Lipkavec marinkový kedysi vojaci nosili ako módny doplnok na helmách, aby im priniesol šťastie v bitkách. Jeho vôňa odpudzuje hmyz, čaj pomáha proti nespavosti, bolesti hlavy a medzi liečivými bylinami je považovaný za účinný upokojujúci prostriedok.
Marinka vonná obsahuje kumarín, vďaka ktorému je veľmi obľúbenou prísadou do ovocných bowlí. Má príjemne horkastú chuť a sušený vonia ako čerstvo usušené seno. Okrem tejto voňavej látky obsahuje triesloviny, horčiny, vitamín C a ďalšie zlúčeniny, ktoré spoločne pôsobia blahodárne na náš organizmus.
Bylina má predovšetkým upokojujúci účinok, využíva sa preto pri nespavosti, nepokoji alebo pri tráviacich ťažkostiach vyvolaných stresom. Napomáha cirkulácii krvi, mierne podporuje vylučovanie moču, pomáha pri bolestiach brucha a nadúvaní. Lipkavec celkovo podporuje trávenie. Zvonka má hlavne protizápalové vlastnosti, teda sa používa pri kožných ochoreniach s hnisavými vyrážkami. Ovšem opatrne s dávkovaním! Pokiaľ sa lipkavec používa vo veľkom množstve, spôsobuje bolesti hlavy a krvácanie. Vhodná je jeden a pol lyžičky sušenej vňate na osobu.
Ako už bolo povedané, čerstvý lipkavec sa používa do ovocných bowlí a na ochutenie nealkoholických nápojov. Tu máte pár receptov, ako lipkavec využiť.
Desať gramov lipkavca a pomaranč nakrájaný na kúsky posypeme trstinovým cukrom, prelejeme 1/2 litrom bieleho vína a necháme v prikrytej nádobe asi dvanásť hodín. Potom lipkavec vyberieme, prelejeme opäť 1/2 litrom vína a 3/4 litra neochutenej minerálky. Bowle podávame vychladené.
Zväzok čerstvého lipkavca máčame 10 hodín v bielom víne, potom lipkavec vyberieme. Víno pijeme, rovnako ako bowle, vychladené.
K jednému litru mlieka pridáme niekoľko čerstvých alebo sušených stebiel lipkavca, podľa chuti pridáme med a necháme stáť cez noc. Všetko potom precedíme a mlieko necháme vychladiť.
Varíme z mlieka, v ktorom sme cez noc máčali niekoľko stebiel lipkavca. Mlieko scedíme a puding robíme podľa návodu na obale.
Zdroj fotografií: Bluestoneperennials.com, Dkimages.com