Prospech nášmu zdraviu prinášajú látky obsiahnuté v hlive, prispievajú k znižovaniu
cholesterolu, priaznivo upravujú krvný tlak a hladinu cukru v krvi a majú tiež protialergické
účinky. Hliva ustricová tak pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu a naopak zmierňovaž zápaly a
únavu, prispieva k dobrému tráveniu a zlepšuje krvný tlak a funkciu cievneho systému. V lekárňach
sú v predaji potravinové doplnky s výťažkami hlivy ustricovej.
Tohtoročná sezóna nebola pre hubárov príliš priaznivá. Na trhu je ale hliva ustricová – tá
dokonale nahradzuje lesné huby, a to ako chuťovo, tak aj vôňou, ktorá dodá polievkam či omáčok.
Okrem šampiňónov je bežne v predaji v obchodoch, alebo si ju ľahko vypestujete na predpripravenom
substráte. Naviac má hliva ustricová vraj blahodárny vplyv na zdravie.
V prírode vyrastajú jej plodnice na jeseň aj v zime – na pňoch či kmeňoch listnatých stromov
(hlavne topoľov, orešákov, jaseňov, vŕb, bukov a dubov, ale aj mimo lesa – v parkoch či na
záhradách. Zameniť ju s jedovatými houbami je prakticky nemožné. Možno ju tiež pestovať na
drevitých odpadoch, pilinách z listnatých stromov a slame. Ako huba má ale aj bohaté využitie v
kuchyni.
Potrebujeme 500 g hlivy, 15 g tuku, 50 g masti, 30 g múky, 2 cibule, cesnak, mletý peper,
majoránku, papriku a soľ.
Na masti speníme cibuľku, nasypeme nakrájanú hlivu a chvíľu podusíme. Potom pridáme papriku,
zalejeme vodou, osolíme, opepríme a okoreníme, pridáme cesnak utrený so soľou a zahustíme zápražkou
z múky.
Pripravujeme ako bežné mäsové rezne. Huby osolíme, namočíme do mlieka a obalíme v takzvanom
trojobale – múke, vo vejci a v strúhanke. Po oboch stranách potom osmažíme.
Ďalším variantom rezňov
je nastrúhať syr a šunku, pridať vajcia, premiešať a cestíčkom potom potrieť klobúky, potom
obaliť v strúhanke a vypražiť.
Potrebujeme 30 dkg nakrájanej hlivy, kyslú smotanu, trochu cukru, hladkú múku, olej a soľ.
Podusíme nakrájané klobúky hlivy na oleji domäkka, zalejeme hovädzím vývarom a pridáme kyslú
smotanu, v ktorej sme rozmiešali trochu hladkej múky. Keď omáčka začne hustnúť, odstavíme ju zo
sporáka, dochutíme soľou, cukrom a prípadne aj citrónovou šťavou. Podávame s vareným hovädzím mäsom
a knedľou.
Na prípravu potrebujeme 500 g hlivy, 150 g strúhanky, 2 žemle, 150 ml mlieka, 1 vajce, 30 g
cibule, peper a soľ, majoránku, 1 strúčik cesnaku a tuk na vyprážanie.
Asi 10 menších hlív nakrájame a podusíme asi 25 minút. Potom ich scedíme a pomelieme na
mäsovom strojčeku, pridáme v mlieku namočené a roztlačené žemle, na tuku osmaženú cibuľu, vajce,
utrený cesnak so soľou, majoránku, peper a podľa potreby strúhanku – na zahustenie. Z hmoty
vytvoríme fašírky, obalíme ich v strúhanke a na oleji osmažíme dozlatova. Fašírky podávame so
zemiakovou kašou a kyslou uhorkou.
Potrebujeme 25 dkg hlivy, 12 dkg cibule, 10 dkg mrkvy, 5 dkg petržlenu, 5 dkg zeleru, tuk,
štipku múky, tymián, peper, soľ, cukor, trochu octu a vody.
Na tuku osmažíme cibuľku a pridáme nadrobno nakrájanú hlivu, trochu vody, osolíme a podusíme.
Potom pridáme nakrájanú zeleninu, opepríme a dusíme domäkka. Keď sa vydusí voda, zahustíme šťavu
múkou, opepríme, podľa chuti pridáme ocot a cukor. Podávame s vareným mäsom a knedľou.
Tip na vylepšenie:
ocot nahradíme vínom
Zdroj fotografií: Fotolia.com