Pivo je staré ako ľudstvo samo. Už pred siedmimi tisícročiami v starom Babylone vyrábali tento
lahodný zlatý mok, ktorý Česi a Slováci prezývajú „tekutý chlieb“. Pivo odpradávna ľuďom pomáhalo
uhasiť smäd. V neposlednom rade ako vysoko energetický nápoj poslúžilo pri náročnej fyzickej práci
kopáčov kanálov. Roľníci ho vypili až 5 litrov denne, ale aj ženy, čo pracovali v poli, tiež vypili
do dvoch litrov. Horšie to už bolo s pitím v krčmách, kam žena mohla len ako krčmárka, alebo pokiaľ
prišla v pánskom doprovode, tak smela piť len vodu. Chammurapiho zákoník zo 17. storočia pr. n. l.,
prvý na svete, stanovil aj trest pre ženu, ktorá zákaz poruší: „žena, ktorá príde do krčmy na pivo,
má byť upálená“.
Výroba piva v dávnych časoch temného stredoveku bola doménou žien. Skôr než začali vznikať
špecializované „pivovarnícke“ domy, rodilo sa pivo vďaka šikovným ženským rukám v mnohých
domácnostiach. Ženy postupovali veľmi primitívnym spôsobom a vychádzali len z vnemových poznatkov a
receptov, ktoré putovali časom z generácie na generáciu. Nemali ani potuchy o vplyve sladových
enzýmov na mladinu ani o kvasinkách a ich enzýmoch, ktoré pri kvasení menia mladinu na pivo. Ženy
pripravovali z piva aj polievky a omáčky, ktoré sa ako obzvlášť sýty „tekutý chlieb“ podávali v
chudobných rodinách až do polovice 19. storočia. Pivo sa postupne stávalo zaujímavým obchodným
artiklom, takže mešťania zakladali od 14. storočia spoločné pivovary. V tom čase prebrali
dominantnú úlohu pri výrobe aj predaji piva muži. Na ženy zostali len pomocné práce. Uplynuli
stáročia a ženy v dnešných pivovaroch pôsobia väčšinou len ako administratívne pracovníčky.
Našťastie sú aj svetlejšie výnimky. Nájdeme ich vo Velkom Březne a Převove a varia v tamoších
pivovaroch znamenitého Březňáka či Zubra. Aj na chuti hlučískeho piva je rukopis ženy.
Pivovarníctvo je teda, napriek histórii, považované za výlučne mužský odbor.
Ako je to konzumáciou tohoto lahodného moku a pôsobením na ženský
organizmus?
Nadmerná spotreba hoci najzdravších potravín a nápojov je škodlivá. Pri pive snáď o to viac,
že obsahuje zákerný návykový etylalkohol, aj keď v jednom pollitri piva v celkom neškodnej a
dokonca prospešnej miere (cca 20 ml alkoholu). Malé množstvo alkoholu v pive nie je z energetického
hľadiska vôbec na škodu. Práve naopak! Pri odbúravaní alkoholu účinkom enzýmu dehydrogenázy
vznikajú voľné radikály, ktoré vstupujú do rozkladných procesov tukov a tým urýchľujú ich
energetické využitie, namiesto toho, aby sa tuky ukladali.
Ako alkohol, tak látky z chmeľového extraktu spomaľujú uvoľňovanie vápnika z kostí, ktoré je
typické hlavne pre staršie ženy po menopauze a môže byť príčinou obávanej osteoporózy. Správny
pitný režim, obohatený v rozumnej miere aj pivom, znamená aj odstatočné zavodnenie obličiek, v
ktorých sa tak usadzuje menej vápenatých solí, ktoré sú príčinou tvorby kameňov. Tretinka alebo
polliter desaťstupňového piva výrazne znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sa dnes
nevyhýbajú ani ženám.
Pre ženy obzvlášť vítaný je obsah kyseliny listovej (vitamín zo skupin B) v pive. Tá je
nesmierne dôležitá hlavne pre ženy v reprodukčnom veku. Z pivovarských kvasníc prechádza do piva aj
vzácny chróm, ktorého je bežne v strave stále väčší nedostatok, aj keď jeho denná potreba
nepresahuje desiatky mikrogramov. Tento stopový prvok podporuje aktivitu hormónu inzulínu,
regulujúceho hladinu cukru v krvi. Ak je chrómu nedostatok, hladina cukru môže byť rozkolísaná, čo
vedie k pocitom neodolateľných chutí, hlavne na sladké.
Dôsledkom potom býva nadváha, s ktorou nezatočí žiadna diéta tak spoľahlivo ako obohacovanie
stravy chrómom. Prečo teda k populárnych chrómovým a vlákninovým tabletám nepridať ešte tretinku
piva denne?
Nemožno vyčerpať všetky zdravotné výhody, ktoré majú pôvod v zložení piva, obsahujúcom viac než
2 000 zložiek. Vďaka širokému spektru polyfenolov a ďalších rastlinných antioxidantov, obsiahnutých
v pive, nie je výskum tohto moku zďaleka skončený. To potvrdzuje aj posledný objav zo štátu Oregon
(USA), ktorý v pivnom moku našiel nový silný antioxidant. Jeho antioxidačná „sila“ má byť jednou z
najvyšších.
Pre ženy, ktoré alkohol ale nepijú, je tu výborná náhrada vo forme nealkoholického piva,
ktoré skoro nerozoznáte od alkoholického.