Jedzte potraviny bez „éčiek“!

Ak sa chceme stravovať rozumne, mali by sme sa zaujímať, koľko „éčiek“ denne v čom skonzumujeme,
prípadne, či by sme niektorý pokrm nemohli nahradiť niečím bez zbytočných chemických látok naviac.
Je otázkou, či potrebujeme naozaj v chladničke či komore len jedlo s predĺženou trvanlivosťou a
pekne farebné.

V našom jedálničku neustále pribúdajú takzvané „éčka“, okolo ktorých sa vedie rad diskusií.
Rozhodne nie všetky éčka v potravinách sú škodlivé, niektoré z éčiek sú neškodné, iné naopak ale
môžu mať nepriaznivý vplyv na zdravie človeka, ktorý ich konzumuje. Preto by sme sa v nich mali
vyznať.

„Éčka“ – látky pridávané do potravín skrývajúce sa pod číselnými kódmi začínajúcimi písmenom
E (systém platí v celej Európskej únii), môžeme rozdeliť na niekoľko kategórií podľa ich
technologickej funkcie. Tieto látky predlžujú dobu trvanlivosti potravín alebo upravujú a
zvýrazňujú ich chuť a farbu. Odborne sa nazývajú aditíva. Ich používanie reguluje ministerstvo
zdravotníctva. Zoznam prídavných látok musí byť vždy uvedený na obale výrobku.

„Éčka“ ako bolo povedané delíme podľa ich technologickej funkcie v potravinách na farbivá (E 100
– E 199), konzervanty (E 200 – E 299), antioxidanty (E 300 – E 399), zahusťovadlá (E 406 – E 415)
kyseliny, regulátory kyslosti, taviace soli, kypriací látky, náhradné sladidlá, látky zvýrazňujúce
chuť alebo arómu, želírujúce látky, modifikovaný škrob, stabilizátory, emulgátory, protispekavé
látky, odpeňovače, zvlhčujúce látky, leštiace látky, látky zlepšujúce múku a podobne.

Ako už názvy napovedajú – napríklad farbivá zlepšia farebný vzhľad potraviny, antioxidanty
chránia potravinu proti skaze spôsobenej oxidáciou (kyslíkom), konzervanty zase zamedzujú rastu
mikroorganizmov, ktoré by mohli byť pre ľudský organizmus škodlivé – z umelo vyrobených
konzervačných látok je najznámejší oxid siričitý, kyselina sorbová či kyselina benzoová, pritom
oxid siričitý môže vyvolávať u citlivých osôb alergické reakcie. Okrem toho konzervanty z
prírodných zdrojov sú napríklad kuchynská soľ či ocot.

Náhradné sladidlá pomáhajú navodiť sladkú chuť, aj keď neobsahujú cukry. Za náhradné sladidlá sa
nepovažuje ale fruktóza a med, ktoré niekde cukor nahradzujú. Nadmerná konzumácia umelých sladidiel
môže vyvolať preháňavé účinky. Stabilizátory pomáhajú udržiavať fyzikálne vlastnosti potraviny,
emulgátory umožňujú tvorbu rovnorodej zmesi dvoch alebo viacerých nemiešateľných kvapalných fáz
alebo ktoré túto zmes udržujú, protispekavé (protihrudkujúce) látky zase znižujú tendenciu
jednotlivých častíc potraviny lepiť sa k sebe. Leštiací látky sa používajú hlavne na úpravu povrchu
potravin, napríklad cukrovinek, čokolády alebo sušienok a plnidlá sú látky, ktúré pomáhajú zväčšiť
objem potraviny, tak aby nezvýšili podstatne jej energetickú hodnotu.

Okrem toho sa používajú aj rôzne baliace plyny ako argón, hélium či dusík, ktoré sa zavádzajú
do obalu, čím sa predlžuje trvanlivosť potravín – na obale sa to označuje slovami „Balené v
ochrannej atmosfére“.

Ako už bolo povedané, éčka nám stráži ministerstvo zdravotníctva, ale nikto nevykonáva testy,
kto koľko týchto látok zje, či v akých kombináciách. Vzhľadom k tomu, že tieto látky naši predkovia
nekonzumovali, nedá sa povedať, či sú pri dlhodobom požívaní škodlivé, alebo neškodné. Určite je
ale lepšie držať sa prírodnej nekonzervovanej stravy.

Bežne používané „éčka“

Sú považované za málo škodlivé alebo úplne neškodné: E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E122, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E163, E170, E174, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E238, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E304, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E440, E450, E471, E472, E473, E474, E475, E480

Podozrivé prísady

Považujú sa za škodlivé a v niektorých štátoch sú dokonca zakázané: E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

„Éčka“ všeobecne považované za škodlivé

Nájdete ich najčastejšie v importovaných potravinách (pozor napríklad na pudingy): E102, E110, E120, E123, E124

Kde si preveriť jednotlivé „éčka“: Mobilná aplikácia Dtest

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek