Sladkým maškrtením k zdraviu a kráse!

Máte radi sladké? Neviete sa zbaviť zlozvyku maškrtenia čokolády a bonbónov? Pokiaľ ešte nepoznáte
mango, neváhajte ani minútu a vyskúšajte ho. Je sladké a šťavnaté. Má upokojujúce účinky a dodáva
pokožke a vlasom farbu.
Toto exotické ovocie patrí k prastarým odrodám a jeho pôvod je adresovaný do juhoázijskej Indie. V
dnešnej dobe sa mango pestuje na mnohých miestech sveta s teplou klímou. Plody mangovníku môžu
dorásť až do váhy dvoch kilogramov. Mango má žltú, červenú, zelenú alebo oranžovú farbu, veľmi
časté je aj strakaté zafarbenie. Tvar manga je prevažne podlhovastý.

Mango je voňavé, sladké a veľmi chutné ovocie. Svojou chuťou pripomína broskyňu, avšak oproti
nej je aromatické. Zrelé mango nie je ani príliš mäkké, ani príliš tvrdé. Na konzumáciu je najlepší
plod, ktorý sa poddá tlaku prstov. Vnútri manga je veľmi tvrdá kôstka, ktorá je tak ako šupka
nepožívateľná. V obchodoch je mango v predaji celoročne.

Mango má preventívne účinky proti infekciám a nachladeniu, chráni sliznice a podporuje
biosyntézu v bunečnom jadre. Pomôže vám tiež, ak máte unavené oči, dodá vám energiu alebo pomôže
pri zlom usínaní. Plody mangovníku obsahujú vitamín E, C, B a karotén, ďalej minerálne látky a
stopové prvky. Jedenie manga sa odrazí na vašom zdraví aj na vašej kráse. Mango pôsobí pozitívne na
vlasy, pleť, štítnu žľazu a hormóny.

Ak je mango vaším favoritom, tak zaiste viete, že ho môžete jesť nielen za surova. Z manga sa
dajú pripraviť ovocné šaláty, zavareniny či pyré. Skvelé je do dezertov a zmrzlinových pohárov. Ak
ho uvaríte, môžete ho servírovať ako prílohu k rybám, hydinovému mäsu či k šunke.



Ovocný exotický šalát:

Ingrediencie:

– 4 ks pomaranča, 1 ks limetky, 8 ks kiwi, 2 ks jabĺk, 2 ks banánu, 2 ks manga, 2 ks
granátového jablka

– 50 g mandľových lupienkov, 50 g slunečnice, 1 balíček škoricového cukru a 4 lyžice medu

Príprava:

Všetko ovocie olúpeme a nakrájame s výnimkou granátového jablka, ktoré rozpolíme a lyžičkou
vyberieme jednotlivé červené bobuľky. Ovocie, slnečnicu a mandľové lupienky premiešame, následne
zasypeme škoricovým cukrom a zalejeme medom rozmiešaným s limetkovou šťavou. Šalát môžeme prípadne
dosladiť. Servírujeme vychladené.

Zdroj obrázků: Canstockphoto.com


Zdroj receptu: Recepty.vareni.cz

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek