Oslaďte si život medom!

Cukor alebo med? Jednoznačne med! Je zdravší, obsahuje potrebné stopové prvky, je pocitovo
sladší, teda ho nie je treba také množstvo ako cukru.

Viete, ako taký med vzniká? Nie je to zase tak jednoduché, ako sa zdá. Každý vie, že včely
prinášajú do úľa nektár z kvetín. Pomocou nektáru rastliny lákajú včely a tým si zaisťujú opelenie.
Okrem nektáru je ovšem treba medovicu, čo je cukornatá látka, ktorá sa na rozdiel od nektáru
nenachádza v kvetoch, ale na listoch. Tvoria ju hlavne vošky, ktoré parazitujú na rastlinách. Keď
už sú potrebné suroviny tzv. „pod strechou“ v úli, musia ich včely spracovať. Nutné je odpariť
nadbytočnú vodu, ktorej je v nektári až 3x viac než v mede. Potom musia pomocou enzýmov premeniť
sacharózu na jednoduché cukry a pridať niektoré ďalšie enzýmy. Táto surovina sa ukladá v plástoch
úľov zakonzervovaných voskom. Tu potom med dozrieva do svojej známej podoby. Len pre zaujímavosť –
na 100 g medu je treba zozbierať peľ z jedného milióna kvetov.

Koľko kvetov, toľko medov

Medy majú rôzne delenie. Existujú medy lipové, slnečnicové – jednoducho povedané koľko je druhov
rastlín, z ktorých je nektár a medovica, toľko môže byť aj medov. Sú to medy jednodruhové.
Častejšie sa ale stretneme so zmiešanými medmi. Tie sa najčastejšie delia na medovicové, alebo
lesné medy a nektárové, teda kvetové medy. Kvetové medy majú svetlú farbu a pomerne rýchlo
kryštalizujú. Sú ľahko stráviteľné vďaka vysokému obsahu glukózy a fruktózy. Rýchlejšia
kryštalizácia je spôsobená práve množstvom glukózy. Nie teda nižšou kvalitou medu, ako sa mnohí „
menej znalí“ domnievajú. Lesné medy sú tmavé, dlho vydržia tekuté a majú výraznú chuť. Obsahujú
vyššie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov.

Med je prostriedkom pre vaše „železné“ zdravie

Med používa asi každý pri prechladení do čaju. Ale môže byť výborným prostriedkom pri liečbe
rôznych neduhov. Obsahuje železo, ktoré podporuje krvotvorbu, temer všetky stopové minerály, okrem
selénu. Hodí sa pri drobných popáleninách, posilňuje imunitný systém a je zdrojom okamžitej
energie. Lyžička medu večer je dobrý pomocník pri nespavosti. Odporúča sa rozmiešať v teplom mlieku
alebo v harmančekovom čaji.

Pozor na medy, ktoré nie sú tak celkom medmi

Medy sa často vyrábajú aj podomácky z rôznych kvetín – najčastejšie z púpavy. Takéto medy-nemedy
pripomínajú med svojou konzistenciou, ale nie obsahovými látkami. Takže ako pochúťka určite
poslúžia, ale zdravie utužujte radšej medom pravým. Napriek tomu ale môžete vyskúšať dva osvedčené
recepty:

Bazový „med“

Potrebujete cca 40 opláchnutých kvetov čiernej bazy, pár lipových kvetov, 2 citróny, 1 kg
cukru, 1 liter vody. Kvety zbavíme zelených stoniek, roztrháme na malé kúsky, zalejeme vodou,
pridáme na plátky nakrájané citróny. Varíme 20 minút a vzniknutú zmes necháme 24 hodín vylúhovať,
potom scedíme cez plátno. Pridáme 1 kg cukru a za častého miešania jeden a pol hodiny varíme až do
zhustnutia. Plníme do pohárov, nesterilizujeme. Zdravšiu pochúťku získate, aj nahradíte repný cukor
cukrom hroznovým alebo ovocným.



Púpavový „med“

2 plné vrchovaté dlane púpavových kvetov zalejeme litrom studenej vody a pomaly privedieme do
varu. Necháme rýchlo prevariť, hrniec stiahneme zo sporáka a všetko necháme stáť cez noc. Na druhý
deň nalejeme všetko do sita, necháme odkvapkať a kvety dobre pretlačíme. Do šťavy zamiešame 1kg
trstinového cukru (čím je tmavší, tým je aromatickejší) a pridáme pol na plátky nakrájaného
citrónu. Hrniec dáme bez pokrievky na mierny oheň, zachovajú sa tak vitamíny. Varíme do dosiahnutia
medovej konzistencie, plníme do pohárov a nesterilizujeme.

Čo by ste ešte mali o mede vedieť

  • Med skladujte v sklenených nádobách pri teplote okolo 15°C a v temne, nikdy ale v chladničke!

     
  • Obsah cukru v mede je len 75% sladkosti cukru – pocit sladkosti medu je ale vyšší.

     
  • Na rozpustenie skryštalizovaného medu nikdy nepoužívajte mikrovlnnú trúbu. Odporúča sa vodný
    kúpeľ s teplotou 40 stupňov Celzia – čo ale znamená mať pri púšťaní medu veľkú trpezlivosť. Určite
    ale nenechajte vodný kúpeľ prejsť teplotou nad 80 stupňov a už vôbec nie varom.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek