Jarabina prospieva zdraviu

Jarabina je kvôli obsahu flavonidov, železa, vápniku aj jódu veľmi prospešná pre naše zdravie,
najmä pri problémoch s krvným tlakom, pri strese, zápaloch alebo pri poruchách činnosti štítnej
žľazy.
Jarabina rastie na drevinách Sorbus z čeľadi ružovitých. Je známych asi 80 druhov, z ktorých
niektoré rastú aj na Slovensku – napríklad jarabina vtáčia – Sorbus aucuparia, jarabina brekyňová –
Sorbus torminalis, jarabina mukyňová – Sorbus aria či jerabina domáca Sorbus domestica. Plody
jarabiny sú jedlé, niektoré odrody sú „jedlejšie“, poskytujú chutné plody vhodné na kompóty,
marmelády aj vína, je možné ich aj usušiť – prášok zo sušených jarabín domácich možno používať na
ochucovanie jedál (má príchuť škorice). Ďalej sa používa na konzervovanie jablčného muštu či iných
ovocných štiav. Jarabiny sú chutné aj pridané do jablkového kompótu, či s klinčekami do hruškového
kompótu.
Plody majú aj liečivé účinky – používajú sa pri črevných ťažkostiach (sušené ovocie sa používa
proti hnačkám, surové má preháňavé účinky), na reumu a pri horúčke.

Vzhľadom k tomu, že jarabiny majú natrpklú príchuť, hodia sa aj ako doplnok k mäsu. Jarabine
je príbuzná aj tzv. jarabina čierna (arónia čiernoplodá), ktorá má podobné využitie.

Vitamínový nápoj

Pripravíme ho z 50 g sušených šípok a 50 g sušených jarabín, ktoré zalejeme vriacou vodou a
10 minút varíme, necháme odstáť niekoľko hodín. Osladíme podľa chuti medom.

Jarabinové želé

Kilogram bobulí sladkoplodej jarabiny vylúhujeme v osolenej horúcej vode – zbavia sa
horkosti. Prepláchneme studenou vodou a rozvaríme v 4 dl vody, prelisujeme cez plátno, osladíme 100
g cukru a uvaríme želé.

Sušené jarabiny

Dobre dozreté plody opláchneme a povaríme asi 20 minút. Odstavíme zo sporáka a cez noc ich
necháme preslaďovať, potom ich dáme sušiť do trúby na plech – pridávajú sa do perníkov a iných
múčnikov.

Čierna jarabina ako brusnice

Potrebujeme 1 kg čiernej jarabiny (arónie), 600 g cukru, balíček vanilkového cukru, 1/2
lyžičky škorice, 4 drvené klinčeky, Pektogel, pol lyžičky kyseliny citrónovej a pohárik rumu.
Jarabiny preplachneme a necháme odkvapkať. V hrnci ich potom podlejeme trochou vody a varíme asi 20
minút. Potom pridáme cukor, korenie a uvaríme domäkka. Ku koncu varu jarabiny čiastočne roztlačíme,
pridáme Pektogel a kyselinu citrónovú a ešte krátko povaríme. Odstavíme zo sporáka, prilejeme rum,
premiešame a horúcu zmes nalejeme do čistých pohárov a uzavrieme. Môžeme potom použiť napríklad k
sviečkovej miesto brusníc.

Jarabinová marmeláda

Na marmeládu je treba pol kilogramu očištenej jarabiny, pol kilogramu cukru, 10 klinčekov,
kúsok škorice a pol sáčku (20 g) Pektogelu. Jarabiny podusíme s jednou lyžícou vody v zakrytom
hrnci asi 15 minút. Pridáme cukor a Pektogel a privedieme znovu do varu, povaríme ešte asi 5 minút.
Potom vyberieme korenie a ešte horúcu marmeládu plníme do čistých predhriatych pohárov a
zavičkujeme. Iným variantom je pridanie lyžíce rumu pred koncom varenia, alebo lyžice červeného
vína. Marmeládu potom používame napríklad na lievance, vdolky alebo do dezertov, ale aj k mäsu.




Divoký králik s jarabinami

Potrebujeme 1 králičí zadok (chrbát a stehná), 1 cibuľu, plátok anglickej slaniny, silnejší
plátok údeného bôčiku, peper, soľ, 2 strúčiky cesnaku, pol hrnčeka jarabín a vývar. Králičí zadok
odblaníme, prešpikujeme prúžkami slaniny, opepríme a osolíme.V pekáči necháme zosklovatieť na
kústky nakrájaný bôčik, pridáme jemne nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku a osmahneme. Na zmes potom
dáme mäso, mierne podlejeme časťou vývaru a zvoľna dusíme za občasného podlievania vývarom,
prelievame vypečenou šťavou. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme jarabiny a ešte asi 10 minút dusíme.
Podávame so zemiakovou knedľou.

Kura na jarabinách

Štyri kuracie rezne nakrájame na väčšie kúsky a na rozohriatom masle ho osmahneme zo všetkých
strán. Mäso podlejeme trochou vody, pridáme 250 g očistených jarabín, osolíme a dusíme asi 30
minút. Mäso potom vyberieme a dáme bokom, jarabiny so šťavou prepasírujeme cez sitko, pridáme pol
kelímku šľahačky (120 ml) a omáčku ešte niekoľko minút povaríme – do zhustnutia. Podávame s ryžou
alebo knedľou, mäso na tanieri prelejeme omáčkou.
Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek