Avokádo na pleť aj do dezertu

Avokádo je jedným z mála plodov, ktorý obsahuje organické tuky, okrem toho má aj vysoký obsah
draslíka a ďalších minerálov aj vitamínov – najmä E, C a B1. Avokádo znižuje obsah cholesterolu v
krvi, blahodarne pôsobí na nervový systém a uplatňuje sa aj v kozmetike ako pleťová maska. Pleťovú
masku na suchú pleť si môžeme pripraviť aj sami – zrelú dužinu roztlačíme a necháme pôsobiť na
pleti.
Avokádo pochádza z Južnej Ameriky a Mexika. Dnes sú najväčšie plantáže na pestovanie avokáda v
Kalifornii, ktorá je jedným z hlavných producentov tejto plodiny. Avokádo, ktoré sa predáva u nás
pochádza predovšetkým zo Španielska.

Avokádo má niekoľko rôznych kultivarov. Najznámejšie majú zelenú farbu, hladkú šupku a
hruškovitý tvar. Zrelé avokádo má mäkkú maslovitú dužninu se skvelú výživnú hodnotou a je ľahko
stráviteľné aj pre malé deti.

Zároveň je avokádo nízkokalorické ovocie, ktoré sa často využíva nielen do ovocných, ale aj
zeleninových šalátov.

Správne zrelé avokádo pozdĺžne rozkrojíme ostrým nožom a vyberieme kôstku. Lyžicou vydlabeme
dužninu a zakvapkáme ji citrónom alebo limetkou, aby nezošedla. V gastronómii je avokádo považované
za akúsi prírodnú misku, ktorá sa dá naplniť napríklad šalátom.

Avokádový koláč

Najskôr si pripravíme 1 grahamovú placku – korpus: potrebujeme 1/3 hrnčeka masla, 1,5 hrnčeka Graham strúhanky alebo drte z grahamových sušienok (podľa amerického potravinára Sylvestra Grahama – neslaný chlieb zo žitného alebo pšeničného škrobu, biologicky hodnotný najmä pre vysoký obsah vitamínov skupiny B a biogénnych prvkov. – Graham v r. 1829 vynašiel grahamovú múku a následne grahamový chlieb a sušienky) alebo celozrnných sušienok a ¼ hrnčeka cukru. Ak použijeme celé sušienky, dáme ich do plastového sáčku a valčekom na cesto ich rozdrvíme – potom nameriame 1,5 hrnčeka drte. Maslo roztavíme a spojíme s ostatnými ingredienciami na cesto – pečieme vo forme na koláč (pizzu). Do cesta možno pridať aj korenie pre výraznejšiu chuť – mletú škoricu, muškát alebo nové korenie.

Na dokončenie múčnika potrebujeme: po ¼ hrnčeka šťavy limetky a citrónovej šťavy, balíček želatíny, 3 zrelé avokáda strednej veľkosti, 1 kondenzované mlieko, pol hrnčeka smotany a rovnaké množstvo kyslej smotany. V malej mise, spojíme šťavu s želatínou a necháme stáť pár minút, až nabobtná. Vo veľkej mise alebo mixéri vymiešame zmes želatíny, avokádovej dužiny, kondenzovaného mlieka a spoločne vyšľahanú sladkú a kyslú smotanu. Nalejeme zmes na pripravený grahamový korpus a necháme stuhnúť v chlade asi 2 hodiny.

Množstvo použitých surovín je „po americky“, teda na hrnčeky – jeden oficiálny hrnček má 0,256 ml. Ak použijeme hrnček s iným objemom – prispôsobí sa tomu veľkosť koláča.

Slaný avokádový koláč

Potrebujeme lístkové cesto, 1/3 hrnčeka paradajkového pretlaku, 4 avokáda, lyžicu limetkovej šťavy,
5 plátkov slaniny, 1/3 hrnčeka strúhaného syra (najlepšie parmezán), olivy a peper. Formu na koláč
(pizzu) vyložíme lístkovým cestom pomažeme pretlakom, pridáme pár olív, na to na plátky pokrájané
avokádo, pokvapkané limetkovou šťavou, popepríme, ozdobíme slaninou a posypeme syrom. Pečieme asi
15 – 20 minút.
Zdroj fotografií: Irena Voříšková

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek