Na kríkoch bazu už rozkvitajú prvé biele kvety a prichádza čas zdravých „bazových“ maškŕt. Na
jar si užijete hlavne pochúťky z kvetov, na jeseň zase z krásnych plodov bazy čiernej. Baza je
nielen liečivý, ale aj kráse prospešný ker.
Baza čierna je univerzálnou liečivou rastlinou s dlhou tradíciou. Naviac je skvelou surovinou
pre zdravé a diétne maškrty. Na jar sa zbierajú jeho kvety, na jeseň sa potom zbierajú plody. Kvety
obsahujú užitočné silice, triesloviny, glykosidy, organické kyseliny a vitamín C.
Kvet bazy čiernej je potopudný aj močopudný, nálev z kvetov sa používa vnútorne pri prechladení
a pri horúčkovitých ochoreniach dýchacích ciest, na tíšenie kŕčov tráviaceho traktu a pri nadúvaní.
Plody obsahujú cukry, kyselinu jablkovú, triesloviny, pektín, vitamíny C a A, skupinu
vitamínov B a kyselinu panthotenovú. Vo farmácii sa používajú hlavne kvety, ako súčasť čajov proti
prechladeniu. Baza čierna pomáha aj pri migrénach a ischiatických zápaloch.
Kvetinové výluhy z bazy čiernej sa používajú v kozmetike na oplachovanie problematickej pleti
– proti akné. Robí sa aj pleťová maska z kvetov bazy čiernej, lipy a harmančeka – s tvarohom.
Kvety bazy sú vhodné v kuchyni na výrobu bazového sektu, limonády a tiež na smaženie. Správně
pripravené maškrty s kvetov bazy čiernej sú zdravé a diétne.
Asi 6 veľkých bazových kvetov vložíme do päťlitrovej fľaše, pridáme pol kilogramu kryštálového
cukru, jeden nazkrájaný citrón a zalejeme až po hrdlo prevarenou vodou. Fľašu previažeme plátnom a
necháme asi 8 až 10 dní na tmavom mieste. Obsah fľaše potom precedíme do menších a skladujeme v
chlade. Diétny variant pripravíte, keď klasický repný cukor nahradíte hroznovým cukrom, ktorý dnes
ľahko kúpite v hypermarkete alebo v lekárni.
Potrebujeme šesť veľkých bazových kvetov, 4 l prevarenej vody, 400 g cukru, 2 až 3 citróny, 3
lžíce octu. Kvety v päťlitrovej fľaši zalejeme vodou, pridáme na plátky nakrájané citróny a ocot.
Fľašu previažeme plátnom a necháme asi 8 až 10 dní na slnku – každý deň pretrasieme. Obsah fľaše
potom precedíme do menších a skladujeme v chlade – po 3 týždňoch sa už dá piť. Opäť odporúčame pre
diétnejší variant nahradiť klasický repný cukor hroznovým. Ocot použite svetlý vínný alebo
jablkový.
Vyprážané kvety bazy čiernej môžeme vyskúšať miesto smaženého karfiolu. Na šesť čerstvých kvetov
potrebujeme cestíčko z osminy litru bieleho vína (alebo mlieka) 4 vajec, 120 g polohrubej múky a
soli. Kvety natrháme pred úplným rozvinutím, umyjeme a otrepaním vysušíme. Obalíme v cestíčku a
opečieme v tuku. Ako príloha sa podáva zemiaková kaša a hlávkový šalát.
Do čajovej konvice veľkosti 1,7 l, najlepšie celosklenenej (ale vždy z varného skla), vložte cca
6 až 8 kvetov bazy čiernej. Pridajte jedno vrecúško čierneho Earl Grey čaju a na plátky nakrájanú ?
až 1 celú limetlku (podľa chuti a veľkosti limetky). Limetku je možné nahradiť na plátky nakrájaným
citrónom. Chuť je potom ale menej výrazná. Všetko zalejte vriacou vodu. Potom, čo voda vychladne
cca na 80 stupňov, pridajte cca 2 polievkové lyžice medu. Zamiešajte a užívajte si skvelú chuť
bazového čaju.
Bazovú sezónu si predĺžite, ak si bazové kvety nasušíte do zásoby. Kvety si svoju arómu
zachovávajú aj po usušení. Minimálne cez leto s nimi vystačíte. Pre zdravotné účely sa hodí
jednoduchý čaj bez cukru: Tri lyžičky usušených kvetov zalejeme šálkou vriacej vody a prikryjeme.
Necháme asi 20 minút lúhovať, scedíme a pijeme – najlepšie 3x denne. Alebo môžete čaj pripraviť
rovnakým spôsobom ako čaj z čerstvých kvetov.
Zdroj fotografií: Fotolia.com