Ríbezle prospejú nášmu zdraviu, nech už ich konzumujeme ako ríbezle čierne, biele, alebo červené, a
to hlavne s bohatým obsahom vitamínu C, ktorého majú najviac čierne ríbezle.Ale aj v bielom a červenom je jeho obsah veľmi vysoký. Dôležitý je aj rutín zo skupiny vitamínov P,
ktorý má veľký význam pre zdravie cievneho systému. V ríbezliach nájdeme aj vitamíny skupiny B,
prospešné nervom, vlasom a koži. Čo sa týka minerálov, je v nich hlavne vápnik a železo, ďalej
horčík, draslík a mangán.
Čierne ríbezle (listy aj plody) sa používajú ako pomocný prostriedok pri chronických zápaloch
močových ciest, ako súčasť potopudných čajových zmesí, pri infekčných zápaloch dýchacích ciest a
pri reumatických ochoreniach. V ľudovom liečiteľstve sa používa list hlavne ako močopudný
prostriedok, na vypotenie pri ochoreniach z nachladenia a pri zápaloch močových ciest. Plody
čiernych ríbezlí napomáhajú látkovej výmene a sú zdrojom vitamínov, v ľudovom liečiteľstve sa
používajú proti zápalom, hlavne v krku a ústnej dutine.
Ríbezle sú pre vysoký obsah pektínov vhodné na prípravu džemov, želé a sirupov. Hodia sa aj
na prípravu ovocných šalátov, v zmesi s iným ovocím sa tak zároveň tlmia svoju kyslosť. Vhodným
spôsobom konzervácie ríbezlí je mrazenie – aj zo zmrazených plodov môžeme robiť dezerty s
ríbezľami, bublaninu alebo rôzne ovocné torty s želé.
Nepečená ríbezľová torta
Potrebujeme 250 g piškotov, 100 ml mlieka, lyžicu cukru, 4 lužice rumu a 500 g ríbezlí. Na
krém 350 ml mlieka, 1 vanilkový puding, 120 g masla, 100 g práškového cukru a žĺtok.
Mlieko prevaríme s cukrom, necháme vychladnúť a primiešame do neho rum. Krém vyrobíme tak, že
v časti studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok a žĺtok. Za stáleho miešania ho vlejeme do
teplého mlieka, privedieme k varu, krátko povaríme a odstavíme. Do vychladnutého pudingu zašľaháme
práškový cukor a zmäkknuté maslo.
Dno tortovej formy potom vyložíme papierom na pečenie a položíme na neho vrstvu piškót, ktoré
pokropíme mliekom prevareným s cukrom a s rumom. Vlhké piškóty potrieme časťou krému a posypeme
trochou ríbezlí. Vrstvy niekoľkokrát zopakujeme, vrchná časť bude z piškót. Tortu potom necháme v
chlade stuhnúť, vyklopíme ju z formy a podávame.
Rýchly dezert s ríbezľami
Olúpeme 300 g hrušiek a 100 g jabĺk. Na to budeme potrebovať 100 g ríbezlí. Hrušky nastrúhame
do misy, pridáme roztlačené ríbezle a vmiešame 125 g žervé, môžeme prisladiť. Jablká nakrájame na
kolieska, ktoré potrieme ríbezľovou zmesou a ozdobíme polovičkou jadra vlašského orecha.
Ríbezle v aspiku
V hrnci rozmiešame 100 ml ovocného sirupu pre diabetikov so 150 ml vody a vrecúškom číreho
tortového želé. Uvedieme do varu, povaríme a odstavíme. Poháre naplnené ríbezľami potom zalejeme
pripraveným želé a necháme stuhnúť. Dezert je vhodný aj pre diabetikov.
Ríbezľový koláč
Na cesto potrebujeme 450 g hladkej múky, 200 g másla, 150 g cukru, 3 žĺtky, prášok do pečiva
a trochu mlieka a na sneh 4 bielky a 200 g práškového cukru. Cesto dáme na tukom vymastený a múkou
vysypaný plech a na neho vrstvu ríbezlí. Povrch koláča vytvoríme z bielkového snehu a dáme upiect
do trúby.
„Sklenený“ koláč s ríbezľami
Našľaháme 3 vajcia s 150 g cukru, primiešame 120 g polohrubej múky, lyžicu škrobovej múčky a
40 g rozohriatého masla. Vo vymastenej a vysypanej koláčovej forme upečieme, vyklopíme a necháme
vychladnúť. Korpus potrieme ríbezľovým džemom a posypeme 500 g ríbezlí.
Pripravíme si potom tortové želé z dvoch balíčkov, nalejeme na ríbezle a necháme vychladiť.
Zdroj fotografií: Fotolia.com