Ryža siata pochádza z Ázie, kde sa pestuje niekoľko tisíc rokov. Vraj je to jedna z najvýživnejších
plodín – vraví sa, že Aziatom stačí hrsť ryže denne – ovšem ryže nelúpanej, ktorá má vyššiu výživnú
hodnotu. Je bohatým zdrojom hlavne vitamínu B, mnohých minerálov – hlavne draslíka, vápnika,
horčíka, mangánu a ďalších užitočných látok.Ryža je okrem významnej potraviny aj surovinou na výrobu pálenky a vín, ale robia sa z nej aj púdre
a kozmetika. Z klíčkov sa lisuje olej. Vo farmácii sa využíva hlavne ryžový škrob, ktorý piaznivo
pôsobí na sliznice tráviaceho ústrojenstva, je známych viac než tisíc kultivarov ryže, pre liečebné
účely sa využíva celozrnná ryža. Upravená – vymieľaná – biela ryža je zbavená väčšiny vitamínov.
Pravidelná konzumácia ryže natural znižuje krvný tlak aj obsah cholesterolu v krvi. Ryžové otruby
slúžia ako jedno z najlepších preháňadiel. V ľudovom liečiteľstve sa využíva ryža a odvar z nej pri
hnačkách, na upokojenie sliznice tráviaceho traktu.
V Indii sa pestuje asi 200 druhov ryže, z ktorých najcennejšia je ryža basmati – kráľovna
ryží, ktorá sa pôvodne pestovala na úpätí Himalájí.
Často sa kombinuje do šalátov s takzvanou planou alebo indiánskou (čiernou) ryžou, ktorá nie
je pravou ryžou, ale semenami vodných tráv z oblastí severoamerických jazier. V Taliansku sa potom
pestuje ryža arborio – s guľatými zrnkami, v Thajsku a juhovýchodnej Ázii je obľúbená dlhozrnná
jazmínová ryža. Medzi ďalšie druhy patrí napríklad ryža patna – kvalitná dlhozrnná alebo parboiled.
Každý druh ryže sa pochopiteľne varí inak a každý kuchár odporúča iný recept. Mne sa osvedčil na „
bežnú ryžu“ recept – na jednu šálku prepláchnutej ryže dve šálky vody, osoliť, pridať pár kvapiek
oleja a zvoľna variť bez pokrievky – nesmie sa miešať lyžicou, prípadne možno „prehrabnúť“ nožom.
Ryžu tiež môžeme ochutiť klinčekami, či novým korením.
Thajská ryža s bravčovým mäsom a ananásom
Potrebujeme pol kilogramu mäsa (najlepšie zadné), cibuľu, 250 g ryže Basmati, červenú
papriku, 150 g bambusových výhonkov, čerstvý ananás (môže byť aj kompót), 2 lyžice sójovej omáčky,
klinčeky, olej a soľ.
Bravčové mäso rozkrájame na kocky a osolíme. Ryžu prepláchneme a necháme odkvapkať. Na
panvici opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatova, pridáme ryžu, klunčeky a osolíme.
Potom pridáme mäso a krátko opečieme. Potom všetko preložíme do pekáča a podlejeme 400 ml
vody. Pečieme asi 30 minút. Potom pripravíme papriku – nakrájame na kocky, sterilizované bambusové
výhonky na rezance a necháme odkvapkať. Ananás nakrájame na kúsky a to všetko aj s obsahom pekáča
premiešame a zalejeme sójovou omáčkou.
Šalát z dvoch druhov ryže
Potrebujeme 200 g indiánskej ryže a 200 g bielej dlhozrnnej – uvarenej a vychladnutej.
Nakrájame 200 g bielej kapusty do misy, k tomu na na rezance nakrájanú jednu zelenú a jednu červenú
papriku, osolíme a necháme odležať. Pridáme ryžu, pokvapkáme 2 lyžicami oleja, šťavou z jedného
citrónu, osolíme a opepríme a znovu ešte premiešame.
Zeleninové ragú so šampiňónmi a ryžou natural
Najskôr si nakrájame zeleninu – 80 g strapatého zeleru, červenú cibuľu, 100 g mrkvy, 150 g
póru, 150 g špenátu a 4 paradajky. Na masle orestujeme cesnak, pridáme mrkvu a zeler a 400 g
nakrájaných šampiňónov. Krátko orestujeme a vmiešame paradajky, osolíme a okoreníme zázvorom. Potom
zalejeme zeleninovým vývarom (1 dcl) a dusíme 5 minút. Nakoniec pridáme 150 g fazuliek, špenát a
pór a lyžicu petržlenu, aby zelenina nebola rozvarená. Podávame s uvarenou ryžou natural, ktorej
potrebujeme 400 g.
Zdroj fotografií: Fotolia.com