uznávanou liečivkou. Záznamy o nej pochádzajú už zo stredoveku, kedy si z nej mnísi vyrábali víno s
liečivými účinkami, z pražených koreňov sa zase robila silná káva.
železa. Čistí organizmus od toxických látok, pomáha liečiť kožné a obličkové poruchy, podporuje
krvotvorbu a zaháňa únavu. Tiež upokojuje a omladzuje pleť. Celá rastlina je liečivá. Z púpavy sa
zbierajú listy pred rozkvetom, kvety v máji, koreň na jar alebo na ješeň a stonka v čase kvetu.
Zbierame ju na nekontaminovaných lokalitách, ako ostatne všetky bylinky.
Chuť púpavových listov je mierne nahorklá, a preto je vhodné používať mladé rastlinky.
Staršie listy možno využiť na varenie, mladé sa hodia na šaláty. Namočené vo vode v temne zbelejú a
môžeme ich pripravovať ako čakanku. Púpava je výborná aj ako šalát – napríklad so zemiakmi a
varenými vajciami.
Púpavové šaláty
oleja, soli a štipky cukru (alebo sladidla).
Ďalším variantom šalátu z púpavových listov je, že k nim nakrájame jeden malý pór, pridáme
niekoľko olív, roztlačený strúčik cesnaku, trochu kremžskej horčice a na kocky nakrájaný syr –
tehlu, to všetko zalejeme zálievkou z bylinkového octu a olivového oleja.
Púpavový „špenát“
podliate asi 20 minút. Vmiešame 2 lyžice strúhanky a pretlačený strúčik cesnaku. Podávame k
zemiakovým knedlíkom (alebo zemiakom) a mäsu.
Púvavové „kapary“
ako uhorky alebo zeleninu – napríklad nálevom Deko a sterilizujeme.
Na spestrenie chuti pokrmov si môžeme púpavové „kapary“ pripraviť aj bez varenia a
sterilizovania – keď omyté pevné puky uložíme v pohári (v chladničke) presolíme a pokvapkáme octom.
Púpavový sirup
nalejeme na ne 2 litre vody. Pridáme 2 umyté, na kolieska nakrájané citróny. Varíme 15 minút (od
bodu varu). Potom necháme 24 hodín lúhovať. Precedíme cez plátno do čistej nádoby, kvety ľahko
vytlačíme. Do šťavy pridáme 2 kg cukru a varíme za občasného miešania 1 až 1,5 hodiny, až sa sirup
začne ťahať. Hotový sirup nalejeme do fliaš a uzavrieme.
Púpavové „cinzáno“
vody lúhovať. Piaty deň lúhovania zvaríme 6 kg cukru s primeraným množstvom vody a necháme
vychladnúť. Púpavový výluh cez plátno scedíme do demižónu (kvety vytlačíme), prilejeme vychladnutý
roztok cukru, pridáme 2 vínne kvasinky, korenie (nové korenie, klinčeky, zázvor, muškátový oriešok
aj kvet a tymián – po lyžičke a kúsok celej škorice) a 4 vanilkové cukry. Necháme kvasiť asi 5 až 6
týždňov – postupne stáčame kal. Potom víno plníme do fliaš.
Púpavové víno
päť minút. Druhý deň zlejeme cez plátno a necháme s 1 dkg kvasníc kvasiť asi týždeň, ďalší týždeň
necháme odstať, aby sa vyčistilo. Víno sa hodí k zeleninovým šalátom.