiaľ máme – aj trochu vlaňajšieho chmeľu. Zasypeme to všetko kilogramom cukru a zalejeme prevarenou vodou a fľašu (zakrytú a previazanú látkou) necháme štyri dni kvasiť na slnku. Potom tekutinu precedíme cez husté plátno do fliaš, uzavrieme a vychladíme. Nápoj ešte riedime vodou.Prajeme vám krásnu jar prevoňanú jarnou vôňou byliniek.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek