Chudnite s karfiolom a splňte si novoročné predsavzatie jesť zdravo a schudnúť!

Po vianočných sviatkoch je väčšina z nás plná predsavzatí, ako schudnúť a ako už nikdy nejesť nič nezdravého a nediétneho. Je správny čas na to, otvoriť dvere vašej kuchyne zdravej zelenine. A začať môžete hneď s obľúbenou a zdravou zeleninou – karfiolom. Naučíme vás, ako z karfiolu pripraviť aj zdravšie varianty pokrmu, než len jeho vyprážaný variant v podobe vyprážaného karfiolu.

Karfiol je zelenina príbuzná kapuste a kelu. Mark Twain, ktorý mal karfiol v obľube, o ňom dokonca napísal: „Karfiol nie je nič iného než kapusta s vysokoškolským vzdelaním“. Karfiol patrí medzi najdôležitejšiu zeleninu s protirakovinnými účinkami a jeho pravidelná konzumácia výrazne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva aj ďalších orgánov. Je skvelou súčasťou zdravej výživy a perfektnou súčasťou jedálnička, pokiaľ ste sa dali na redukčnú diétu alebo si možno len chcete udržať dobrú postavu.

S karfiolom budete mať krajšie nechty

Hlávka karfiolu

Karfiol obsahuje rad vitamínov, hlavne z radu B – B1, B2, B6, niacín, kyselinu listovú a pantotenovú, vitamín A, C, E, K a biotín. Z minerálov potom vápnik, draslík, sodík, horčík, mangán, železo, zinok, fosfor, síru a molybdén. Ďalej má organické kyseliny, vlákninu, bielkoviny, enzýmy, silice a rad ďalších dôležitých látok. Karfiol prispieva k zlepšeniu obranyschopnosti organizmu, bráni vzniku osteoporózy, lámavosti nechtov a má aj priaznivý vplyv na tvorbu kolagénu. Karfiol však nie je vhodný pre chorých na dnu a s chronickým zápalom pečene a žlčníka, pretože neobsahuje puríny.

Biele ružice karfiolu, ktoré konzumujeme, nie sú kvety, ale zdužnatené stonky a vetvičky. Niektoré dôležité látky v karfiole sa dlhým varením ničia, preto je najlepšie ho jesť surový, ľahko varený alebo ohriaty v mikrovlnke. Pred kuchynskou úpravou ponoríme karfiol do osolenej vody, aby odplával hmyz.

Varíme ho tak, že ho dáme do vriacej vody a povaríme odkrytý, aby unikali pachy. Trocha mlieka pridaná do vody pomôže tomu, aby karfiol zostal biely. Ak to varíme na šalát, môžeme do vody pridať trochu octu alebo citrónovej šťavy.

Tip redakcie – ako si pochutnať na surovom karfiole
Surový karfiol nie je asi bežnou súčasťou vášho jedálnička, ale verte, že je chuťovo výborný a zdravší než jeho varené varianty. Surový a umytý karfiol rozdelený na menšie ružičky nahradí nezdravé čipsy pri telke. Pokiaľ sa vám zdá byť predsa len chuťo nevýrazný, dajte ružičky na tanier, hore poukladajte plátky ementálu a dajte na pár sekúnk do mikrovlnky, aby sa syr rozpustil. Teraz už chuti karfiolu neodoláte ani vy.

Malé ružičky surového karfiolu pridávajte aj do šalátov. Nie je to tradičné, ale chudnúť a žiť zdravo je predovšetkým o tom, aby ste sa oslobodili od zažitých nezdravých stereotypov. Takže sa nebojte nových vecí.

Perfektné zdravé recepty s karfiolom môžu byť veľmi jednoduché

Najmenej práce dá varený karfiol poliatý maslom a posypaný strúhankou alebo strúhaným syrom. Špecialitou je posypaný strúhanými vlašskými orechami. Karfiolový „mozoček“ môžeme zase spestriť prídavkom podusených húb, podusenej papriky alebo posypaný pažitkou či petržlenom.

Karfiol so smotanovou omáčkou

Karfiol so smotanovou omáčkou

Potrebujeme 600 g karfiolu, 50 g masla (môžete nahradiť zdravším olivovým olejom), štvrť litra smotany (môžete nahradiť nízkotučným rastlinným variantom), 2 žĺtky, šťavu z polky citrónu, dve lyžíce hladkej múky a soľ.

Očistený karfiol povaríme v osolenej vode – nie celkom domäkka. Zmiešame žĺtky so smotanou a múkou v malom hrnčeku, ktorý umiestnime do vodného kúpeľa s vriacou vodou a zmes habarkujeme do zhustnutia. Pridáme maslo, citrónovú šťavu a soľ a ešte premiešame a odstavíme. Rozobratý karfiol potom polejeme na tanieri touto omáčkou, ku ktorej podávame varené zemiaky posypané petržlenom alebo pažítkou.

Karfiol s hubami a syrom

Pripravíme si 150 g karfiolu, 100 g húb, 10 g masla, 20 g cibule, soľ, rascu, sekaný petržlen a 20 g syra (pokiaľ držíte diétu, tak použite nízkotučný).

Na cibuľke podusíme huby so soľou a rascou. Pridáme uvarený, na ružičky rozobratý karfiol, podľa chuti dosolíme a posypeme petržlenom a strúhaným syrom.

Karfiolové placky

Potrebujeme 600 g karfiolu, 3 vajcia, 3 lyžice polohrubej múky, soľ a olej na vyprážanie (odporúčame olivový, nemusí byť ani za studena lisovaný ale jeho variant na varenie).

Očistený karfiol krátko povaríme v osolenej vode, scedíme a nadrobno posekáme. Z bielkov ušľaháme sneh, zašľaháme do neho žĺtky, soľ a múku. Pridáme karfiol a premešame. Lyžícou odkrajujeme potom kúsky hmoty a opečieme ich z oboch strán v oleji. Ako príloha sa hodí zemiaková kaša alebo hlávkový šalát, pokiaľ držíte diétu.

Karfiolový predkrm

Prichystáme si 2 stredne veľké karfioly, pol citróna, soľ, pol lyžičky cukru.

Na marinádu asi pol litra vodou zriedeného octu, 2 lyžice oleja, soľ a peper, na omáčku jednu majolku (alebo lepšie nízkotučný jogurt), pol pomaranča, 50 g šunky (nakrájané na kocky), soľ, cukor a 2 lyžice smotany.

Na ozdobenie taniera šalát a paradajky. Očistený karfiol pokvapkaný citrónom povaríme v osolenej vode – nie celkom domäkka. Vychladnutý karfiol rozoberieme na ružičky a necháme marinovať. Na tanieri potom karfiol spoločne so šalátom a plátkami paradajok prelejeme studenou omáčkou – zmiešanou z uvedených ingrediencií.

Zdroj fotografií: Fototlia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek