Jablká rozhodne patria do nášho jedálnička. Na rozdiel napríklad od dnes obľúbených citrusov sú
pre nás stredoeurópanov prirodzenejším zdrojom vitamínov. Naše telo je uspôsobené na ich trávenie,
a preto by mali tvoriť hlavne v zime najväčšiu časť nášho „ovocného jedálnička“.
Jablká sprevádzajú ľudstvo odnepamäti, sú spájané s povestným hadom, kvôli ktorému boli vyhnaní
Adam s Evou z raja. Nejde len o biblickú záležitosť, historicky doložené sú už jablká pred
tisíckami rokov, kedy sa našli zmienky o nich nielen na hlinených a kamenných tabuľkách, ale aj ich
zbytky – hlavne sušené plátky – v starých hrobkách.
Jablká nás neomrzia ani v surovom stave, hlavne preto, že existuje rad ich odrôd chuťovo
odlišných, nachádzajú uplatnenie aj v kuchyni. A to nielen tradične do múčnikov, ale napríklad aj
upravené s mäsom – napríklad do plnenej kačky, hudiny či diviny. Nesmieme zabudnúť ani na sušené
jablká, ktoré používali naši predkovia hlavne v zime, na Vianoce spolu s ďalším sušeným ovocím
miesto sladkostí aj na zdobenie stromčeka. Vysušením sa ale cukry koncentrujú, takže malý kúsok
takého jabĺčka je kaloricky výdatnejší než surového.
Jablká sú aj základom väčšiny ovocných šalátov, môžu sa pridávať aj do zeleninových. Skúste
ísť na konzumáciu jabĺčok menej tradične než obvykle a určite sa vám neprejedia.
Potrebujeme kilogram kyslejších jabĺk, 3 dcl bieleho vína (alebo mlieka), 2 vajcia, 20 dkg
polohrubej múky, soľ a na posypanie cukor a škoricu. Olúpané jablká bez jadrovníkov nakrájame na
silnejšie kolieska, posypeme cukrom a škoricou a necháme odstát. Vo víne či mlieku vyšľaháme múku
na cestíčko, potom v ňom jablká obalíme a na rozpálenom tuku osmažíme.
Olúpeme 800 g jabĺk, nakrájame na malé kúsky, zalejeme šťavou z polky citrónu (alebo sladšieho
pomaranča), 100 ml bieleho vína, pridáme, kúsok celej škorice, 3 klinčeky a dusíme domäkka.
Vyberieme korenie, môžeme prisladiť a rozmixujeme, alebo roztlačíme na kašu. Dáme do pohárov a
ozdobíme brusnicovým kompótom a lyžičkou kyslej smotany. Pyré môžeme ochutiť hrozienkami.
Podobne si pripravíme pyré k mäsu, napríklad ku kuracím rezňom alebo ku grilovanému mäsu, pri
dusení naviac pridáme 20 dkg surového zázvoru a po vybratí korenia pridáme trochu chilli omáčky a
štipku soli.
Potrebujeme kilogram jabĺk, 2 dcl červeného vína, 10 dkg masla, trochu práškového cukru,
škoricu, strúhané orechy a šľahačku. Olúpané jablká bez jadrovníkov nakrájame na plátky, opečieme
na masle, posypeme škoricou a trochou cukru, podlejeme vínom a dusíme domäkka. Na tanieroch
ozdobíme vychladnuté jablká šľahačkou a strúhanými orieškami.
Príprava dezertu je síce jednoduchá, ale musíme ho zhotoviť deň pred konzumáciou. Potrebujeme na
to 1 kg jabĺk, 1 dcl vody, 10 dkg cukru, trochu škorice, dva balíčky detských piškót (alebo
diétnych bez cukru) a na zdobenie šľahačku a kúsky ovocia. Olúpané, nakrájané, na kocky pokrájané
jablká s vodou varíme do zmäknutia. Pridáme cukor a podľa chuti škoricu. Do tortovej formy potom
kladieme po vrstve piškót a jablkovej hmoty, ukončíme „jablkovou“ vrstvou. V chladničke necháme do
druhého dňa stuhnúť a na tanierikoch potom ozdobíme šľahačkou a kúskami ovocia.
Zdroj fotografií: Fotolia.com