Marhule patria medzi najzdravšie ovocie našich záhradok. Posilujú vlasy, nechty aj pokožku, sú
výborným zdrojom železa a ďalších prvkov, napríklad kremíka a draslíka. Dôležitý je aj obsah
vlákniny.
Z vitamínov je dôležitý obsah provitamínu A, ktorý je potrebný pri letnom opaľovaní pokožky,
vitamíny skupiny B aj vitamín C. Pre zdravie má význam aj obsah spomínaného draslíka, ktorý pomáha
udržiavať tonus svalov, odstraňuje únavu, spolupôsobí pri tvorbe tkanív a slúži ako prirodzené
diuretikum – močopudný prostriedok.
Marhule sú považované za prameň zdravia a dlhovekosti. Konzumácia marhúľ zlepšuje krvotvorbu
a kvalitu krvi. Obsahujú tiež vysoké množstvo beta karoténu. Ľudia, ktorí jedia potraviny bohaté na
beta karotén, majú nižší výskyt zhubných nádorov.
Veľmi zdravé sú sušené marhule, ktoré je vhodné konzumovať pri zápche.
Stačia tri marhule denně a je po problémoch. Čerstvé zrelé marhule sú vynikajúcou súčasťou
ovocných aj zeleninových šalátov. Hodia sa aj pri dusení mäsa, sú vynikajúce najmä v múčnikoch a
iných sladkostiach. Pokrmy z marhúľ sú jemné, chutné a pritom
zdravé.
Marhuľové knedlíky z tvarohového cesta
Na dosku preosejeme 300 g hrubej (alebo polohrubej) múky, pridáme jedno vajce, 250 g mäkkého
tvarohu, lyžicu roztopeného masla, štipku soli a trochu mlieka – podľa potreby. Vypracujeme cesto,
z ktorého urobíme valček a ten nakrájame na rovnaké dieliky. Do nich balíme polovičky marhúľ.
Varíme vo vriacej vode asi 10 minút a prepichneme vidličkou, aby vyšla para. Jednotlivé porcie sa
posypú strúhaným tvarohom, cukrom so škoricou a zalejú sa maslom.
Bravčové plátky s marhuľami
Štyri plátky bravčového zo stehna (alebo kotlety) naklepeme, osolíme a opepríme. Na lyžici
oleja ich opečieme, vyberieme a uložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme 10 polovičiek marhúľ, 10
sušených sliviek (vopred namočených vo vode) a lyžičku masla. Krátko prehrejeme. Na tanieri mäso
polejeme šťavou s ovocím. Ako príloha sa hodia opečené zemiaky.
Marhuľový závin s tvarohom
Potrebujeme 300 g marhúľ, 250 g lístkového cesta, 250 g tvarohu, 50 g práškového cukru, 20 g
masla, lyžicu maizeny, jeden bielok, kôru z citrónu, štipku soli, 3 lyžice strúhanky a jedno vajce
na potieranie. Strúhanku osmažíme na masle a vmiešame do nej lyžícu práškového cukru. Lístkové
cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, ktorý posypeme opraženou strúhankou, na ňu dáme vykôstkované marhule,
nakrájané na malé kúsky a potrieme tvarohovou náplňou (tvaroh zmiešame so zmäknutým maslom,
práškovým cukrom, maizenou, ušľahaným bielkom, strúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli). Cesto
zavinieme a závin upečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pred pečením ho potrieme
rozšľahaným vajcom a na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou. Upečený potom posypeme práškovým
cukrom.
Marhuľový šerbet
Zo štvrť litra vody a 250 g cukru zvaríme sirup a necháme ho vychladnúť. Asi 750 g zrelých
vykôstkovaných marhúľ rozmixujeme so šťavou z jedného citrónu. Primiešame sirup a dve lyžice
marhuľového likéru alebo marhuľovice a dáme zmraziť. Počas mrazenia ešte niekoľkokrát premiešame.
Stuhnutý šerbet potom rozdelíme do pohárov a ozdobíme kúskom ovocia, medovky alebo mäty.
Zdroj fotografií: Canstockphoto.com