Rebarbora má využitie predovšetkým v kuchyni, aj keď ju možno použiť aj v kozmetike. Táto pomerne
málo využívaná zelenina je doma v Číne a Tibete. Dnes sa pestuje aj v Európe, v slovenských
záhradkách nájdeme väčšinou rebarboru vlnitú pre kuchynské využitie, rebarbora pre farmaceutické
účely sa dováža.Rebarbora obsahuje antracenové deriváty, emodín, živicu, flavony, triesloviny, glykosidy, organické
kyseliny – hlavne kyselinu šťaveľovú, vitamíny a ďalšie látky. Je vhodná na zlepšenie krvného
obehu, kyselina pantotenová je dobrá pre zdravú pokožku, vlasy a kyselina listová pre krvotvorbu a
posilnenie nervovej sústavy. V malých dávkach rebarbora pôsobí proti hnačke, naopak vo väčších
dávkach ako preháňadlo.
V kozmetike sa vraj používa na zosvetlenie vlasov, podobne ako harmanček. Jemne zomletý koreň
rebarbory zmiešaný s vodou na hustú kašu, do ktorej dáme šťavu z polovice citrónu, na vlasoch
necháme pôsobiť 15 minút a opláchneme vlažnou vodou. Blondínky zase môžu získať rusý odtieň vlasov,
keď uvaria 150 g koreňa v 500 ml bieleho vína tak dlho, až sa jeho objem zníži na polovicu a roztok
potom vtierajú do vlasov.
V kuchyni je najvhodnejšia rebarbora vlnitá, a to od apríla do konca júna, potom obsahuje väčšie
množstvo kyseliny šťaveľovej a stráca chuť. Túto zeleninu využívame v kuchyni ako ovocie, robia sa
z nej kompóty, používa sa ako náplň do pečiva a robí sa z nej aj ovocné víno. Možno z nej robiť aj
sladké polievky, omáčky, podusit ju ako prílohu k mäsu alebo obaliť v cestíčku a osmažiť.
Rebarborový koláč
Na jeho prípravu potrebujeme 250 g polohrubej múky, 70 g kryštáľového cukru, 30 g masla, 1
žĺtok, 1 vanilkový cukor, 20 g droždia, štipku soli a zázvoru, škoricu a 3/4 hrnčeku mlieka. Na
posýpku potom kryštáľový cukor, polohrubú múku a maslo. Zmiešame múku, cukor, soľ, zázvor, žĺtok a
maslo. Z vlažného mlieka s trochou cukru a droždia pripravíme kvások, nalejeme do misy a všetko
vypracujeme na stredne tuhé cesto. To potom necháme pol hodiny vykysnúť a potom dáme na plech.
Na cesto dáme olúpanú a nakrájanú (asi na centimetrové kocky) rebarboru, posypeme cukrom,
škoricou a posýpkou a upečieme.
Zdroj fotografií: Canstockphoto.com