Zelený čaj a jeho konzumácia sa stávajú veľmi populárnymi už aj v západnom svete. Nejde ale o
žiadnu svetovú novinku, jeho priaznivé účinky sú známe už po celé stáročia predovšetkým vo
východných krajinách, kde sa tiež čajovník, z ktorého sa produkuje zelený čaj, pestuje. Na trhu sa
zelený čaj stáva stále žiadanejším, vplyv na to majú hlavne jeho blahodárne účinky na celé naše
telo.Čajovníky, ktoré sú určené na výrobu zeleného čaju, sa pestujú v Číne, v Indii a v Japonsku. Musia
teda na európsky trh uraziť pomerne dlhú cestu. Ale ešte predtým, než sa tak stane, sa lístky
čajovníku musia spracovať nasledujúcim spôsobom. Čerstvo otrhané lístky čajovníku pestovaného na
plantážach sa nechajú zvädnúť, a potom sa tepelne ošetrujú. Buďto sa naparujú na pohyblivom páse
alebo sa ohrievajú na panvici, čím sa lístky zvláčnia a zmäkknú tak, aby sa s nimi dalo naďalej
manipulovať podľa potreby.
Nasleduje ich schladenie a následné sušenie pomocou opakovaného zvinovania lístkov, nakoniec
sa ešte dosušujú teplom.
Potom sa dá z čajových lístkov už vyrobiť zmes zeleného čaju, ktorý je určený priamo na
konzumáciu a teda aj na predaj. Predáva sa buďto porcovaný v sáčkoch, alebo voľne vážený. Každý z
týchto variantov má svoje výhody a nevýhody. Porcovaný je vhodný pre jednoduchú prípravu, stačí len
sáčok zaliať v hrnčeku vodou pri teplote 75° C a nechať ho vylúhovať po dobu od pol minúty do troch
minút, vždy je dôležité prečítať si návod na prípravu na obale čaju.
Nálev lúhovaním získa svetlo žltú až nazelenalú farbu. Musíte ale väčšinou kúpiť celé balenie
obsahujúce dve desiatky čajových sáčkov, aj keď vopred neviete, či vám čaj bude chutiť Čaj vážený
je nutné lúhovať buď v sitku alebo čaj pred podávaním preliat cez sitko, aby v náleve nezostali
čajové lístky. Pozor ovšem na kovový lúhovač, ten totiž čaj zbavuje tých najúčinnejších látok.
Používajte teda pomôcky z iného materiálu. Výhodou je aj to, že váženého čaju nakúpite podľa
potreby, na prvýkrát teda môžete vziať len na ochutnávku a zistiť najskôr, ako vám čaj od daného
výrobcu chutí. Naviac vážený čaj nakúpite len v špecializovanej predajni, kde sa vám budú venovať a
poradia pri výbere toho správneho čaju.
Dôležité je aj správne skladovanie čaju v tme a vo vzduchotesnej nádobe, pri stálej teplote.
Obvyklá doba trvanlivosti je maximálne 18 mesiacov, potom už čaj stráca svoje blahodárne účinky.
A prečo vlastne ale zelený čaj piť? Práve kvôli jeho blahodárnym účinkom. Najvýstižnejšie je
príslovie Japoncov, ktorí vravia, že ak vypijete desať šálok zeleného čaju denne, nebudete
potrebovať lekára. A niečo na tom rozhodne bude. Jednou z veľmi prospešných složiek obsiahnutých v
zelenom čaji sú antioxydanty, ktoré ochraňujú bunky v ľudskom tele. Veľmi významne antioxydanty
znižujú riziko vzniku nádorových ochorení, chránia teda proti rakovine. Ďalším ich veľmi prospešným
účinkom je pôsobenie proti ukladaniu cholesterolu v cievach. Čaj tak zabraňuje vzniku infarktu,
mozgovej mŕtvice alebo iných chorôb srdca a ciev, na ktoré v dnešnej dobe umiera najväčšie percento
ľudí.
Naviac cievy aj posilňuje. Iné látky pomáhajú pri dýchacích ťažkostiach, ktoré účinne zmierňujú.
Nemenej dôležitou látkou obsiahnutou v čaji je fluorid, ktorý chráni zubnú sklovinu a bráni aj
vzniku zubného kazu.
Látky obsiahnuté v čaji ďalej napríklad blahodárne pôsobia na žalúdok, pomáhajú zdravému
tráveniu a zmierňujú žalúdočné ťažkosti. Odvar z čajovníka ďalej pôsobí prospešne na centrálnu
nervovú sústavu, má antistresové účinky a zlepšuje sústredenie. To sa prejaví aj na pleti, ktorej
kvalita sa vďaka konzumácii zeleného čaju veľmi zlepší. Jeho neposledný účinok sa prejeví pri
diéte, pomáha totiž pri redukcii tukov a zrýchľuje metabolizmus. Stáva sa teda v poslednej dobe
veľmi často prísadou na výrobu prípravkov a tabliet na chudnutie.
Ako ste si teda mohli všimnúť, zelený čaj je veľmi účinným všeliekom, ktorý je dostupný
každému z nás a každý má tú možnosť užívať ho. Stačí len zájsť do obchodu s čajmi alebo do čajovne
a zakúpiť zelený čaj so všetkými jeho liečivými schopnosťami.
K tomu, aby zelený čaj takéto schopnosti mal, je treba dodržať správnu dobu lúhovania,
rovnako tak použiť správnu nádobu a zaliať čaj vodou s predpísanou teplotou. Ďalej je nevyhnutné
vypiť denne aspoň 2 šálky zeleného čaju. Tu platí pravidlo, že viac je vždy lepšie. V tomto prípade
je dôležitou informáciou fakt, že množstvo vypitého zeleného čaju sa započítava do pitného režimu
na rozdiel od čierneho, ktorý sa doň nepočíta a naviac zadržiava vodu v tele. Neznamená to ale, že
by neobsahoval zdravé látky, tých má tiež pomerne dosť. Čaje naviac obsahujú kofeín na povzbudenie
a nabudenie organizmu. Ak si teda budete chcieť dopriať dávku energie a zahnať únavu, čaj sa ponúka
ako prvý účinný nápoj, výnimku tvoria len čaje ovocné, ktoré žiaden kofeín neobsahujú. Záverom snáď
len poznámka, že zelený čaj má skutočne len samé kladné účinky, ktoré vášmu zdraviu veľmi prospejú
a vy sami dané účinky veľmi oceníte.
Zdroj fotografií: Rsc.org, Altcancer.com,
Teatimenashville.com