Pistácie – sladké aj slané pochúťky

Pistáciové oriešky – plody stromčeka pistácie – majú vysoký obsah vitamínu A, obsahujú aj vitamíny skupiny B, vápnik, draslík, fosfor a hlavne železo – to majú najviac zo všetkých orechov. Vďaka fytosterolom znižujú obsah cholesterolu v krvi a pôsobia preventívne proti niektorým typom rakoviny. Obsah minerálov zase chráni proti vysokému tlaku.

Pistácie

Okrem toho pistáciové oriešky obsahujú celý rad ďalších minerálov, naše telo zásobia aj meďou, železom, selénom a zinkom a tiež vitamínom E. Jadrá sa jedia buď čerstvé, alebo pražené a solené. Z čerstvých pistácií sa tiež vyrába zmrzlina a iné múčniky.

Pistáciové praclíky

Potrebujeme 300 g hladkej múky, 250 g masla (rastlinného tuku), 2 žĺtky, 140 g práškového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, lyžičku citrónovej kôry a 6 lyžíc jemne nasekaných nesolených pistácií.

Z uvedených ingrediencií vytvoríme cesto – pistácií do neho dáme len časť (v zbytku potom vyvaľkáme vytvorené praclíky). Než budeme praclíky robiť, cesto necháme odpočinúť (najlepšie do druhého dňa) v chlade. Praclíky upečieme v predohriatej trúbe doružova. Horúce možno ešte posypať práškovým cukrom.

Ryžový puding s pistáciami a mandľami

Na jeho prípravu je treba 1,5 hrnčeka ryže, 3 hrnčeky mlieka, pol hrnčeka cukru, lyžicu ružovej vody (možno kúpiť v špecializovaných predajniach a niektorých lekárňach), hrsť nasekaných mandlí a >hrsť nasekaných pistáciových orieškov.

Prepláchnutú ryžu prelejeme mliekom, ľahko osolíme a podľa chuti aj osladíme, pridáme polovicu mandlí a privedieme do varu. Pomaly varíme asi 15 minút – za stáleho miešania drevenou vareškou, prípadne dolejeme ďalšie mlieko, aby puding získal správnu konzistenciu.

Pridáme ružovú vodu a prelejeme do servírovacích misiek. Necháme vychladiť a pred podávaním posypeme mandľami a pistáciami.

Pistácie v bambusovej miske

Kurča na pistáciách

Potrebujeme kurča, 2 dl bieleho suchého vína, 100 g pistácií, veľkú cibuľu, polovicu masla (rastlinného tuku), petržlenovú vnať, grilovacie korenie, provensálske korenie, soľ a čierne korenie.

Kurča okoreníme a vložíme do neho najemno nakrájanú cibuľu, na pekáči podlejeme vínom a trochou vody. Nakoniec na kurča nakrájame maslo, posypeme ho nasekanými pistáciami a dame upiecť. Podlievame vodou a vínom. Kurča potom podávame s cestovinami a na tanieri ho prelejeme výpekom.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek