Pred harmančekom klobúk dole, pred bazou pokľakni!

Baza čierna je jednou z najobľúbenejších a zdraviu najviace prospešných bylín nášho ľudového
liečiteľstva. Kvety sa zbierali na prelome mája a júna a jej plody dozrievajú teraz – v septembri a
októbri. Naši predkovia vravievali: „Pred harmančekom klobúk dole, pred bazou pokľakni“, čo malo
vyjadriť úctu k tejto liečivke.
Baza sa dá využiť naozaj celá, ako kvety, kôra, listy tak aj koreň. Listy sa neužívajú vnútorne.
Skôr sa používali na liečbu kĺbových tažkostí ako obklady, rovnako tak odvary z koreňa.

Najznámejší je ale zber kvetov a plodov. Kvety sa dajú dokonca upraviť ako polievka, alebo
obaliť a smažiť ako karfiol alebo brokolica. Pokiaľ sme si kvet nazbierali a nasušili, môžeme ho
použiť na prípravu čaju. Ten pomáha pri liečbe chorôb z prechladenia a respiračných ochorení ako je
napríklad chrípka, kašeľ, nádcha, zápal dutín a dokonca aj angína. Stimuluje potenie, čím dokáže
znížiť teplotu. Čierna baza je súčasťou liečivých čajov, spoločne s podbeľom, žihľavou, divozeľom a
skoroceľom. Aj sirup z kvetov je liečivý, môžeme ho pridávať do čaju, ktorý je prospešný aj pri
zažívacích ťažkostiach. Kvet čiernej bazy má aj čistiaci účinok pre náš organizmus, pôsobí
močopudne, zlepšuje trávenie, pomáha proti zápche a znižuje krvný tlak.

Na pokožku aj na čaj – Nálev z kvetov bazy čiernej sa dá
používať na čistenie a umývanie citlivej pokožky. Nálev si pripravíme rovnako ako čaj – 2
polievkové lyžice sušených kvetov prelejeme 0,5 litrom vriacej vody, necháme 10 min. lúhovať a
precedíme. Čaj podávame buď nesladený, alebo sladený medom.

Sirup z kvetov – potrebujeme 30 kvetenstiev bazy čiernej, 2
citróny alebo 4 lyžičky kyseliny citrónovej, 2 kg cukru a 2 litre vychladenej prevarenej vody.
Čisté kvety zbavené najsilnejších častí stoniek, ktoré majú chuť trávy, zalejeme prevarenou vodou,
pridáme umytý, na kolieska nakrájaný citrón (alebo kyselinu citrónovú) a necháme 24 hodín odstáť.
Potom precedíme cez jemné plátno do hrnca a pridáme cukor (musí sa rozpustiť) krátko povaríme a
potom plníme do fliaš.

Prípravu sirupu z kvetov si necháme na jar, teraz stihneme ešte spracovať plody. Z nich sa
skôr vyrábal lekvár, možno ich pridávať do džemov, alebo z nich urobiť bazový likér a víno.

Bazová šťava

Na tri litre plodov potrebujeme 2 litre vody a na každý liter šťavy pol kilogramu cukru a 10
g kyseliny citrónovej. Plody musia být bez stopiek.

V päťlitrovej fľaši alebo inej nádobe ich zalejeme studenou vodou a necháme 24 hodín stáť.
Potom ich necháme prekvapkať cez utierku, pridáme cukor a kyselinu a plníme do fliaš alebo pohárov.
Ak chceme šťavu skladovať dlhšie – sterilizujeme.

Bazový likér

Potrebujeme liter prekvapkanej bazovej šťávy, 10 klinčekov, kúsok citrónovej kôry, kúsok
škorice, 500 g cukru a liter 40 percentného alkoholu (bez príchutí). Šťavu zvaríme s klinčekami,
kôrou, škoricou a cukrom. Vychladenú ju potom zmiešame s alkoholom.

Bazová marmeláda

Potrebujeme kilogram plodov, 500 g cukru a štipku kyseliny citrónovej. Zrelé plody rozvaríme
s trochou vody, vmiešame cukor a za stáleho miešania varíme. Keď je marmeláda dosť hustá, pridáme
kyselinu. Na vylepšenie neobvyklej chuti môžeme pridat koliesko citrónu alebo lyžicu rumu.

Bazový koláč

Na jeho prípravu je treba 3 hrnčeky polohrubej múky, hrnček cukru, hrnček mlieka, prášok do
pečiva, vanilkový cukor, 2 vajcia, 200 g rozpusteného tuku a ploldy bazy. Posýpku vyrobíme zo 100 g
polohrubej múky, 100 g cukru a 50 g masla alebo rastlinného tuku. Všetky suroviny v mise dobre
rozmiešame, cesto dáme na vymastený plech, položíme na ne bobuľky bazy, posypeme posýpkou a
upečieme. Miesto plodov bazy možno na jeseň použiť aj čiernu jarabinu.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek