Japonci vedia, ako na to

V dnešnom svete je slovo diéta na dennom poriadku. Diéta ale nie je len fenoménom tejto doby, už za
vlády Viliama Dobyvateľa sa hovorila o ,,tekutinovej diéte“. Sám kráľ si myslel, že keď bude piť
alkohol a vynechá všetko jedlo, tak zchudne. Nevieme, či sa mu podarilo schudnúť nadbytočné kilá,
keďže ten istý rok zomrel. S diétami sa to musí vedieť a nič sa nesmie preháňať. Ako vravieval Mark
Twain: ,,Jedz všetko, čo chceš, žalúdok sa s tým nejak pobije.“
S diétami je to naozaj ťažké, sú spojené s jojo-efektom, takže čo schudneme, naberieme znovu. Každý
jedinec a každé telo je unikátne a potrebuje niečo iného. Diéta oddelenej stravy, ktorú vám
poradila susedka, nemusí na vás mať žiaden efekt. Isté ale je, že diéta musí byť vyvážená a
rozhodne by mala obsahovať všetky potrebné vitamíny a hlavne bielkoviny. Cestoviny, ryža, sója,
mlieko, kuracie mäso a zelenina sú potraviny, ktoré potrebné znižovače cholesterolu obsahujú. Preto
ich rozhodne zo svojich diét nevynechávajte.

S diétou by sa to nemalo preháňať. Niekedy je lepšie riadiť sa slovami Jackieho Gleasona,
ktorý si rád z diét robil dobrý deň, podľa neho bol ale druhý deň diéty jednoduchší, pretože práve
ten druhý deň ste s ňou skončili. Neuváženou diétou je taká, v ktorej vynecháte mäso alebo silne
obmedzíte konzumáciu zeleniny, ovocia, obilnín, zemiakov a ďalších na sacharidy bohatých jedál.
Nízkosacharidová diéta by mohla vážne poškodiť vaše zdravie a zchudnutie nezaručí. Jednou z
najdrastickejších metód je Atkinsonova diéta, tá totálne zakazuje spomínané sacharidy a zakazuje
určité potraviny a obsahuje mnoho ,,rád“, ktoré vám v chudnutí pomôžu.

Skôr sa vravievalo, že Francúzky nepriberajú, v dnešnej dobe by sa ale tento výrok mal trochu
pozmeniť na Japonky nepriberajú a ešte žijú dlhšie. Tradičné japonské jedlo je tá najlepšia diéta,
ktorú môžete vyskúšať. Japonci sa od nás Európanov alebo Američanov odlišujú tým, že nenasadnú do
svojho auta, ale radšej sa prejdú, zajazdia na bicykli, zabehajú a poriadne zacvičia. Japonská
kuchyňa v sebe ukrýva niekoľko tajomstiev. Najdôležitejším je hara hachi bunme, jesť len toľko, aby
ste sa zaplnili na 80 percent. Uznávajú malé porcie, preto je japonský riad taký malý a nenúti ich
naberať si veľa jedla. Jedlo dlho vychutnávajú a často vraj len očami. Už odmalička sa ženy učia,
ako správne naservírovať jedlo, aby bolo vyvážené a vyzeralo dobre na tanieri. Sedem zložiek
japonského jedla sú ryby, ryža, sója, rezance, čaj a ovocie. A to dodržujú aj pri raňajkách.
Vyskúšajte napríklad
omeletu Tamagoyaki.

Ingrediencie:

4 vajcia

2 lyžičky cukru

2 lyžičky sójovej omáčky

3 lyžičky nasekanej zelené cibuľky

Príprava:

Rozbite vajcia a spoločne so všetkými prísadami dajte do misy a dobre zamiešajte. Rozohrejte
olej na panvici a naberačkou nalejte trochu zmesi a počkajte až sa opečie z oboch strán. Na konci
dajte všetky omelety na seba a spečte dohromady. Zarolujte na bambusovej tácke a nakrájajte na
plátky. Môžete podávat napríklad s výbornými chaluhami alebo dovnútra vložte rybu alebo krabie
prsty.

Zdroj fotografií: Health.com, About.com, Fotosearch. com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek