Čučoriedky – zdravia pre náš organizmus

Čučoriedka obyčajná je liečivá rastlina z čeľade brusnicovitých, ktorá je známa pod ľudovým názvom
čučoriedka. Jej modrý plod má výraznú chuť a je nielen zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov,
ale aj antioxidantov, ktoré pôsobia pozitívne proti rakovine.
Čučoriedka je po stáročia v ľudovom liečiteľstve významnou liečivou rastlinou. Listy čučoriedky
obyčajnej sa sušia a čaj z nich je vhodný pri črevných a žalúdočných ťažkostiach aj pre účely
mierneho znižovania hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má aj priaznivý vplyv na obličky a močové
cesty, ktoré čistí a tiež pomáha odvodňovaniu pri zadržiavaní vody v organizme.

Čaj z čučoriedkových listov vyrobíme z dvoch lyžičiek
suchých listov, ktoré zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 10 minút odstáť, zlejeme cez sitko a
pijeme počas dňa. Pri vonkajšej aplikácii zmierňuje prejavy kožných ochorení.

Plody čučoriedky sú známe hlavne obsahom vitamínu C, ktorý posilňuje náš imunitný systém a pôsobí
ako prevencia chorôb z nachladenia a infekčných ochorení. Čerstvé, sušené aj mrazené čučoriedky sú
liekom pri všetkých respiračných ochoreniach, používajú sa ako liečebný prostriedok pri črevných
ťažkostiach a kolikách či pri hnačke.

Sú aj perfektným doplnkom potravy pri rekonvalescencii. Ocenia ich aj diabetici, zvlášť čaj z
listov, ktorí by ich ale mali samozrejme konzumovať bez pridaného cukru. Čučoriedky sú aj jedným z
najlepších prírodných zdrojov antioxidantov.

Čučoriedky možno spracovávať mnohými spôsobmi. Čerstvé ich môžeme konzumovať roztlačené s cukrom a
smotanou alebo jogurtom, hodia sa do ovocných koktejlov, šalátov, alebo zmrzlinových pohárov.
Chutné sú aj čučoriedkové marmelády a džemy, možno ich spracovávať aj na sirupy alebo ovocné víno,
dajú sa zmraziť aj sušiť. Obľúbené sú koláče s čučoriedkami alebo dezerty s tvarohom alebo
jogurtom.

Čučoriedková polievka – 20 dkg čučoriedok podusíme v ?
litri vody s kúskom citrónovej kôry, pridáme škrobovú múčku, rozmiešanú v dvoch lyžičkách vody a
povaríme. Podľa chuti môžeme prisladiť.

Žahour – staročeská čučoriedková omáčka – Asi 80 dkg
čučoriedok zasypeme 10 dkg cukru a na miernom ohni rozvaríme. Pridáme štipku škorice. V 2 dl mlieka
rozmiešame lyžicu polohrubej múky, nalejeme do čučoriedok a ešte chvíľu povaríme – do zhustnutia.
Žahourom sa polievali palacinky alebo kysnuté knedlíky. Používal sa aj ako náplň palaciniek.

Čučoriedkový koláč – Potrebujeme 500 g polohrubej múky, 20
g droždia, 2 dl mlieka, 80 g cukru, štipku soli, 100 g masla a 2 žĺtky. Na náplň 800 g čučoriedok,
100 g cukru, 3 lyžice masla, na potrenie cesta tuk a bielok a cukor na posypanie koláča.

Vypracujeme cesto – droždie rozpustíme v časti vlažného mlieka, necháme v teple vytvoriť kvások a
pridáme – spolu so zbytkom mlieka – k ostatným ingredienciám. Cesto spracujeme dobre vareškou –
dokiaľ sa neprestane lepiť. Posypeme ho trochou múky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste
necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na plechu na dva bochníky, potom cesto roztlačíme na
placky so zvýšeným okrajom, ktorý potrieme žĺtkom. Koláče naplníme čučoriedkami, pokvapkáme maslom
a posypeme cukrom (alebo posýpkou).

Upečieme dozlatova, vychladnuté koláče nakoniec posypeme vanilkovým cukrom.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek