Barbeque je v móde a čas ako stvorený pre letné grilovanie je tu!

V letných mesiacoch môže byť záhrada miestom pre prípravu a konzumovanie grilovaných pochúťok. S grilovaným mäsom je to rovnaké ako s alkoholom – v malých dávkach organizmu neuškodí.

Vyskúšajte s nami niekoľko osvedčených receptov. Zabudnite na vyťahané tepláky a oblečte si romantické letné šaty. Namiešajte si dobré pitie a večierok môže začať.

Grilovaný mletý steak so zeleným korením

Z 1/2 kg mletého hovädzieho mäsa, jednej nastrúhanej cibule, vajca, korenia (worčestrová omáčka a zelené korenie), lyžice hladkej múky a lyžice solamylu vypracujeme zmes, z ktorej vytvoríme placky, ktoré osolíme a obalíme v hladkej múke. Grilujeme na grilovacej panvici, ktorú potrieme tukom, z oboch strán. Podávame so zeleninovým šalátom.

Tip Moda.sk: Vyskúšajte ako doplnok zeleninový šalát pripravený z 2/3 ľadového šalátu a 1/3 rukoly. Pridajte mozzarelu, najlepšie malé guľôčky, ktoré ešte rozkrojíte na polovicu. K dokonalosti šalát privediete pridaním piatich lyžíc vykôstkovaných čiernych olív, môžu byť aj krájané, ale len jemne solené (už od výroby). Pridajte ešte hrsť píniových orieškov. Vrch jemne pokvapkajte ochuteným bazalkovým olejom Borges. Mimochodom, ochutené oleje by vo vašej kuchyni určite nemali chýbať. Šalát nesoľte ani nezalievajte octom či dresingom!

Ženy grilujúce špízy

Grilovaný mletý steak na cesnaku

Z 1/2 kg mletého kuracieho mäsa, lisovaného strúčiku cesnaku, vajca, korenia (na steaky a biele korenie), trochy šťavy z ananásu alebo ananásového kompótu, lyžice hladkej múky a lyžice solamylu vypracujeme zmes. Z nej vytvoríme placky, ktoré osolíme, obalíme v hladkej múke a sprudka ogrilujeme na olejom vymazanej grilovacej panvici, a to z oboch strán. Podávame s ovocným šalátom.

Tip Moda.sk: Ovocný šalát bude výborným, pokiaľ ho zľahka pokvapkáte medom zriedeným rozpusteným maslom. Pokiaľ sa chcete vyhýbať tukom, môžete med zriediť taktiež teplou vodou.

Biftečky so syrom

Hovädzie mäso (asi 1/2 kg) nakrájame na plátky (vysoké 1,5 cm) a jemne naklepeme. Potrieme olejom, okoreníme mletou paprikou, čiernym korením, bazalkou alebo petržlenom a necháme v chlade niekoľko hodín odležať. Potom grilujeme na rošte z oboch strán a pred dokončením posypeme nahrubo nastrúhaným syrom. Osolíme až hotové mäso, ktoré podávame so zeleninou.

Tip Moda.sk: Pestujete na záhrade kozie rohy? Dajte si teda ku grilovanému mäsku ogrilované kozie rohy. Príprava je skutočne jednoduchá. Nemusíte ich soliť ani natierať olejom. Stačí ich chvíľku dozlatista grilovať. Ak nemáte radi štipľavé, kozie rohy sa grilovaním zjemnia. A milovníkom ostrejšie nezostane nič iné, len si pridať k jedlu chilli.

Plnené bravčové kotlety

Kotlety mierne naklepeme a naložíme do marinády (olej, horčica, majorán, bazalka a čierne korenie) a necháme v chlade rozležať. Grilujeme na rošte za stáleho potierania marinádou. Kotlety môžeme pred grilovaním aj narezať a vrecko naplniť plátkom syra alebo šunky. Alebo aj nahrubo nastrúhanou salámou s chrenom alebo horčicou. Hotové kotlety potom osolíme. Podávame s grilovanými zemiakmi alebo chlebom.

Tip Moda.sk: Pestujte si na záhrade vlastné bylinky. Chuť čerstvo natrhaných byliniek nič nenahradí a práve oni dajú jedlu tú jedinečnú chuť. Majoránku, bazalku aj oregano vypestujete ľahko aj na balkóne či na okne. A pokiaľ sa pustíte aj do pestovania mäty, môžete si k barbeque pripraviť aj skvelé mojito.

Skica grilujúcich ľudí

Kuracie (morčacie) slimáky

Kuracie (alebo morčacie) rezne mierne naklepeme, okoreníme a osolíme. Na ne položíme plátky syra a šunky (šunkovej salámy). Plátky potom stočíme ako roládu a nakrájame na „slimáčikov“ asi 1,5 centimetrov širokých. Tých potom napichujeme na kovové ihly alebo drevené špajle, striedavo s malými cibuľkami, alebo aj s kúskami cukiet alebo paprík. Posypeme korením na grilovanie a ogrilujeme z oboch strán za stáleho potierania olejom.

Tip Moda.sk: Pokiaľ si budete vyberať kvalitnejšie potraviny, nemusíte sa báť straty peknej postavy či priberania na váhe. Vždy varte s olivovým olejom. Používajte za studena lisované kvalitné oleje.

Grilované bravčové na staročeský spôsob

Kotlety alebo plátky krkovičky ľahko osolíme a naložíme do vína, aby boli úplne ponorené. Prisypeme trochu mletých klinčekov, škorice a badyánu a necháme niekoľko hodín uležať. Pred grilovaním potrieme mäso olejom. Pri grilovaní, ktoré vykonávame z oboch strán, potierame olejom.

Tip Moda.sk: Morská soľ je omnoho zdravšia než klasická. Chuťovo rozdiel nepoznáte a investovať o pár korún viac do soli nenabúra rozpočet nikoho z vás. A pokiaľ máte pocit, že áno, asi príliš solíte, čo nie je zdravé. Soľ zadržiava vodu v tele a nepridá na zdraví ani väčšine našich orgánov.

Zdroj fotografií: Kofc.org, Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek