K tomu, aby vám začala zdravá zelenina chutiť, stačí málo

Zelenina a ovocie sú zdravé, nemali by chýbať v zdravom jedálničku a jar či leto je čas, kedy ju
tam zaradiť – hlavne tú tuzemskú. Sme po zime unavení, telo nepracuje tak ako by malo a potrebujeme
poriadne jarné osvieženie. Naviac tuzemská zelenina je kvalitnejšia než tá, ktorá cestuje na náš
stôl cez pol sveta, okrem toho je aj cenovo dostupnejšia, preto by sme ju mali v kuchyni využiť z
väčšej časti než dovážanú.

Vitamíny, minerály a antioxidanty obsiahnuté v zelenine a ovocí pomáhajú správnemu fungovaniu
nášho organizmu, posilňujú imunitu a v neposlednom rade – po nich sa nepriberá. Kto chce byť fit,
mal by denne zjesť päť porcií jedla, z toho ideálne tri porcie zeleniny a dve ovocia doplnené
striedmejšie inými potravinami, ako sú obilniny, mäso alebo mliečne výrobky. A čo si predstaviť pod
jednou porciou? Jednou porciou je napríklad jedna paradajka, jablko alebo štvrťlitrový hrnček
nakrájanej miešanej zeleniny. Pri ovocí, ktoré je sladšie a chuťovo prijateľnejšie to nie je taký
problém. Dokážeme sa presvedčiť a dať si ho miesto sladkosti či dezertu. Ale čo s tými tromi
porciami zeleniny? Samozrejme, lepšie by bolo ju konzumovať čerstvú, tepelne nespracovanú, ale to
nejde vždy, naviac by sa nám skoro prejedla. Takže sa snažte formu konzumácie striedať. Jedzte ju z
50 % čerstvú, tepelne neupravenú a z 50 % upravenú. Vyskúšajte netradičné – napríklad surový
karfiol či surovú červenú repu. Prekvapia vás rovnako ako mňa dobrou chuťou, ktorá sa vyrovná tej
po tepelnej úprave či zavarení.

Zeleninový šalát je najlepšie ochutiť olejom, ideálny je panenský olivový – lisovaný za studena,
ale vylepšiť si ho môžeme aj iným olejom – slnečnicovým, či olejom ochuteným nejakou príchuťou.
Úplne inú chuť dostanou šaláty pokvapkané olivovým olejom s cesnakom, bazalkou alebo s chilli
papričkami. Tradičnú majonézu na zálievku radšej nahradíme jogurtom, prípadne občas nízkotučnou
kyslou smotanou. Šalát môžete ochutiť aj nastrúhaným syrom – a nemusí ísť hneď o presolený
balkánsky syr. Omnoho chutnejší je klasický syr ementálskeho typu nastrúhaný na hrubšej časti
strúhadla. Kombinovať zeleninu s tukom je dôležité. Aj preto, že sa zvýši množstvo vstrebaných
vitamínov – tých, ktoré sú rozpustné v tukoch.

Pokiaľ budeme zeleninu variť, príde síce o veľa vitamínov, ale aspoň časť zostane. A na
obsahu dôležitej vlákniny, ktorá človeka zasýti na dlhší čas a napomáha správnej funkcii čriev, sa
ani varením nič nemení. Lepšie je variť zeleninu krátko, najlepšie je tepelné spracovanie pare.

O niektoré vitamíny, hlavne C, prichádza zelenina aj keď ju dlho skladujeme. Dôležitá je aj
forma spracovania. Napríklad hlávkový šalát by sa nemal krájať, ale trhať na kúsky. Pri styku s
kovom totiž dochádza k výraznej degradácii vitamínov obsiahnutých v šaláte. Šalát potom môžeme
ochutiť aj bylinkami, buď čerstvými alebo mrazenými, alebo si môžeme na zálievku pripraviť,
bylinkový olej či bylinkový ocot. Na klasickú chemikáliu zvanú ocot zabudnite. Používajte len
kvalitní vínne alebo ovocné octy.

Aromatický ocot aj olej môžu byť z jedného druhu bylín, možno ale vytvoriť nezvyklé
kombinácie – kombinujte napríklad zázvor, cesnak a medovku alebo škoricu, zázvor, zrnká čierneho
korenia a bobkový list. Do octu alebo oleja sa nakladajú hlavne aromatické byliny ako tymián,
estragón alebo rozmarín.

Pripravte si vlastný bylinkový olej

Bylinkový olej má intenzívnu chuť a aj ten najjednoduchší šalát pozdvihne na gurmánsku bombu. Na
4 porcie šalátu sa používa asi jedna lyžica. Pripraví sa tak, že do pohára vložíme polievkovú
lyžicu čerstvých byliniek, roztlačíme ich polievkovou lyžícou a zalejeme ohriatym olivovým olejom
(pol šálky). Vychladnuté potom uložíme do chledničky a necháme niekolik týždňov rozložiť. Použiť sa
dajú aj sušené bylinky.

Vlastný bylinkový ocot môžete pripraviť tiež

Pripravuje sa podobne ako bylinkový olej. Tri lyžice bylín sa zalejú šálkou kvalitného
(najlepšie vínneho) octu – ohriateho, nesmie ale vrieť. Zmes po vychladnutí opäť uložíme do
chladničky.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek