Podbeľ možno využiť na čaj aj bylinkový kúpeľ

Podbeľ je jednou z prvých liečivých byliniek, ktoré na jar rozkvitnú. Patrí medzi najstaršie a
najobľúbenejšie liečivé bylinky. Okrem vnútorného užitia sú dôležité pri vonkajšom použití jeho
protizápalové účinky, ktoré môžeme využívať pri aplikácii pleťových masiek a obkladov.
V liečiteľstve sa používa najmä sušený kvet a s listami. Kvet se zbiera v marci a apríli, list
potom v máji až júli. Podbeľ pôsobí ako prostriedok na uvoľňovanie hlienov a uľahčenie
odkašliavania pri chorobách horných dýchacích ciest a pri bronchiálnej astme. Je súčasťou čajových
změsí, používaných ako pomocný liek pri chorobách dýchacích ciest. Má aj močopudné a protizápalové
účinky. Zvonku sa užíva v obkladoch pri zápale žíl, na zle sa hojace rany a na ekzémy. Na opuchnuté
nohy si naši predkovia pripravovali bylinnkový listový kúpeľ.

Podbeľ obsahuje rad horčín, trieslovín a slizových látok, ktoré uvoľňujú hlieny, uľahčujú
vykašliavanie a lieči zápaly.

Z čajovej lyžičky sušených kvetov podbeľu zaliatej 1/4 litrom vriacej vody možno pripraviť
čaj, ktorý sa odporúča piť pri zápale priedušiek, astmatických ťažkostiach, chrapote a kašli. Čaj
môžeme pripraviť z dielu kvetov a dielu listov.

Kvet obsahuje malé množstvo pyrolizidinových alkaloidov, nepriaznivo pôsobiacich na pečeň,
pri ktorých je podozrenie z karcinogénnych účinkov. Zmienené pyrolizidinové alkaloidy sú obsiahnuté
v sušenej droge v menšom množstve než v čerstvej. Čaj z podbeľu, ostatne ako zo všetkých byliniek,
je určite lepšie piť len pri ťažkostiach, nie dlhodobo a bez dôvodu.

Zdroj fotografií: Canstockphoto.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek