draslíka a ďalších minerálov aj vitamínov – najmä E, C a B1. Avokádo znižuje obsah cholesterolu v
krvi, blahodarne pôsobí na nervový systém a uplatňuje sa aj v kozmetike ako pleťová maska. Pleťovú
masku na suchú pleť si môžeme pripraviť aj sami – zrelú dužinu roztlačíme a necháme pôsobiť na
pleti.
Kalifornii, ktorá je jedným z hlavných producentov tejto plodiny. Avokádo, ktoré sa predáva u nás
pochádza predovšetkým zo Španielska.
Avokádo má niekoľko rôznych kultivarov. Najznámejšie majú zelenú farbu, hladkú šupku a
hruškovitý tvar. Zrelé avokádo má mäkkú maslovitú dužninu se skvelú výživnú hodnotou a je ľahko
stráviteľné aj pre malé deti.
Zároveň je avokádo nízkokalorické ovocie, ktoré sa často využíva nielen do ovocných, ale aj
zeleninových šalátov.
Správne zrelé avokádo pozdĺžne rozkrojíme ostrým nožom a vyberieme kôstku. Lyžicou vydlabeme
dužninu a zakvapkáme ji citrónom alebo limetkou, aby nezošedla. V gastronómii je avokádo považované
za akúsi prírodnú misku, ktorá sa dá naplniť napríklad šalátom.
Avokádový koláč
Na dokončenie múčnika potrebujeme: po ¼ hrnčeka šťavy limetky a citrónovej šťavy, balíček želatíny, 3 zrelé avokáda strednej veľkosti, 1 kondenzované mlieko, pol hrnčeka smotany a rovnaké množstvo kyslej smotany. V malej mise, spojíme šťavu s želatínou a necháme stáť pár minút, až nabobtná. Vo veľkej mise alebo mixéri vymiešame zmes želatíny, avokádovej dužiny, kondenzovaného mlieka a spoločne vyšľahanú sladkú a kyslú smotanu. Nalejeme zmes na pripravený grahamový korpus a necháme stuhnúť v chlade asi 2 hodiny.
Množstvo použitých surovín je „po americky“, teda na hrnčeky – jeden oficiálny hrnček má 0,256 ml. Ak použijeme hrnček s iným objemom – prispôsobí sa tomu veľkosť koláča.
Slaný avokádový koláč
5 plátkov slaniny, 1/3 hrnčeka strúhaného syra (najlepšie parmezán), olivy a peper. Formu na koláč
(pizzu) vyložíme lístkovým cestom pomažeme pretlakom, pridáme pár olív, na to na plátky pokrájané
avokádo, pokvapkané limetkovou šťavou, popepríme, ozdobíme slaninou a posypeme syrom. Pečieme asi
15 – 20 minút.