Kto chce ochutnať niečo skutočne originálne, má možnosť objavovať nezvyklé chute v jedlých
kvetính, z ktorých sa dajú boriť šaláty, ochucovať a zdobiť nimi polievky a iné pokrmy. Známe sú
jedlé kvety orchideí, tekvíc, cukiet alebo cesnaku, ale používajú sa aj ďalšie netradičné druhy,
niektoré nechýbali už v jedálničku našich predkov ako liečivé bylinky.
Z tých u nás tradičných kvetov, využívaných v kuchyni, to sú napríklad kvety bazy čiernej, kvety
smažené v cestíčku, alebo púpavové kvety prevarené s cukrom ako náhrada medu. Kvetiny ako ozdoba
potom už kedysi boli súčasťou bohatých slávnostných kráľovských tabulí. Zdobenie pokrmov jedlými
kvetmi má tiež dlhú tradíciu v oriente. V Číne a Japonsku je konzumácia jedlých kvetov známa už
tisíce rokov. V cudzine sa už pestujú takéto jedlé kvetiny na farmách a dodávajú sa na trh
špeciálne balené ako potraviny (chladená upravená zelenina) – napríklad kvety ruží, mečíkov,
tekvíc, sirôtok, jedlých chryzantém – margarét, jedlých orchideí, ľalií a ďalších rastlín.
Kulinárske využitie jedlých kvetov je veľmi všestran¬né, podávajú sa predovšetkým čerstvé ako
obloha a ozdoba rôznych pokrmov, studených mís, šalátov a nápojov. Niektoré možnno využiť na
ochucovanie pokrmov aj po tepelnej úprave. Používajú sa aj sušené kvety a drobné kvety zmrazené do
ľadových kociek, ktoré sa dávajú do nápojov. Hlavným pozitívom jedlých kvetov je príťažlivý vzhľad,
farebnosť aj zaujímavá chuť.
Konzument by si ale mal o kvetinách, ktoré chce zaradiť do svojho jedálnička, predovšetkým niečo
zistiť, aby si nedal na tanier nejaký jedovatý druh. Nezameniteľné a jedlé kvety, ktoré možno
použiť ako jedlú ozdobu tabule, sú napríklad nerozvinuté kvety artyčokov, malé nevyvinuté plo¬dy
tekvice s nespadnutým kvetom alebo kvety pažítky, ktoré majú jemnú pažitkovú chuť a sú aj
dekoratívne. Jedlé sú aj kvety horčice, z ktorej sa v orientálnych jed¬lách používajú celé kvitnúce
stonky, do kvetu vybehne aj pekingská kapusta – jedlé kvety majú podobnú chuť ako kapusta. Niektoré
druhy ibišku jedlého, pestovaného ako ze¬lenina, sú tiež jedlé.
Nechtík záhradný, ktorý sa pestuje ako okrasná letnička alebo liečivka, sa v minulosti používal
ako šalátová zelenina a kvety nechtíka slúžili na farbenie masla a syrov – kvety dobre chutia,
obsahujú značné množstvo karotenoidov, ktoré im dodávajú nápadnú farbu a majú aj protizápalové
účinky.
Jedlé okvetné lístky má aj ruža, jej okvetné lístky možno sypaž na šaláty, koláče, vyrábať z
nich sirup či ovocnú zmrzlinu, možno ich aj kandizovať. Kvietky sedmikrásky môžeme pridávať do
šalátov, polievok aj do nátierok, marinované púčiky sa používajú ako korenie. Rovnako tak aj kvety
harmančeka a niektoré druhy sirôtok a fialiek.
Ďalšou jedlou kvetinou je kapucínka, známa balkónová a truhlíková okrasná kvetina. Je častým
zdrojom jedlých kvetov, ktoré sa spolu s listami, aj plodmi používajú na prípravu šalátov. Púčiky a
nezrelé semená sa potom nakladajú do kyslého nálevu (podobne ako aj púpavové púčiky) ako nepravé
kapary.
Príroda nám ponúka aj mnoho ďalších kvetín, ktoré možno pokladáme za burinu – napríklad
zádušník alebo hviezdica, alebo ich vnímame ako okrasné. Možno už spomínanú fialku (violku vonnú),
ktorú využívame aj v kozmetike, lístky aj kvety sú ale jedlé a dá sa z nich urobiť výborný šalát.
Kedysi sa kvety fialiek kandovali – namočené v rozšľahanom bielku sa huste obaľovali cukrom, dali
sa oschnúť a jedli sa ako sladkosti. Dnes sa opäť v tejto tradičnej podobe objavujú.
Zdroj fotografií: Fotolia.com