Na jar, kedy máme po zime väčšinou „vitamínový deficit“, príde vhod každá porcia vitamínov,
ktorá nám pomôže proti jarnej únave. Medzi niny môže byť i koktejl vitamínov, minerálov a ďalších
prospešných látok, vrátane vlákniny, ktoré nám poskytnú naklíčené semienka a mladé výhonky.
Naklíčené semená a zrná či výhonky sú ideálnou súčasťou zdarvého jedálničku. Môžeme nimí ochutiť
zeleninové šaláty, polievky, pridávať ich k varenému mäsu, do varených cestovín a cestovinových
šalátov, musli a ďalších jedál a nápojov. Už v jedálničku naších predkov fungoval naklíčený a
opražený hrach (pučalka), naklíčené a opražené obilie (pražmo) a rôzne obilninové a luskové kaše –
i z naklíčených semienok, a to na slano i na sladko. Klíčky sú zdrojom vitamínov C, E, A, vitamínov
skupiny B, vápnika, draslíka, horčíka, železa a fosforu. Zákldom sú samozrejme zdravé a chemicky
neošetrené semená.
Dnes sú k dostaniu čerstvé i sušené alebo konzervovabné klíčky. Najlepšie a najčerstvejšie sú
ale vlastnoručne pripravené. Použiť k tomu môžeme nielen obilniny – najlepšie pšenicu či špaldu,
ovos ale i lušteniny ako čočku, hrach, sojové bôby alebo fazule mungo, ďalej semienka slnečnice,
sezamu, ľánu, pohanky, dyne, žeruchy, redkvičky, horčice a ďalších. Okrem klíčkov luštenín, ktoré
sa tepelne spracovávajú sa jedia väčšinou surové, zachová sa tak obsah vitamínov. Dajú sa brať
obvykle po troch dňoch, výhonky potom podľa druhu rastliny zhruba do dvoch týždňov. Na jednu porciu
sa počíta s polievkovou lyžicou naklíčených semien.
Obilné klíčky pripravíme tak, že do jednej z troch skleníc dáme plastové sitko, naplníme ho
zrnami (pretým ich poláchneme na sitku vodou) a zalejeme vodou. Druhý deň urobíme to isté s druhým
pohárom a tretí deň s tretím pohárom. To už sú v prvom poháry naklíčené zrná, ktoré môžeme
skonzumovať a dať naklíčiť ďalšie. Denne v pohároch vymieňame vodu, pretože semená pri klíčení sú
náchylné k napadnutiu plesňami.
Tento postu je vhodný nielen pre obilné zrná, ale i pre ďalšie uvedené semienka, vojtešku a
žeruchu neháme naklíčiť na taniery s navlhčenou vatou – opäť pozor na plesne.
Ako už bolo povedané, naši predkovia si pochutnávali na pučici – t. j. na naklíčenom hrachu, a
to pripravené na slano i na sladko. Naklíčené semená sa potom pražili. Môžeme pražiť sa menšom
množstve tuku i nasucho. Potom stačí osoliť alebo pocukrovať – v sladkej verii sa tiež dá pridať i
trochu škorice.
Zdroj obrázkov: Fotolia.com