Čarovné jablko – kto ho zje, zdravý je

Každý pozná jablká, ale len málokto z nás ich je. Nielenže je to vynikajúca desiata, ale má aj celý rad skvelých účinkov. Existuje v toľkých odrodách, že si každý nájde svoje obľúbené. Sladké, kyslé či kombinácia oboch – alebo žlté, červené, zelená alebo žíhané. Rôznorodé a dobré. To všetko sú prívlastky tohoto vynikajúceho ovocia.

Denná odporúčaná dávka je jedno jablko. Patrí medzi antioxidanty. Jabĺčka sú prírodným zdrojom vitamínu C. Sú bohaté na minerálne látky, predovšetkým na horčík, draslík, kremík a železo. Veľmi cenný je pektín. Tento druh vlákniny je výborným pomocníkom pri znižovaní cholesterolu v krvi. Nájdeme ho v šupke, preto by sme jabĺčka nemali ošúpať. Obsahujú malé množstvo kalórií a vyšší pomer prírodného cukru – fruktózu. V neupravenom prírodnom stave je obsah vody v jablku 85%.

Lekári odporúčajú ich pravidelné jedenie, pokiaľ sa chceme vyvarovať rakovine čriev. Konzumácia celého jablka aj so šupkou nám môže ponúknuť podľa vedcov ochrannú látku proti zmieňovanej rakovine. Šťava z čerstvých jabĺk tiež pomáha pri horúčkach a zápaloch. Sú ďalej pomocníkom pri črevných problémoch ako sú zápcha a hnačka. Jablká majú blahodárne účinky na celý ľudský organizmus.

Tieto plody jabloní môžeme jesť len tak umyté vodou so šupkou alebo ich pridávať nakrájané na kocky či nastrúhané do ovocných šalátov. Klasikou je štrúdľa alebo jablkový koláč. Vyskúšať ich môžeme aj ako pečené v alobale. Skvelý ej aj jablkový kompót. V kvapalnom stave sa s nimi môžeme stretnúť ako s jablkovou šťavou či jablčným vínom. Milovníci ovocia poznajú nespočetne receptov na ich úpravu.

Ako malé deti sme ich snáď všetci jedli v sušenej podobe. Konzervácia sušením je najstarší spôsob ako uchovať ovocie či iné jedlo jedlé po dlhú dobu. Sušené jablká obsahujú až šesťkrát viac cukru než jablká v prirodzenom neupravenom stave. Sú výborným zdrojom energie pre športovcov. Pokiaľ ich však budeme chcieť mlsať na desiatu, strážme si množstvo, ktoré chceme zjesť, aby sa nám to nevypomstilo v podobe tlstnutí.

Tip Moda.sk:

Pokiaľ vyrábate vlastné sušené jablká, krájajte ich na 1,5 cm hrubé plátky. Budú sa síce dlhšie sušiť než tie tenučké, ale získate dokonale šťavnatú a výbornú pochúťku, ktorá nezoschne do nepožívateľného stavu.

Jablká sú na Slovensku ľahko dostupným ovocím. Ich dostatok zaisťuje domáca výroba aj zahraničný dovoz, ale napriek tomu ich obľúbenosť stále viac klesá. Ľudia dávajú prednosť cudzokrajným druhom ovocia. Pokiaľ chceme byť zdraví, jedzme jablká. je to minimum, ktoré môžeme pre seba urobiť a možno vďaka nemu môžeme žiť o desiatky rokov dlhšie. Táto chutná prevencia je určite lepšia než prípadná nepríjemná liečba rakoviny.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek