Grilovať môžeme takmer všetko – mäso, ryby, zeleninu aj ovocie

Akonáhle sa trochu oteplí, vychádzajú zo všetkých záhrad nádherné vône, a to nielen grilovaného mäska, ale zavoňať môže aj grilovaná zelenina, hríby alebo ovocie.

Grilované špízy kukurica a mäso

Aby bolo ale grilovanie zdravé, musíme nielen grilovať nepríliš tučné mäso, ale musíme dbať aj na ďalšie zásady – používať kvalitné drevené uhlie, mäso grilujeme v dostatočnej vzdialenosti od uhlíkov a je lepšie používať špeciálne rošty s žliabka mi na odtekanie tuku. Mäso sa počas grilovania nesmie napichovať. Šťava by vytekala na uhlie a spôsobovala by nežiaduci dym a plamene, ktoré mäso môžu spáliť. A naviac pri tomto prepaľovaní vznikajú látky, ktoré škodia nášmu organizmu.Mäso môže pri grilovaní vyschnúť, preto aby bolo šťavnaté a aromatické, potierame ho počas grilovania koreneným olejom alebo pivom. Dôležité sú marinády na naloženie mäsa, do ktorých môžeme použiť rôzne druhy korenia, nasekanú cibuľu, cesnak aj sójovú alebo worchestrovú omáčku, kečup alebo med. Základom marinády je vždy olej a niečo kyslé (víno, horčica, pivo). Chutné sú s čerstvými (alebo sušenými) bylinkami – s bazalkou, oreganom alebo rozmarínom. Marinády môžeme vytvoriť podľa vlastnej fantázie a chuti. Mäso by malo byť naložené aspoň 12 hodín.

Grilované ovocie – napríklad banány, jablká, hrušky – pokvapkáme šťavou z citrónu a pomaranča, posypeme škoricovým a vanilkovým cukrom a necháme pol hodiny odležať. Počas grilovania (na alobale) potierame zvyšnou ovocnou šťavou a maslom.



Šampiňóny (olúpané) a mladé hríbiky môžeme grilovať spoločne
s anglickou slaninou, napichnuté na kovovej ihle alebo na špajli (tá nepáli pri odkladaní) a potierame ich olejom ochuteným cesnakom a citrónovou šťavou.

Zemiaky (baklažán, cuketu alebo papriku) grilujeme tiež na ihle, najlepšie so slaninou, olej alebo maslo ochutíme cesnakom a môžeme pridať aj rascu. Zeleninu potierame aromatizovaným olejom najmenej hodinu pred grilovaním.

Údenina nepatrí k ideálnym potravinám, ale kto spomína na táboráky so špekáčkami, môže si zahrešiť. Na špíze s údeninou by nemala chýbať cibuľa, môžeme pridať aj slaninu alebo syr, potierame olejom a pivom, prípadne kečupom. Grilovať možno aj bielu klobásu – ako klobásové slimáčiky.

Údené mäso tiež nie je príliš zdravé, ale na grile chutí výborne a nemusíme ho príliš ochucovať ako iné mäso – hovädzie, bravčové, hydinu alebo ryby.

Čínska marináda na mäso – potrebujeme asi lyžicu oleja, 4 lyžice sójovej omáčky, štvrť lyžičky mletého zázvoru a štvrť lyžičky koriandru, soľ a 2 lyžice vína – zvyšok vína ponecháme na pitie.

Havajská marináda na mäso – do troch lyžíc oleja primiešame  2 lyžice citrónovej šťavy, lyžičku kari korenia, lyžičku mletého zázvoru a trochu soli a cukru.

Zdroj fotografií: Canstockphoto.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek