Púpava – liečivý pozdrav jari

Púpava – alebo púpava lekárska, je nielen jednou z rastlín, ktoré symbolizujú jar, ale je všeobecne
uznávanou liečivkou. Záznamy o nej pochádzajú už zo stredoveku, kedy si z nej mnísi vyrábali víno s
liečivými účinkami, z pražených koreňov sa zase robila silná káva.
Púpava je bohatá na vitamíny A, C, D a beta-karotény, obsahuje aj minerály, napríklad vápnik a veľa
železa. Čistí organizmus od toxických látok, pomáha liečiť kožné a obličkové poruchy, podporuje
krvotvorbu a zaháňa únavu. Tiež upokojuje a omladzuje pleť. Celá rastlina je liečivá. Z púpavy sa
zbierajú listy pred rozkvetom, kvety v máji, koreň na jar alebo na ješeň a stonka v čase kvetu.
Zbierame ju na nekontaminovaných lokalitách, ako ostatne všetky bylinky.

Chuť púpavových listov je mierne nahorklá, a preto je vhodné používať mladé rastlinky.
Staršie listy možno využiť na varenie, mladé sa hodia na šaláty. Namočené vo vode v temne zbelejú a
môžeme ich pripravovať ako čakanku. Púpava je výborná aj ako šalát – napríklad so zemiakmi a
varenými vajciami.

Púpavové šaláty

Mladé listy púpavy pokrájame na drobno, pridáme jednu pokrájanú cibuľu a zálievku z vody, octu,
oleja, soli a štipky cukru (alebo sladidla).

Ďalším variantom šalátu z púpavových listov je, že k nim nakrájame jeden malý pór, pridáme
niekoľko olív, roztlačený strúčik cesnaku, trochu kremžskej horčice a na kocky nakrájaný syr –
tehlu, to všetko zalejeme zálievkou z bylinkového octu a olivového oleja.

Púpavový „špenát“

Púpavové listy (cca pol kila) opláchneme, nakrájame, osolíme, opepríme a dusíme na masle mierne
podliate asi 20 minút. Vmiešame 2 lyžice strúhanky a pretlačený strúčik cesnaku. Podávame k
zemiakovým knedlíkom (alebo zemiakom) a mäsu.

Púvavové „kapary“

Pevné puky púpavy asi 20 až 25 minút povaríme v slanej vode. Potom zalejeme sladkokyslým nálevom
ako uhorky alebo zeleninu – napríklad nálevom Deko a sterilizujeme.

Na spestrenie chuti pokrmov si môžeme púpavové „kapary“ pripraviť aj bez varenia a
sterilizovania – keď omyté pevné puky uložíme v pohári (v chladničke) presolíme a pokvapkáme octom.

Púpavový sirup

Potrebujeme 400 hlavičiek púpav – čisto opláchnutých, ktoré vložíme do štvorlitrovej nádoby a
nalejeme na ne 2 litre vody. Pridáme 2 umyté, na kolieska nakrájané citróny. Varíme 15 minút (od
bodu varu). Potom necháme 24 hodín lúhovať. Precedíme cez plátno do čistej nádoby, kvety ľahko
vytlačíme. Do šťavy pridáme 2 kg cukru a varíme za občasného miešania 1 až 1,5 hodiny, až sa sirup
začne ťahať. Hotový sirup nalejeme do fliaš a uzavrieme.

Púpavové „cinzáno“

Zhruba 1000 kvetov s piatimi pokrájanými citrónmi zalejeme vriacou vodou a necháme v dvoch litroch
vody lúhovať. Piaty deň lúhovania zvaríme 6 kg cukru s primeraným množstvom vody a necháme
vychladnúť. Púpavový výluh cez plátno scedíme do demižónu (kvety vytlačíme), prilejeme vychladnutý
roztok cukru, pridáme 2 vínne kvasinky, korenie (nové korenie, klinčeky, zázvor, muškátový oriešok
aj kvet a tymián – po lyžičke a kúsok celej škorice) a 4 vanilkové cukry. Necháme kvasiť asi 5 až 6
týždňov – postupne stáčame kal. Potom víno plníme do fliaš.

Púpavové víno

Asi liter púpavových kvetov uvaríme v piatich litroch vody s 1,5 kg cukru a 3 pokrájanými citrónmi
päť minút. Druhý deň zlejeme cez plátno a necháme s 1 dkg kvasníc kvasiť asi týždeň, ďalší týždeň
necháme odstať, aby sa vyčistilo. Víno sa hodí k zeleninovým šalátom.
Fotografie: Irena Voříšková

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek