Ananás obsahuje celý rad pre organizmus potrebných vitamínov, minerálov a dôležitý enzým bromelín.
Napriek tomu obľúbená tzv. ananásová (enzýmová) diéta, kedy sa konzumuje výhradne ananás a z
ananásu vyrobené šťavy, nie je z hľadiska výživy plnohodnotná (rovnako ako ostatné jednostranné
diéty).Kto chce v krátkom čase čo najviac schudnúť, môže ananásovú diétu vyskúšať, ale maximálne na tri
dni. Ananás sa totiž podieľa určitou mierou na zvýšení vylučovania tuku, sám ho ale neštiepi.
Ananásová šťava ale pôsobí protizápalovo, obsah bromelínu má zásadný vplyv na úpravu porúch
trávenia a ďalšie priaznivé účinky, takže anánas je vítanou surovinou v každej zdravej kuchyni.
Hlavne v surovom stave, pretože tepelným spracovaním stráca najmä bromelín.
Syrové špízy s ananásom
Nakrájame asi 30 dkg eidamu a necháme odkvapkať ananásový kompót – kolieska, tie potom
nakrájame na štvrťky. Ananás a syr postupne napichujeme na špajle a posypeme paprikou. Z 2 vajec,
50 ml bieleho vína, 2 lyžíc hladkej múky a trochy soli pripravíme husté cestíčko. V ňom špízy
obalíme a opečieme zo všetkých strán na panvici alebo vo fritéze.
Ananás v kokosovom kabátiku
Ananás olúpeme a nakrájame na polcentimetrové plátky, ktoré obalíme v škrobovej múčke, potom
vo vyšľahanom bielku a nakoniec v kokosovej múčke. Obalené osmažíme, olej necháme odkvapkať na
savom papieri a na tanieri potom servírujeme preliate teplou čokoládovou polevou.
Plnený ananás
Ananás prekrojíme, dužinu vydlabeme (aby steny zostali asi 1 cm) – nakrájame ju na kocky. Na
panvici osmažíme krabie (môže byť aj kuracie) mäso s cesnakom a cibuľkami a pridáme (asi na minútu)
na prehriatie kocky vanánasu. Zmes zmiešame s varenou ryžou a nakrájanými farebnými paprikami,
pokvapkáme citrónom a naplníme do ananásu. Na plechu potom zapečieme asi 5 minút a podávame.