Máte chuť na sladké a nechcete pribrať? Skúste ovocné šaláty s minimom kalórií. Pokiaľ sa vám
podarí je čo najmenej prisladzovať, bez toho aby vám menej chutili, tým lepšie. Naviac v ovocí
nájdeme spústu vitamínov, minerálov a ďalších organizmu prospešných látok.Napríklad flavoidy, ktoré priaznivo pôsobia na organizmus alebo kyselinu listovú – obsiahnutá je
napríklad v pomarančoch, jablkách alebo marhuliach a je dôležitá pre krvotvorbu.
Niektoré ovocné šaláty môžeme konzumovať ako dezert po ľahkom obede, šaláty s ovocím, ktoré
obsahujú cestoviny, mäso či syr sa dajú využiť ako predkrm, prípadne aj ako olovrant alebo večera.
Ovocie – v surovej aj kompótovanej forme – možno totiž kombinovať nielen s ďalším ovocím a
zeleninou, ale aj s mäsom, syrom, šunkou, cestovinami, jogurtom alebo tvarohom.
Ovocný šalát s jogurtom
Umyjeme, prípadne olúpeme o podľa potreby nakrájame na kúsky ovocie, ktoré máme podľa sezóny
k dispozícii – jahody, ananás, banány, kiwi, broskyne, pomaranče a podobne. Zmes v mise polejeme
citrónovým likérom (alebo pokvapkáme citrónovou šťavou), prípadne prisladíme a ľahko premiešame.
Rozšľaháme 200 g bieleho jogurtu a 200 g bieleho jogurtu s 2 lyžicami citrónovej šťavy, vanilkovým
cukrom a lyžicou rozsekanej marhule.
Ovocný šalát s cestovinami
Uvaríme 150 g cestovín v osolenej vode, scedíme, prepláchneme a necháme odkvapkať. Do misy
vlejeme lyžicu oleja, pridáme asi tri lyžice jogurtu, štipku soli a mletého bieleho pepru. Potom
pridáme vychladnuté cestoviny a nakrájané ovocie – väčšie jablko, banán a 2 mandarinky.
Jablkový šalát so zelerom
Potrebujeme polovicu stredne veľkého zeleru, 2 veľké jablká, 200 g varených alebo upečených
morčacích pŕs, 3 lyžice bieleho jogurtu, petržlenu, soľ, peper, vínny ocot, bobkový list a lyžicu
olivového oleja.
Kocky zeleru uvaríme v osolenej vode s octom a bobkovým listom (nie príliš domäkka).
Vychladnuté potom scedíme. Zmiešame olej, jogurt, peper a soľ s petrželenom a dôkladne premiešame.
Pridáme na kocky nakrájané jablká a mäso so zelerom. Šalát sa podává chladený.
Ovocie v bittnere
Olúpané a očistené ovocie nakrájame na kúsky – cantaloupe melón, asi 10 jahôd a 2 kiwi a
zalejeme šťavou z menšieho citrónu, 250 ml vermutu bitter a necháme v chlade niekoľko hodín
odležať. Potom rozdelíme do pohárov a dolejeme perlivou neochutenou minerálnou vodou a doplníme
kockami ľadu.
Ďalším variantom šalátu je pridať k melónu iné ovocie – napríklad pomaranč a banán a podobne.
Citrusový šalát
Šalát vyrobíme z 2 grepov, 2 pomarančov a 2 mandariniek, ktoré zbavíme kôry a nakrájame na
plátky. Na miske ich prelejeme sladkou zálievkou zo 75 ml tekutého medu, 30 g hrozienok, 10 g masla
a štipky škorice, ktorú predtým rozohrejeme.
Zdroj fotografií: Fotolia.com