Aníz bol používaný už od stredoveku nielen ako korenie, ale aj v ľudovom liečiteľstve. Hlavná
obsahová zložka v anízovej silici sa nazývá anethol, má sladkastú, osviežujúcu a korenenú chuť.
Niekde sa dodnes aníz žuje na osvieženie dychu.Anethol, ktorý obmedzuje rast baktérií, rozpúšťa a uvoľňuje hlieny, priaznivo pôsobí proti kašľu aj
pri tvorbe žlči a zlepšuje trávenie. Odstraňuje plynnatosť, pomáha pri nechutenstve a má
protikŕčový účinok. Lyžička rozdrvených semienok zvarených v mlieku, osladených medom, upokojí pred
spaním. Používa sa aj pri nervovom napätí a bolestivých predmenštruačných stavoch. Anízový čaj
uľaví od nadúvania a pomáha odkašliavať.
Semená majú silnú sladko aromatickú vôňu aj chuť, pre ktorú sa používajú v lekárstve aj na
prípravu likérov. Možno ich pridať aj k mäsám alebo hubám. Anízom sa korení predovšetkým pečivo,
ovocie a zelenina a niektoré nápoje. Pridáva sa do chleba, bieleho pečiva a cukroviniek. Anízový
chlieb je obľúbený v Rakúsku a južnom Nemecku. Na južnej Morave sú zase tradičným pečivom anízky.
Potrebujeme šťavu vytlačenú z jedného citrónu (aj s dužinou), buď kôru z jedného citrónu – alebo
lyžicu sušenej citrónovej kôry, vodu, pol hrčeka vlažného mlieka, polievkovú lyžicu oleja
(najlepšie panenský olivový olej), 2 lyžice medu, 1 čajovú lyžičku soli, polievkovú lyžicu anízu, 3
hrčeky chlebovej múky (alebo hrubej pšeničnej), balíček instantných kvasníc, pol hrčeka hrozienok
(alebo nakrájané sušené marhule), mandľové alebo kukuričné lupienky na posypanie (asi pol hrnčeka),
prípadne slnečnicové semienka (lúpané).
Vytlačíme citrón a pridáme vlažnú vodu, aby bolo šťavy pol hrnčeka. Spracujeme potom so
zostávajúcimi prísadami na cesto, ktoré necháme 10 minút odpočinúť. Zatiaľ si pripravíme formu na
pečenie (vymažeme tukom a vysypeme múkou), do ktorej cesto na chlieb vložíme. Povrch môžeme ešte
posypať lupienkami podľa chuti. Pečieme asi 30 minút, až chlieb zhnedne.
Potrebujeme 200g jemnej celozrnnej múky, 150 g varených zemiakov, 100 g nadrobno nasekaných jadier
vlašských orechov, 3 vajcia, lyžičku mletého anízu a cukor na posypanie. Vajce s cukrom dobre
vymiešame, pridáme mletý aníz, orechy, vychladené roztlačené zemiaky, múku a dobre premiešame.
Pomaly pečieme vo vymastené a vysypanej forme. Vychladený múčnik potom nakrájame a pocukrujeme
cukrom.
Použijeme 260 g hladkej múky, 140 g rastlinného tuku, 60 g práškového cukru, jeden žĺtok, celé
vajce na potretie a aníz na posypanie. Cesto vypracujeme z múky, cukru, tuku a žĺtku, necháme ho
odpočinúť a potom rozvaľkáme. Formičkami z neho vykrajujeme rôzné tvary sušienok a dáme ich na
plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu ich potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme anízem.
Pečieme krátko, asi 10 minút, v stredne rozpálenej trúbe.Zdroj fotografií: Irena Voříšková